Satunnaiset kuvat

Kädestä pitäen/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Pakkaspäivää

Tiistai 6.1.2015 klo 20:13 - yrjöpoeka

Kipakassa -27 pakkasessa oli tänään hyvä selventää omia ajatuksiaan, lumikenkäilemällä talvisessa maastossa. Maasto oli sitä samaa, missä Suomen sotilaat talvisodassa ajoivat takaa luvattomia maahantulijoita. Samana päivänä 6.1.1940 Raatteentiellä alkoi loppunäytös sinne tulvineille maahanmuuttajille. Armottomassa pakkasessa Suomen sotilaat jaksoivat uurastaa yötäpäivää todella vähillä unilla. Maisema missä kuljin sai ajatukset menneeseen. Historia on näissä maisemissa hyvin vahvasti läsnä.

Suomussalmen väkiluku 1939 oli reilusti alle 10000. Joulukuussa aivan yllättäen, kuntaan oli tullut maahanmuuttajia reilut 20000 lisää. Silloin kuntamme väkiluku oli rikkaimmillaan. Valitettavasti he kaikki olivat tulleet ilman passia ja viisumia maahan ja sitä varten heidät häädettiin maasta pois. Liiallinen väestönlisäys ja hallitsemattomasti käyttäytyvä joukko tuhosi kuntakeskuksen ja hyvin paljon muuta. Suomalaiset sotilaat taistelivat silloin osin omissa vaatetuksissa.  Armottomassa pakkasessa. Puhuttiin malli Cajanderista, silloin oli säästetty armeijan varustamisesta.

Pakkasessa kulkiessani menneet ajat tulivat vahvasti sota-ajan maisemissa mieleen. Viime aikoina on huomattu taas kerran, että oman maan puolustamiseksi tarvitaan aina vahvat omat puolustusvoimat. Levottomassa maailmassa on itse huolehdittava tarvittavasta materiaalista. Samalla on huolehdittava myös siitä, ettei koskaan saa enää tulla tilannetta, jossa taistelemme yksin. Suomi ilmoittaa kuuluvansa länteen ja sen mukaisesti on etsittävä oma viiteryhmä.

Metsässä oli todella hyvä kulkea, koska viimeinen suojasää kasteli lumen ja nyt pakkanen oli kovettanut lumen. Sopiva määrä kuivaa pakkaslunta pehmensi kulkua. Omat ajatukset saivat kulkea häiriintymättä. Suomalainen metsä toimii erinomaisena terapiahuoneena. Erityisen hyvin se toimii, kun saa olla yksin. Pakkanen paukahteli mukavasti puissa. Ainoat äänet tulivat puista ja lumesta.

Tammikuu on itselle luonnossa kulkemista ja kunnon kohottamista kevättä varten. Kokousten alkaminen vaatii parempaa istuntokuntoa. Politiikan teko jatkuu. Tästä alkavat härkäviikot. Viikkoja ei katkaise arkipyhät ennen pääsiäistä.

On ihmisen kunnon aika.

Avainsanat: 6.1.1940raatteentaistelut, talvisota, hallitsematonmaahanmuutto, metsäterapiahuoneena