Satunnaiset kuvat

Kesä ja virtaava vesi

Uusimmat

Blogin arkisto

183 Ihmettelyn aika ohitse

Sunnuntai 18.12.2016 klo 12:44 - yrjöpoeka

Olen ihmetellyt viimeisten viikkojen aikana kohonnutta lämmitysöljyn kulutusta. Huoltomies kehoitti aivan ensimmäiseksi kutsumaan nuohoojan paikalle. Mikäli sen jälkeen ei kulutus laske, on aloitettava tarkempi tutkimus. Tänään kaikki on selvää ja syy löytynyt.

Nuohoojan käynnin jäljiltä vaimoni siivousihmisenä oli huomannut sivurakennuksen huoneessa nokijälkiä. Siivouspäivän päätteeksi hän päätti luututa lattian ja siivota vierashuonetta muutoinkin. Pihalla puuhastellessani vaimo kutsui minut katsomaan huonetta ja sen kosteutta. Verhot olivat olleet laskettuina ja ikkunat olivat olleet aivan vetiset. Lisäksi huone oli todella kostean tuntuinen.

Pikkuisen aikaa sitä ihmeteltyäni, huomasin likaveden aiheuttamia juomuja pinkopahveissa. Aikaisempi omistaja oli laittanut putket piiloon katonrajaan ja koteloinut ne lastulevyllä. Olimme varmoja jo siinä vaiheessa, että nyt on putkistossa vuoto ja alan ammattilainen on kutsuttava paikalle. Häntä odotellessa revin verhouslevyjä pois ja sen alta paljastui vettä helmeilevät pinnat ja putkistot.

Putkimiehen tultua ei mennyt kauaa, kun hän oli jo varma siitä, että vuoto on kuumavesilinjassa. Pullistuneen lattian kohdalta löytyi sitten oikea kohde ja heti päällysvillojen alta paljastui suihkuava putki. Liitoskohdan helmen viereen oli syntynyt reikä veden kuluttavasta vaikutuksesta. Putkimies korjasi vuodon ja minä aloin säkittämään kuumana höyryäviä villoja. Ensimmäisen kerran sain käsitellä villoja, ilman mitään suojaimia. Eivät pölisseet ja eivät pölise vieläkään.

Alkavalla viikolla odottelen vakuutustarkastajaa paikalle. Sen jälkeen olemme taas hieman viisaampia. Se on aivan selvää, että vierashuoneen lattiat ovat aivan märkinä ja myöskin seinärakenteisiin on päässyt todella paljon kosteutta. Sieltä ei vesi haihdu aivan odottelemalla. Purkamista riittä jatkossa. Kaiken keskellä on oltava onnellinen, ettei vuotokohde ollut talojen välissä olevassa runkolinjassa. Huonoa on se, että vesi on päässyt paikkoihin, missä sen ei pitäisi olla.

Päivä oli todella pitkä ja saunan lauteilla oli hyvä istua pitemmän aikaa. Edellisen päivän luistelukaatumisen jäljiltä oli selkä ja hartiat sen verran jumissa, että lämpö teki todella hyvää. Vasta viimeyön aikana kipetyivät kaulan seudun lihakset pään retkahduksen takia. Jälleen kerran on muistettava ne hyvät asiat. Hyvä kypärä suojaa pahemmilta vammoilta. Tärhdyksestä kyllä toipuu, kun päänuppi on ehjä.

Aamun uutisista ykkönen oli oikeuskansleri Jaakko Jonkan huoli hallituksen aikeista sivuuttaa perustuslain pykälät poliittisten paineitten takia. Usein aiemminkin kuluneella hallituskaudella esiin on noussut heppoinen lainvalmistelu. Nyt oikeuskansleri nostaa kissan näkyvästi pöydälle. Moni sosiaalisen median kommentoijista syyttä Jonkkaa siitä, että hän nostaa asian esille julkisessa mediassa.

Uutisten taustoihin tutustuttaessa selviää, että tämä taitaa olla enää ainoa keino. Kun hallitus ei kerran kuuntele oikeuskanslerin huomautuksia ja valmistelijat kiirehtivät hankkeita poliittisten paineitten takia. Poliittinen paine ei voi kuitenkaan sivuuttaa kaiken pohjana olevaa perustuslakia.

Pian on aika vaaleille ja hallituksen vaihdolle.

Avainsanat: öljylämmitys, pinkopahvit, vesijalämmöneristeet, oikeuskanslerijaakkojonkka, perustuslakikriisissä