Satunnaiset kuvat

Syysmyrskyn satoa

Uusimmat

Blogin arkisto

099 Teno

Share |

Perjantai 30.7.2010 klo 20:19 - yrjöpoeka


hpim4139.jpg
Kolme päivää on takana ja erittäin vähän unta. Vesitilanne oli alussa hieman hankala, vesi oli todella korkealla. Paikalliset vertasivat tilannetta kevät tulvaan ja sitä se todella oli. Vesi virtasi rantavesakoissa, onneksi tulva oli laskusuunnassa. Kolmen päivän aikana vesi laski noin 60 senttiä ja kalojen pintakäyntejä alkoi näkyä. Ensimmäinen vuorokausi soudettiin joella ja huolimatta siitä, että kalakaverina oli Torkkolan Matti, emme saaneet merkkiäkään lohesta.
Toinen vuorokausi oli sitten itsellä rantakalastus ja välineenä perho. Nukahdin hieman alkuillasta ja aloitin kalastuksen puolenyön aikaan, sitä vuoroa riitti 14 ja puolituntia. Aamuyöstä sain ensimmäisen merkin lohesta titin merkeissä, mutta siitä ei tullut valmista, vaan karkuutus oli tosiasia. Sitten aamu kahdeksan aikoihin sain toisen kosketuksen ja se oli luja. Vastustamaton veto taivutti vavan luokille ja kalastajan unelma lohesta alkoi elämään. Kala syöksyi keskivirtaan ja teki vahvoja liikkeitä, valitettavasti tämäkään kala ei ollut merkitty minun kirjoihini. Alle minuutin väännön jälkeen siima oikeni tyhjänä ja pettymys tuntui joka paikassa. Kahvitauon jälkeen aloitin uudelleen ja iltapäivällä puoli kolmen aikaan olin kypsä nukkumaan.. Päätöksen tein jokirannassa, että palaan paikalle vielä uudelleen viimeisellä luvalla.
Viimeinen lupa alkoi taas puolilta öin ja se alkoi lupaavasti. Kiukkuinen tärppi tuotti hetken kuluttua tulosta ja meritaimen suostui saaliikseni. Kala oli todella kaunis ja sitä oli mukava juhlistaa kahvikupillisella. Muita heittäjiä ei ollut paikalla ja sain heitellä rauhassa. Soutajat kyselivät aina kohdalla ollessa kalatilannetta ja kuullessaan saamastani kalasta, jokaisen kysymys oli sama, millä perholla kala tuli. Veden kokko ajan laskiessa paikka muuttui koko ajan ja soutajat eivät päässeet enää sillä kohden aivan rantaan. Kaikki aamun kalastajat antoivat todella hyvin tilaa rantakalastajalle ja se on erityisen kiitoksen paikka. Sain yhden tärpin vielä aamupäivän aikana ja venekalastajat harmittelivat kalojen passiivisuutta, vain yksi kala oli sillä alueella yön ja aamun saalis. Yhdentoista aikaan aamupäivällä päätin lopettaa kalastuksen ja juoda ensin kahvit loppuun. Istuessa näin titti luokan kalan hypyn niskalla ja päätin heittää vielä kerran. Muutaman heiton jälkeen tärähti perhoon rivakka titti ja tuli myös rannalle. Olin niin täpinöissäni, että lopetin heti kalastuksen ja join kahvini loppuun ihaillen kalan hopea pintaa. Oli todella hieno päätös lyhyelle reissulle, aikaa pitäisi olla paljon enemmän, että saisi paremman kosketuksen jokeen.
Muutaman tunnin levon jälkeen lähdimme ajelemaan kotiin ja olin perillä ennen puolta yötä. Kemijärvellä vaihdoimme kuskia ja siinä koimme ensi kertaa mitä tarkoittaa lämpö. Jokivarressa oli hieman viileämpää ja kotona oli sitten todella lämmin ilma.
Kalareissu tuli yllättäen ja olin ensin kahden vaiheilla koko ajatukseen, mutta nyt voin sanoa, että reissu oli todella hieno. Sain kokea naapuri kämpälle tulleen nuorenparin onnea kalastuksen suhteen. Nuoripari ei ollut kalastanut koskaan ja nyt ensikertalainen sai heti elämänsä kalan. Opastimme heidät ottamaan ammattisoutajan oppaaksi joelle ja he olivat heti valmiit. Iltasoudulla kävi ensin vaimo ja aamusoudun toisella laskulla jysähti Alakönkäältä kunnon kala. Puolentoista tunnin väännön jälkeen he saivat todella ison kalan, 20,3 kiloa jäämeren lohta! Heistä voi kasvaa uusia Tenon kävijöitä, Kirkkonummelta on helppo tulla. Lentokoneella Ivaloon ja siitä on joelle enää lyhyt huikonen.
Nyt kuuntelen Ilonan kilkatusta, mummolle on paljon asiaa. Nyt lähden itse mukaan marjojen puhdistukseen, kolme sangollista mansikoita odottaa pakkaseen pääsyä.
Viikonloppuna on yksi mielenkiintoinen tapahtuma, Kuusingin Kuningas Taimen kisa! Toimin kisassa kilpailun johtajana ja se on minulle kunnia tehtävä. Uutena Siilasmajan killan jäsenenä hallitus asetti heti vastuulliseen tehtävään. Kaiken lisäksi saan kalastaa kotijoellani!

Avainsanat: teno, perhokalastus, jäämerenlohi