Satunnaiset kuvat

Aamu Tenolla

Uusimmat

Blogin arkisto

108 Juhannusta odotellessa

Maanantai 15.5.2017 klo 10:10 - yrjöpoeka

Säätiedoitukset lupasivat ongelmallista keliä Kainuun maakuntaan. Sellainen saatiin. Olin eilen kotikyläni kyläseuran äitienpäiväjuhlissa mukana, sieltä palatessa alkoi hienoinen lumisade. Parintunnin jälkeen lumi peitti jo kaikki sulaneet pinnat. Raju myrskytuuli piiskasi lunta aivan vaakasuoraan. Oli aivan selviö, että aamulla riittää lumitöitä. Niitä riitti. En koskaan ennen ole toukokuun puolessa välissä käynnistänyt lumilinkoa pihanpuhdistamiseksi. Nyt se ihme on nähty. Tasaisesti lunta oli tullut reilut 20 senttiä ja paikoin sitä oli kolmekymmentä tuulen juoksuttamissa kohdissa.

IMGP4478.JPG
Grillikausi vaarassa.

Lohduttelin itseäni lunta luodessani, että mitä enemmän luon lunta pois, sitä nopeammin juhannus tulee. Surullista oli seurata pikkulintujen epätoivoista puuhastelua ruokintapaikalla. Kävin lapioimassa lumet maasta isolta alueelta ja puhdistin lintulautoja tuuleen pakkaamasta lumesta. Nyt katsoessani pihalle ruokintapaikka alue on mustanaan kevään lintuja. Viedessäni vaimon töihin näimme tienvierustalla olevassa ojassa kyyhöttämässä töyhtöhyyppiä vieri vieressä. Siinä oli pieni vesihyyhmän peitossa oleva alue. Ei ole luonnon elävillä helppoa. Sanovat ilmaston lämmenneen ja kesien tulleen pidemmiksi. Nyt ei siltä tunnu.

Sosiaalisessa mediassa huomasin muutama viikko sitten ilmoituksen, jossa tarjottiin Parson Russel rotuista 2,5 vuotista myyntiin. Otin yhteyttä ja nyt kodissani on reilun puolen vuoden koirattoman ajan jälkeen uusi talonvahti. Kippo tykkää nukkua sylissä tai kainalossa. Koska itsellä on päivisin väsymystä ruokailun jälkeen torkut yhdessä sopivat meille molemmille. Tässä pieni näyte viikonlopunvietosta.

IMGP4475.JPG

Tämä kova talvi on saanut minut epäilemään pääseekö esimerkiksi Kuusinki-joelle kalaan kesäkuun ensimmäisenä päivänä millään kulkuneuvolla. Kaksi viikkoa aikaa ja täällä on täysi talvi. Säätiedoitukset ovat kyllä lupailleet seuraavan viikon vaihteeseen lämpenevää. Eipä taida viikko riittää. Mutta josko juhannuksena? Toivossa on hyvä elää.

Avainsanat: myöhäinenkevät, äitienpäivänmyrsky, parsonrussel, kuusinkijoki, kesäkalastuskausialkaa

064 Äitienpäiväpuhe

Maanantai 9.5.2016 klo 10:03 - yrjöpoeka

Tervetuloa Piispajärven koululle, viettämään keväistä äitienpäivän juhlaa. Keväinen sää on juuri nyt kauneimmillaan. Aurinkoinen sää antaa äitienpäivänvietolle nyt kauneimmat mahdolliset puitteet.

Piispajärveläisenä sain kunnian tulla äitien juhlaan puhujaksi. Pidän tätä suurena kunnianosoituksena. Arvostan äitienpäivän juhlan todella korkealle. Äidit ovat juhlan ansainneet.

Muuttaessani tuosta koulun vierestä vaimoni työn perässä kunnan keskustaajamaan, moni ihmetteli valintaani. Etenkin ne, jotka tiesivät kuinka paljon minä käytän aikaa luonnossa liikkumiseen ja kuntoiluun Piispajärven metsissä.

Jotkut alkoivat käyttää minusta nimitystä, entinen Piispajärveläinen. Olen vastannut ja tulen vastamaan jatkossakin kaikille; Minä voin muuttaa muualle asumaan, mutta Piispajärvi ei lakkaa olemasta minun kotikyläni ja osa minua. Piispajärvi ja Piispajärveläiset ovat nyt ja aina osa minua.

Olen saanut itse osallistua 1960-luvulla muiden koululaisten mukana 7 vuotena äitienpäivän juhlaan, Siiri Luukkosen ja Simo Viinikkalan ohjauksessa. Kouluvuosien jälkeen olen aikuisena isänä saanut saattaa vaimoni ja äitini keväiseen juhlaan, missä omat lapseni ovat olleet esittämässä ohjelmaa äideille. Vuosikymmenet ovat vierineet, mutta juhla on säilyttänyt sijansa Piispajärveläisten sydämissä.

Nyt koulun lakattua virallisesti olemassa opinahjona, kyläseura sai luvan kunnalta järjestää äitienpäivän juhla koulukiinteistössä. Kiinteistön tulevaisuudesta me emme vielä tiedä kuinka se päättyy. Onko kiinteistö kenen omistuksessa. Yksi on ainakin varmaa, että keväinen äitienpäivän juhla järjestetään jatkossakin Piispajärvellä.

Näin äitienpäivänä on syytä pohtia, miksi äiti on tärkeä. Sinulle, minulle ja meille?

Kahlil Gibran on runoilija ja hän on ilmaissut asian näin runollisesti:

Kaikki luonnossa kertoo äidistä.
Aurinko on maan äiti, joka ravitsee sitä lämmöllä;
se ei koskaan jätä maailmankaikkeutta yöllä
ennen kuin on nukuttanut maan meren lauluun
ja lintujen ja purojen hymniin.
Ja tämä maa on puiden ja kukkien äiti.
Se synnyttää ne, hoivaa niitä ja vieroittaa ne itsestään.
Kukista ja puista tulee kauniiden hedelmiensä
ja siemeniensä ystävällisiä äitejä.
Ja äiti, elämän esikuva,
on ikuinen henki, täynnä kauneutta ja rakkautta.

Tämä kirjoitus ilmaisee mielestäni hyvin osuvasti sen,mikä on äidin rooli luonnossa ja ihmisten joukossa. Äiti on se, josta kaikki alkaa ja minkä ympärille kaikki kerääntyvät. Itselleni tämä Gibranin alkuvoimainen teksti tuo mielikuvan siitä , mitä äiti minulle on ja merkitsee. Niin lapsena, aikuisena, kuin nyt vanhempana.

Äiti on kaikille lapsille se ensimmäinen sana, minkä hän oppii itse sanomaan. Äiti sanana on meille itsekullekin tuttu. Jokainen meistä voi ummistaa silmänsä ja muistella omaa äitiään. Kuinka tuttu ja turvallinen on se muistikuva. Kuinka elävä se muistikuva on. Ja kuinka vahva on sen tuoma kuva omasta äidistä.

Kahlil Gibran on kirjannut äiti sanaa näin:

Kaunein sana ihmiskunnan huulilla on sana ”Äiti”, ja kaunein sanonta on ”Minun äitini”.
Se on täynnä toivoa ja rakkautta, hellä ja ystävällinen sanonta, joka tulee sydämen syvyyksistä.

Äiti on kaikki – hän on lohdutuksemme surussa, toivomme epätoivossa ja voimamme heikkoudessa. Hän on rakkauden, säälin, myötätunnon ja anteeksiannon lähde.

Hän, joka menettää äitinsä, menettää puhtaan sielun, joka siunaa ja suojelee häntä jatkuvasti.

Tähän kaikkeen hänen kirjoittamaansa voi yhtyä. Kuunnellessani omien lasteni puhetta omalle äidille ja lastenlasten puhetta omille tyttärilleni, useimmiten kuultava sana on äiti. Kuten tänään olen saanut kuulla.

On ilo viettää äitienpäivää täällä teidän kanssanne ja juhlia äitejä sekä kiittää omasta äidistä. Osalla meistä on vielä äiti elossa, ja osalla on äiti jo kuollut, mutta äiti on aina sellainen, joka seuraa meidän mukanamme, meidän sydämissämme. Äidin opetukset ovat aina mielessämme. Usein tiedämme, mitä äiti sanoisi tai tekisi missäkin asiassa. Vaikka me teemme omat ratkaisumme, kyllä ne oman äidin ajatukset ja mielipiteet ovat aina mielessämme ja ohjaavat meitä päätöksissämme..

Kunnian arvoisat äidit! Tämä juhlapäivä on teidän. Iloitkaa, riemuitkaa ja olkaa onnellisia yhdessä. Te olette sen ansainneet. Toivon tämän päivän muistuttavan erityisesti meitä miehiä äitien tukemisen tärkeydestä. Tänään, huomenna ja joka päivä.

Päätän puheeni kotimaisen runoilijan Lauri Viidan Alfild-runon säkeeseen.

Äidit vain, nuo toivossa väkevät,

Jumalan näkevät.

Heille on annettu voima ja valta

kohota unessa pilvien alta

ja katsella korkeammalta.

Oikein riemukasta ja aurinkoista äitienpäivää kaikille!

Avainsanat: äitienpäivänjuhlaperinnepiispajärvenkoulu, kahlilgibran, lauriviita

036 Kevään merkkejä ja ennustus

Keskiviikko 14.5.2014 klo 13:34 - yrjöpoeka

Äitienpäivä on aina toukokuun toisena sunnuntaina ja se tietyllä tavalla avaa kevään. Niin se teki tänäkin vuonna. Ilmassa oli lupausta lämmöstä, joka juuri tänään tuntuu unelta. Maa on valkoisena ja pohjoistuuli syytää räntää. Äitienpäivä oli tänä vuonna erityisen juhlava, koska meillä oli koossa oma äitini, vaimoni ja kaksi tytärtäni. He kaikki ovat äitejä. Äitienpäivään kuuluvat myös lasten äänet ja niistä ei tullut pulaa. Vävypoikamme Lauri lupautui valmistamaan äitienpäivä menyyn. Se oli ehkä liiankin hyvää, koska koko loppupäivä meni ähkyä potiessa. Mutta siitä selvittiin.

aidit_2014.jpg
Kaikki minulle rakkaat!

Kevään merkkejä on myös se, että tulee levoton olo kauppojen multasäkkien ja muiden puutarhatuotteiden kohdalla. On suorastaan pakko hankkia kukkia ja erilaisia mukuloita ja sitten säkkikaupalla multaa. Pihan ruopsuttaminen puhtaaksi on aina se ensimmäinen vaihe, jossa suunnitelmat kesäkukkia varten kasvavat. Aikasemmin tauti vaivasi vain vaimoani. Nyt se on iskenyt myös minuun. Olisiko se yksi merkki ikääntymisestä?

Kevääseen kuuluu myös outo levottomuus kalastustarvike hyllyjen kohdalla. Se levottomuus vaivaa vain minua, vaimoni on siitä vapaa. Levottomana on aloitettava varusteiden huolto ja niiden hipalailu. Pahin levottomuus toki katoaa, kun käy välillä pienellä kalaretkellä sulien vesien kohdalla. Hauki on onneksi sellainen kala joka on syönnillään heti vesien sulettua. Valon lisääntyessä päivä päivältä enemmän, ajatus kääntyy kokoajan enemmän virtaaviin vesiin. Netin ihmeellinen maailma lisää poltetta ja Teno- ja Lakselv-joen tilannetta on seurattava enemmän tai vähemmän aktiivisesti.

Tulevat EU-vaalit ovat myös osa kevättä. On todella mielenkiintoista nähdä, ketkä ovat parhaiten ennustaneet Suomen tulevien MEP:n lukumäärän puolueittain. Media yrittää epätoivoisesti tehdä uutisia vanhoista tekijöistä ja oma maakuntalehtemme Kainuun Sanomat on tässä erittäin hyvä esimerkki. Lehdessä toitotetaan vain Kyllösestä ja hänen mahdollisuuksistaan. Lehden mukaan Kainuulle on tärkeää saada oma meppi. Eikö Suomen eduskunnan kansanedustajana toimiminen ole huomattavsti tärkeämpää? Mikäli lehden ennustus toteutuisi, Kainuu menettäisi yhden kansanedustajan.

Mielestäni loistava esimerkki edellisen blogi päivityksen osalta oli, kun maakuntalehtemme julkaisi ison uutisen vihreiden Tarja Cronbergin Kajaanin keikasta. Lehdessä iso juttu ja todella iso kuva Raatihuoneen torilta. Kuvaan oli saatu yksi kaupungin asukas pysähtymään, jotta kuvaaja sai kuvan suuresta väenpaljoudesta. Sama tilanne on muidenkin pienten puolueiden osalta. Lehti ei julkaise yhtään haastattelua maakunnassa sankoin joukoin liikkuvista perussuomalaisista. Medioiden mukaan vanhat säilyttävät asemansa vaaleissa.

Perussuomalaisten virallinen tavoite on 3 meppiä. Olen itse alusta asti puhunut 4 mepistä ja se siitä syystä, että Perussuomalaiset ovat suuri puolue. Oma ennusteeni on kasvamassa, seuratessani vaalien lähestymistä. Perussuomalaiset ovat paras toripuolue ja kasvun tuntee parhaiten sieltä. Perussuomalaisille ehdokkaille on todella kysyntää. Kaiken lisäksi äänestysaktiivisuus on kasvamassa ja se kasvaa nimenomaan perussuomalaisille. Hyvällä työllä se kunnon brytky on tulossa. Oman ennusteeni mukaan paikkoja saavat vain suuret puolueet. Perussuomalaiset, kokoomus, keskusta ja sosdemit. Pienet häviävät parlamentista.

Uskottava ja paras vaaliohjelma. Parhaat ehdokkaat. Hyvä vaalityö toreilla.

Näistä tulevat perussuomalaiset mepit (4-5) on tehty.

Avainsanat: äitienpäivä2014, kalastuskuume, eu-vaalit2014,

071 Äitienpäivä meni

Maanantai 10.5.2010 klo 21:58 - yrjöpoeka

ja kevättä alkaa tosissaan pukata. Sunnuntai oli todella kolea päivä, aamulla vettä ja räntää. Äitienpäivä menuu meni uusiksi ja ruokalajina makkaran sijasta oli kirjolohta ja savustettua haukea. Perjantai-iltana sain ensimmäisen hauen uistimella ja sunnuntai-iltana vielä kaksi lisää. Harvoin olen saanut näin aikaisin haukea uistimella ja nytkin järvet ovat vielä jäässä. Pienehkö lampi, jonka läpi kulkee puro, oli osittain sulana ja siellä oli nälkäisiä kaloja. Äitini oli aikaisemmin tilannut minulta savukalaa ja nyt sain viedä hänelle makupalan. Huomenna on aika käydä kokeilemassa kalaonnea uudelleen. Hauki on erinomainen kala ja siitä saa monenlaista ruokaa.

Tänään olen saanut puuhastella aivan rauhassa kotihommia tehden. Samalla linjalla saan jatkaa koko viikon, vain keskiviikkona on vuorossa yksilöhuoltojaosto. Nyt on tiedossa vielä keväiset ilmat ja helatorstai välissä. Tämä on parasta aikaa, valoa piisaa ja lämmintä alkaa olla.

Muutama uutinen on mietityttänyt itseäni ja ensimmäinen oli luonnonsuojeluliiton vaatimus, että kelkkailu olisi kiellettävä jääalueilla. Liiton mielestä kelkkailu aiheuttaa paljon häiriöitä ja saastuttaa. Samalla periaatteella on silloin kiellettävä moottoriveneajelu järvillä. Siinähän pakokaasut johdetaan päästöineen suoraan veteen ja eivätkös veneetkin aiheuta häiriöitä. Maalaiset niitä eivät koe häiriöksi, mutta kesämökilleen tulleet kaupunkilaiset muuttuvat ahdasmielisiksi. Minua on joskus hieman huvittanut kuunnella keskusteluja, jossa kaupunkilaiset neuvovat meitä luonnonsuojelussa. Kaiken huippuna on sitten maalta lähtenyt ministerimme, joka on ahdistamassa maalla asuvia jätevesiasioissa.

Maalla asuvat eivät saisi käyttää mitään moottorikäyttöisiä vehkeitä ja kaikki eritteet pitäisi lähettää ongelmajäte laitokselle. Miten kummassa täällä on voinut kainuulainen väestö selvitä tähän asti?

Kaivosteollisuus käy kovilla kierroksilla, toisaalta siitä voi olla myös selvää hyötyä. Mitä useampi uusi kaivos avataan näille selkosille, sitä varmemmin saadaan raide yhteydet tulevaisuudessa kuntoon. Olisi luonnonsuojelijoilla siinä työsarkaa, rautatieyhteys Kajaanista Taivalkosken ja Kuusamon kautta Kemijärvelle. Siinä saataisiin monta kärpästä yhdellä iskulla, yöjunayhteys, malmikuljetukset ja koillisen alueen tavarahuollon virrat raiteille. Tällä hetkellä kaikki huolto kulkee kumipyörillä ja se näkyy tieliikenteessä. Kaiken lisäksi se saastuttaa luontoa paljon enemmän kuin junayhteys. Toivottavasti nuoret parranpäristäjät unohtavat hetkeksi moottorikelkkailun ja alkavat tukea junayhteyden saamista kaikkien käyttöön. Olisi mielenkiintoista lähteä junalla kiertämään koko Suomi!

Avainsanat: äitienpäivä, savukala, luonnonsuojeluliittovaatii, moottorikelkkailukiellettävä, ahdasmielisyyttä, kaivostellisuuskukoistaa, mustavaaraavataan, koillisenalueenrataverkkoselvitys

069 EU on sittenkin ongelma?

Torstai 6.5.2010 klo 23:28 - yrjöpoeka

Uutisvirrasta löytyy jatkuvasti sellaisia signaaleja, että pikkuhiljaa muuallakin uskotaan Timo Soinin puheisiin. Perussuomalaisten puheenjohtaja on saanut kuulla olevansa vain pelkkä populisti, mitä nyt sanotaan George Friedmanin samoihin ajatuksiin? Amerikkalainen tutkija ei varmaankaan ole Soinin tilaamana asialla?

Säätila on säilynyt todella kylmänä, yöllä useita pakkas asteita. Päivisin satelee herkästi lunta, taitaa tulla kevät! Koleat kelit ovat aikaansaaneet sen, että minkäänlaista kevät tulvaa ei tule. Lumet sulavat pikkuhiljaa pois ja luvassa on tämän takia kylmä kesä. Normaali suomalainen villapaita kesä, kalastajana suosin sitä.

Kuntakeskuksessa käydessäni sain tänään paljon kannustusta, päivän paikallislehti julkaisi pikku uutisen ehdokkuudestani. Juroon kainuulaiseen tapaan sain kuulla, ”oohan jämynä sitten..”. Ihmiset ovat ajan hermolla ja Kreikka aihe oli tänään ykkönen. Eräs pariskunta naureskeli rahasta puhuttaessa, että olipa hyvä jättää oikeita Suomen markkoja talteen. Nyt niille alkaa olla jälleen kysyntää! Olisi todella hyvä palata markkaan ja katsoa, kuka ilkeää periä kahvikupillisesta kymmenen markkaa? Tai wc-maksu, yli kymmenen markkaa. Päivän aiheena itsellä oli auton kesärenkaat, kuka maksaisi kesärenkaista, 4 kpl, 2000 markkaa?

Esimerkkejä on paljon, toinen toistaan hullumpia.

Äitienpäivä lähestyy ja ravintolat ovat aloittaneet ilmoittelun siitä, kenellä on kalleimmat hinnat! Normaali ateria saadaan moninkertaisella hinnalla juhlavaksi ja äidit iloisiksi. Kerrankin kunnon sapuskaa, kyllä se on niin, että hinta takaa laadun!

Taidan viedä vaimoni ulos syömään, vien metsään, keitän nokipannukahvit ja paistamme makkaraa! Kaiken kruunaa vesisade jota on luvassa ja sen päälle savuava nuotio. Siinä silmien kirvelyn ohessa, voi sitten lausua jotakin asiaan kuuluvaa. Toivottavasti vaimo ei saa asiasta vihiä, sen pitää olla yllätys. :D

Avainsanat: georgefriedman, euonongelma, keväänedistyminen, kansanedustajaehdokkuus, suomenmarkka, äitienpäivälounas, nokipannukahvit, elähättäele