Satunnaiset kuvat

INKA

Uusimmat

Blogin arkisto

151 Black friday

Share |

Maanantai 23.11.2020 klo 20:12 - yrjöpoeka


Radiossa lauletaan juuri Kaija Koon äänellä hulluista päivistä. Postilaatikko, sähköposti ja puhelimen viestikenttä on täynnä mainoksia Black Friday tapahtumista. Näiden mainosten mukaan juuri nyt on aika tuulettaa pöhöttyneitä rahakasoja. Mainosten viesti on selkeä, ryntää kipinkapin kauppoihin. Tämä sama viesti leviää kaikille muillekin ja se tietää tungosta näissä liikkeissä. Mikäli muistan oikein, nämä tapahtumat saavat hysteerisimmät majoittumaan yön ajaksi liikkeiden etuoville. Televisio tietysti lisää löylyä haastattelemalla näitä urhoollisia. Ja meno eikun paranee.

Onneksi eläkeläisen elämää eivät nämä hullut päivät liikauta mitenkään. Eläkeläisillle on huomattavasti tärkeämpää saada rahansa edes jotenkin riittämään välttämättömiin tuotteisiin. Tärkein on ruoka ja asunto. Siihen saa pienet euromäärät hukkumaan aivan kivuttomasti. Ilmeisesti osa kansasta saa sen verran rahatukkoja sikiämään, että kauppiaat haluavat osille. Sksi on kehitetty Black Friday tapahtuma. Siellä myydään mitä tahansa hömppää, kunhan mainoksilla saadaan kanslaiset käsittämään tuotteen olevan juuri se joka sinulta puuttuu.

Nämä hullut päivät ovat tulleet usein mieleen, kun olen seurannut etelästä ryntääviä autojonoja, joiden määränpää on pohjoisessa. Etelän tungoksesta rynnätään Leville, Saariseläälle ja Rukalle. Siellä nämä autoilijat uskovat elävänsä omassa matkailijan kuplassaan turvassa koronavirukselta. Samoin uskovia tulvii tuhansittain samoille rinteille turvaan ja istumaan iltaa pienellä porukalla paikallisissa rinneravintoloissa. Rapatessa tietysti voi joskus roiskua ja tartunnoilta ei voi välttyä. Juuri nyt Suomi on siirtymässä uudelleen lisääntyvään korona aaltoon. Hallitus tekee rajoituspäätöksiä ja Helsinki teki myös kaupunkina rajoituksia.

Koska Suomessa on vapaa liikkuminen paikasta toisdeen, ihmiset eivät juuri rajoituksista välitä. Miten muutoin voi käsittää sen, että kun ravintolat sulkevat ovensa yöllä esimerkiksi klo 12, niin tunnin kuluttua ne voivat avata ovet uudelleen. Ne muuttuvat tunnin sisällä yökahviloiksi ja jostakin kumman syystä asiakkaat päihtyvät edelleenkin. Ilmeisesti kahvi on tavallista tujakampaa ainetta. Ihmiset käytännössä vähät välittävät rajoituksista. Eletään kuin viimeistä päivää. Kyllä tämä Black Friday on sopiva nimi tälle ajalle.

Samaan aikaan urheilijat saavat hiihdellä ilman yleisöä. Uskotaanko todella niin, että urheilua seuraavat ihmiset ovat niitä todennäköisempiä koronan levittäjiä? Eikä ahtaissa kapakoissa ja rinnekeskusten humussa se ole huomattavasti todennäköisempää? Erityisesti kun alkoholi näissä viimeksimainituissa paikoissa sumentaa järjen ja varovaisuuden. Sen sijaan ulkoilmaelämästä ja liikunnasta nauttivien elämää rajoitetaan uskottelemalla ulkoilmassa kulkevien olevan varsinaisia koronalinkoja.

Kyllä me elämme hulluja päiviä.

Avainsanat: blackfriday, hullutpäivät, uudetyökahvilat