Satunnaiset kuvat

yrjöpoeka ja taimen

Uusimmat

Blogin arkisto

256 Anteeksi anteeksi anteeksi

Perjantai 22.11.2019 klo 14:35 - yrjöpoeka

Mikä meitä oikein vaivaa, voisi kysyä taas kerran? Olemmeko me laumasieluja vailla minkäänlaista ajatusta eilisestä, tästä päivästä ja huomisesta? Pitääkö meidän kaikkien aloittaa uhriutuminen ja pyydellä anteeksi sitä mitä teimme eilen, tänään ja kenties huomenna? Kuka on se ensimmäinen, joka keksii pyydellä anteeksi olemassaoloaan? Anteeksi sitä, että hänet on synnytetty tähän maailmaan? Anteeksi sitä, että hengittämällä tuhoan ilmaston miljardilta intialaiselta?

Edessä on taatusti loputon suo. Ellei joku sitten keksi kuinka voi haudata itsensä maanpoveen, jottei aiheuta kiusaa muille ihmisille. Vihreiden kansanedustaja Pirkka-Pekka Petelius on aloittanut itsensä puhdistamisen ja anteeksi pyytämisen tulvan. Hän pyytelee anteeksi sitä, että hän on koomikkona noussut kansakunnan kaapin päälle television ansiosta. Yhdessä Aake Kallialan kanssa hän aikanaan tuli joka viikonloppu parodioimaan erilaisia henkilöhahmoja. He parodioivat myös eri kansanryhmiä.

Petelius on kansanedustajana huomannut, että jokaisen kansanedustajan tärkein tehtävä on huolehtia uudelleen valinnastaan. Petelius huomasi Päivi Räsäsen jutun tiimellyksessä itselleen sopivan sauman ja aloitti anteeksi pyytelyn. Ensimmäiseksi kohteekseen hän valitsi Saamelaiset. Alkuperäiskansan statuksellaan Saamen kansa onkin oiva kohde. Nyt Petelius television julkkiksena pyytelee nunnuka-nunnuka-lai-laata anteeksi. Koko anteeksi pyytely näyttää osin koomiselta ja toisaalta kornilta.

Minä arvostan Ylen Areenan mennyttä tuotantoa ja käyn ajoittain katselemassa ja kuuntelemassa eri ohjelmia. Viihdeohjelmat ovat aina oman aikansa tuotteita ja niiden parodioinnit eivät istu enää tähän aikaan. Jokaisena aikana ovat omat juttunsa ja monen nuoren on tänään vaikea ymmärtää miksi vanhemmat ihmiset osaavat näille vieläkin nauraa. Tämän päivän viihdeohjelmat eivät naurata tulevia sukupolvia. Ohjelmien sisältö on yleensä viihteen avulla parodioinut asioita, jotka ovat olleet silloin esillä. Siksi niissä esiintyneiden näyttelijöiden on aivan turhaa pyydellä niitä tänään anteeksi.

Helsingin poliislaitos ilmoittaa jo, että nyt odottaa poliiseja loputon suo, koska ilmiannot vanhoista tv-sarjoista ovat alkaneet. Tekee mieleni vielä kysyä, olemmeko valmiita ilmiantajia kaikesta mahdollisesta? Minä vastaan heti, suomalaiset rakastavat kaikkea ilmiantamista. Se on meille yhtä geneettistä kuin venäläisille. Nyt ei enää riitä 1000 uutta poliisia. Nyt tarvitaan erikoispoliisien joukko, joka erikoistuu selvittämään erilaisia ilmiantoja. Lisäksi olisi syytä perustaa osasto sitä varten, että yrittävätkö jotkut yksilöt luikerrella vastuusta ja hakea henkilökohtaista hyötyä pyytelemällä etukäteen anteeksi. Petelius on hyvä esimerkki.

Onkin mielenkiintoista seurata, kuka on seuraava kansanedustaja ja mistä aiheesta hän pyytelee anteeksi? Yksi on varmaa, kukaan perussuomalainen ei pyytele anteeksi. He tekevät päinvastoin. Mikäli puheet ja teot loukkaavat toisia kansalaisia ja kansanryhmiä, he ottavat siinä vaiheessa marttyyrin roolin. Ja kansa tykkää. Kaikki on valemedian syytä. Tämä anteeksi-anteeksi jupakka tuo näkyvästi esiin, miksi äänestäjät hylkäävät perinteiset puolueet. Jopa vihreät.

Anteeksi pyytely ja sen avulla uhriutuminen ei suomalaiselle sovi.

Avainsanat: anteeksisaamelaiset, pirkkapekkapetelius, aakekalliala, ylentvparodiat