Satunnaiset kuvat

Aamu Tenolla

Uusimmat

Blogin arkisto

066 Lopun edellä

Perjantai 24.3.2017 klo 19:05 - yrjöpoeka

Tänään oli kuntavaalien ensimmäinen varsinainen aloituspäivä kotikuntani torilla. Vaaleihin on aikaa enää hetkinen ja täytyy sanoa, että päivä antoi aika lattean kuvan tulevasta. Kirjoitin eilen viimeisessä lyhyessä lauseessa, että se on kumma kun kansa on kuullut. Tänään torilla oli aistittavissa sama henki.

Olen viimeisen 15-vuoden aikana rampannut eri toreilla paljon. Tämä oli ehdottomasti laimein tilaisuus. Nyt joku sanoo, että olihan siellä väkeä? Oli siellä muutamia kymmeniä, mutta suurin osa oli ehdokkaita. Muutamia vakiokävijöitä kävisi syömässä makkarat ja lähti. Suurin yhtenäinen väkimäärä oli ensimmäisen kahden (2) tunnin aikana. 4-tuntia on aivan liikaa ja se näkyi. Puolenpäivän jälkeen paikalla oli melkein vain ehdokkaita. Vakuuttele siinä toinen toiselle, että minä olen paras mahdollinen ehdokas uuteen kunnanvaltuustoon.

Onko nyt käymässä todella niin, että ensimmäisen kerran kunnallisvaalien äänestysprosentti tipahtaa alle viidenkymmenen (50%)? Kansa on uskonut hallituksen suunnasta tullutta viestiä, jota media on uskollisesti ruokkinut. Se viesti on vähätellyt kunnanvaltuustojen tulevaa roolia. Jatkuvasti on kerrottu soten siirtyvän maakunnalle ja se viesti on ilmeisesti mennyt perille. Tulevaisuudessa äänestäjät innostuvat vasta maakuntavaaleista. Sitten voidaan päästä kuutenkymmeneen (60%) hyvällä vaalityöllä.

En päästyä helpolla kyllä puolueitakaan. Torilla olevien telttojen yleisilme oli flegmaattinen. Missä oli innostuneisuus? Missä oli vakuuttava ehdokkaiden esillä olo? Miksi ehdokkaita pitää maanitella mikrofonin ääreen? Jos ehdokkaat ovat jokaryhmässä näin vaisulla päällä, ei niitä viimeisiä äänestäjiä kohta voisi vähempää kiinnostaa. Edellisten kuntavaalien suurin voittajapuolue esimerkiksi puuttui koko torilta!

Muutama jo epäili, että minun lähdölläni puolueesta olisi jotakin vaikutusta asiaan. Sitä en tiedä, mutta voin kyllä ennustaa kuinka kuntavaaleissa puolueelle käy. Jääköön se muiden pohdittavaksi. Olen aiheesta jo aiemmin talvella kirjoittanut ja se riittäköön. Vaalikampanjoinnin lyhentäminen on myös ollut kuolinisku. Tällä viikolla ovat ensimmäiset ehdokkaitten kuvat ilmestyneet koristamaan paikallislehden sivuja. Siitä he maksavat.

Tänään oli torilla mahdollisuuus puhua jokaisella ehdokkaalla julkisesti. Valitettavasti ilmainen live-mahdollisuus ei kelvannut. Itse koetin olla sivummalla, etteivät ihmiset pääse sanomaan sitä, että olen liikaa äänessä ja muut eivät saa mahdollisuutta. Käytin toki tilannetta hyväkseni kerran jos toisenkin. Valtuutetun työ on puhumista ja puhumista. Puhumalla meidän on yritettävä vakuuttaa kaikki toiset omasta sanomastamme.

Puhun paljon kaikissa luottamustilaisuuksissa ja otan kantaa asioihin. Vuosien mittaan olen sitä hieman harventanut ja se johtuu useasta syystä. Ensimmäinen on vakituinen keskustelupiiri, joka on toiminut nyt kymmenen vuotta. Se kokoontuu koulujen lukuvuosien mukaisesti. Toinen vahva syy on sitten kirjoittaminen. Kirjoitan nykyisin kohtuullisen paljon. Se antaa mahdollisuuden pohtia asioita. Kirjoittaminen ja puhuminen täydentävät toisiaan.

Käykö lopulta niin, että kirjoitan paljon ja puhun vähän?

Avainsanat: kuntavaalit2017, laimeavaaliinto, äänestysprosenttilaskee, alle50%, valtuutetuntyöonpuhumista