Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 073

Uusimmat

Blogin arkisto

035 Onko hyväuutinen hyväksi

Share |

Sunnuntai 12.2.2017 klo 13:52 - yrjöpoeka


Kainuussa on viimeaikoina ollut useita ilonaiheita. Yritysten tilaskannat ovat parantuneet ja monenlaista positiivista uutista ovat elämänuskoa parantaneet. Kainuun johtavat luottamushenkilöt ja virkamiehet kertovat hyvillä mielin alamaisilleen hyviä uutisia. Kaiken siis pitäis olla hyvin?

Ei valitettavasti ole. Tai oikeasti on. Hiljainen kansa lukee uutiset ja myhäilee tyytyväisenä. Uutiset kertovat, että usko Kainuun selviämiseen on säilynyt ja lähdemme eteenpäin uusin voimin. Sitten on tämä äänekkäiden ammattivalittajien kuoro, joiden mielestä tässä ei ole mitään hyvää. Jokaisessa hyvässä uutisessa on aivan väistämättä jotakin huonoa. Uutisen kuultuaan, ammattivalittajien ja itkijöiden joukko syöksyy googlettamaan.

Hyvin pian sieltä trollataan uutisia kymmenien vuosien takaa ja kerrotaan vahingoniloisina, että me oltiin oikeassa. Mikä tahansa kielteinen uutinen lähtee jakoon ja samanmieliset itkijät komppaavat sitä ja jakavat eteenpäin. Hyvänä esimerkkinä Terrafameen vähemmistöosakkaaksi tullut Trafigura. Ikivanhaa uutist ajaetaan innolla ja paukutetaan rintoja. Itkijöiden mielestä tämä osoittaa Terrafamen kaatuvan hyvin pikaisesti. Parhaimmat itkijät uskovat vasta nyt alkavan veronmaksajien kuppaamisen. Trafigura on saamassa tulevat malmit kaikenlisäksi liian halvalla.

Toisena erinomaisena esimerkkinä mainitsen Ärjänsaareen. Siitä ovat iloinneet kaikki. Valtio ostajana takaa jokamiehen nautintaoikeudet ja mahdollistaa saaren käytön virkistyksen ja matkailun käyttöön. Luontojärjestöt ovat myös iloinneet uutisesta ja järjen voitosta. Ostohintaa pidetään onnistuneena. Mutta, eikö tästäkin löytynyt itkijöille jotakin. Nyt kerrotaan Terrafameen liittyen, tässä olevan salaliiton. Eipä enää oikein tiedä, mikä on ihmisille hyväksi.

Sosiaalinen media on täynnä kaiken hyvän moittimista ja siitä iloitsevien ihmisten lannistamsta. Mikäli joku onnistuu jossakin, heti täyttyvät palstat vastaansanomisista. Mikäli joku politiikko uskaltaa sanoa, että tulipas hyvä onnistuminen, siitä se vasta meteli alkaa. Mikäli sattuu olemaan nainen, mennään henkilön ulkoiseen habitukseen ja siitä sitten riittääkin sanomista. Hyvänä Kainuulaisena esimerkkinä on europarlamentikko Merja Kyllönen. Sitten se vasta riemu repeää, jos joku ulkomaalainen nousee esille. Hyvänä esimerkkinä Miss Helsinki. Täysin suomalainen, mutta ihonväriltään erilainen.

Löytyykö näille itkijöille mitään sellaista, mihin he olisivat tyytyväisiä ja iloitsisivat siitä? Kyllä löytyy. Kaikki NHL-jääkiekkoilijat ovat ihannekansalaisia ja heidän järisyttäviä ansioitaan pidetään juuri sopivina. Suomalainen ympyränajaja formuloissa on aivan ehdotonta eliittiä. Vain siinä tapauksessa, että pysyy remmissä ja ansaitsee kymmeniä miljoonia kaudessa. Kovalaisen Heikki tipahti ulos ja sen se on saanut tuntea. Itkijöitä on häväisty, kun kuski ei ole ollut riittävän hyvä. Mutta Kimi. Hänen edessään langetaan loveen.

Itkijät herkästi valittavat yrittäjien kiertävän verojaan ulkomaille. Itkijöitä ei ollenkaan ihmetytä jääkiekkoilijoiden ja formulakuskien veronkierto. Päinvastoin. Verottajan koetaan saaneen näpeilleen. Summa summarum. Kohtuullisesti katsoen elämämme on tasapainossa. Myös valittajien ja itkijöiden elämä on tasapainoista. Yritysten onnistuminen tuottaa hyvinvointia itkijöille, mutta siitä valitetaan. Ammatiurheilijat kiertävät veronsa muualle ja siitä ei suomalainen hyödy. Itkijöiden mielestä se on kohtuullista.

Eli tasapaino vallitsee. Kaikki hyvin.

Avainsanat: talouskasvu, tilauskannatkasvussa, trolliuutiset, veronkierto, summasummarum