Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

046 Rahanjako ja huoltovarmuus

Keskiviikko 18.3.2020 klo 11:00 - yrjöpoeka

USA:ssa on kaikki suurta. Trump on esitellyt 1000 miljardin tukipakettia, jotta yhteiskunta ei suistuisi lamaan. Trumpilla on ketunhäntä kainalossa, koska häntä ei valita uudelle kaudelle jos työttömyys jysähtää 20%:n. Lisätukena uudelleen valinnalle tässä tukipaketissa on rahan jako kaikille työssäkäyville ja sen suuruus olisi 1000 dollaria. Jakamalla velkarahaa kansalaisille, hänen ei tarvitse laittaa omia rahoja peliin. Tämän kaltainen toiminta on mahdollista vain USA:ssa. Maata mainostetaan usein demokraattiseksi. Varmaan siellä uskotaan tähän ja annetaan Trumpin jatkaa sekoilua. Korona virus voi olla tästä erimieltä ja erityisesti sen tulevat vaikutukset. Voi olla, ettei 1000 miljardia riitä Trumpin uudelleen valintaan.

Seuratessani USA:n pyrkimyksiä, nousi väistämättä mieleeni pienen Suomen ponnistelut talouden pitämiseksi pystyssä. Liike-elämä ja yritykset ovat käsiojossa vaatimassa tukea, koska heillä ei ole enää asiakkaita. Valtiovalta tietysti uskoo tätä valitusta ja kertoo antavansa yrityksille helpotuksia ja luottoja. Sitä jäin pohtimaan, miksi pohditaan rahan jakoa yrityksille? Kotimaisen kulutuksen ylläpitämiseksi on olemassa toisenlainen keino. Tehdään kuten USA:ssa. Jaetaan työttömiksi jääneille kansalaisille rahaa, samoin kaikille pienituloisille. On satavarmaa, että juuri ne rahat siirtyisivät välittömästi kotimaiseen kulutukseen. Tämä pitäisi yritykset hengissä tämän koettelemuksen ylitse.

Kaikki tietysti sanovat, ettei tällainen voi olla mahdollista. Ei kukaan uskonut mahdollisuuteen, että tulee koronavirus joka sulkee yhteiskunnat. Laittaa kaikki maailman valtiot samaan kurimukseen. Kuten tasavallan presidentti Sauli Niinistö on sanonut. Suomi ja maailma ei ole entisensä viruksen jäljiltä. Kukaan ei tiedä mitä seuraavina kuukausina tapahtuu. Voiko maailma ajautua kaaokseen, joka sotana tunnetaan? Juuri tänään voin siihen uskoa. Usea maa on tilanteessa, jossa niiden huoltovarmuus on vaakalaudalla. Pulaa voi tulla elintarvikkeista ja erityisesti lääkkeistä. Suomi ilmoitti jo eilen, ettei maasta saa enää viedä esimerkiksi lääketarvikkeita.

Suomen huoltovarmuus on tällä hetkellä uutisten mukaan 80%, kun esimerkiksi Ruotsi on vajaan 50% huoltovarmuudessa. Tässä näkyy nyt se lapsenomainen usko, jota naapurissamme on harrastettu. Asevoimat ajettiin alas ja sitä varten tänään Ruotsi hamuaa Suomen asejoukkoja turvakseen. Tänään Ruotsi jo kyselee Suomelta apua huoltovarmuuden parantamiseksi. Tämä ei ole ainoa esimerkki ja tulemme hyvin pian näkemään useiden maiden kiistoja elintarvikkeista ja lääkkeistä. Öljystä ei tarvitse kiistellä, sitä on tänään tarjolla. Lentoliikenne on loppumassa ja useita lentofirmoja kaatuu konkurssiin. Kaikista tukipaketeista huolimatta

Koronan vaikutuksesta huoltovarmuus nousee elintärkeään rooliin. Kaikki ne maat, joissa maataloutta on ajettu alas, ovat nyt kiipelissä. Valtiot joutuvat pakon edessä palaamaan ajassa takaisin ja miettimään oman maan tuotannon palauttamista entiselleen. Maailma on elänyt viimeiset kymmenet vuodet tuottaen merkittäviä määriä elintarvikkeita kaikkialla siellä, missä tuotanto on kaikkein edullisinta. Samoin on tehty melkein kaikelle tuotannolle.

Koronalle kiitos, että oman huoltovarmuuden kunnian palautus on edessä kaikkialla. Suomi elää maaseudusta, pitää huomennakin paikkansas.

Avainsanat: usantukipaketti, 1000miljardia, suomenhuoltovarmuus, suomieläämaaseudusta