Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 033

Uusimmat

Blogin arkisto

027 Alkuperäinen Suomalainen

Keskiviikko 1.2.2017 klo 12:58 - yrjöpoeka

Tästä olemme saaneet kuulla viimeisten vuosien aikana. Erilaiset kiihkomieliset ryhmittymät ovat marssineet kaduilla ja vastustaneet maahanmuuttoa, pakolaisia ja turvapaikanhakijoita. Näiden tahojen mukaan alkuperäinen kantaväestö on uhanalainen ja vaatisi suojelua. Ilmeisesti mustiin huppareihin pukeutuneet varjoissa tallustavat, pitäisi asettaa samaan asemaan kuin liito-oravat.

Olen hieman pohdiskellut tätä alkuperäistä Suomalaista. Milloin nykyinen Suomalainen on muuttunut alkuperäiseksi. Pohjoisella pallonpuoliskolla ovat velloneet jäämassat useita kertoja maapallon historiassa. Ensimmäisten ihmisten jälkiä ovat tutkijat löytäneet maastamme noin 8000-vuotta ennen ajanlaskua. Kuka on se alkuperäinen asukas, joka silloin on täällä tallustellut? Suomalainen vaalea viikinkikö? Eipä ole tainnut Suomalaista silloin olla.

Maamme historia kertoo, että yllättävän kaukana eteläisessä Suomessa on edelleenkin saamelaista nimiperintöä. Viimeisten satojen vuosien aikana täällä asustellut metsästäjäkansa, pikkuhiljaa saamelaiset ajettiin yhä kauemmas pohjoiseen. Lyhyenä ajanjaksona ihmiskunnan historiassa, tänne muutti voimakkaampia ryhmiä kaikkialta Euroopan alueelta ja kaukaa idästä Volgan mutkasta. Välillä aluetta hallitsi Ruotsin kuningaskunta ja sen perintönä maassamme on runsaasti ruotsalaista historiaa. Ennen itsenäistymistä maatamme hallitsi Venäjän suuriruhtinaskunta, joka myös jätti jälkensä maamme historiaan.

Viimeiset 100-vuotta maamme on ollut itsenäinen ja voimme sanoa itseämme Suomalaisiksi. Toki identiteettiä ja kieltä on ollut sitä ennen. Suomen kielen asemaan on kuitenkin vaikuttanut kaikista eniten Ruotsin kielisen Mikael Agricolan työ Suomen kirjallisen kielen eteen. Häntä pidetään yleisesti Suomen kielen isänä ja sen vuoksi nostamme lipun salkoon jokavuosi samaan aikaan, 9. huhtikuuta. Siksi on syytä muistaa, että meidän oma suomalainen historiamme on syntynyt useiden erikielisten toimijoiden tuloksena.

Alkuperäiskansaa Saamelaisia asuu vielä Pohjoisen-Suomen alueella. Heidän alkuperäishistoriansa on paljon pidempi. Maapallon historiassa kerrotaan ihmisen alkukodin sijaitsevan Afrikan sarven alueella Etiopiassa. Sieltä ihmisen vaelluksen ympäri maapalloa kerrotaan saaneen alkunsa. Juuri tänään siitä ovat muistutuksena Afrikan ja Lähi-Idän alueelta vaeltavat ihmiset. Aivan samoin kuin historian hämärinä aikoina, ihmisiä ajavat liikkeelle sodat ja nälkä.

Pitäisikö meidän kaikkien pohtia hieman tarkemmin omia geneettisiä juuriamme? Evoluutio on muokannut ihmisen ulkomuotoa ja ihonväriä olosuhteiden mukaan. Sisältä kaikki ovat samanlaisia. Seuraavan jääkauden jälkeen näille alueille siirtyvät taas uudet ihmisukupolvet. Keitä he ovat, emme tiedä. Jääkausi on kuitenkin sellainen voima, että se hävittää jäljet alkuperäisistä asukkaista. Kuten se on aina tehnyt.

Kysymys kuuluu. Mihin muuttavat jääseinän edestä nykyiset Suomalaiset? Palaavatko he kenties alkukotiin? Silloin heidän nimensä eteen liitetään sana:mamu. Heistä tulee silloin kenties uhka alueen alkuperäisille asukkaille.

Avainsanat: vaaraantunutlaji, mikaelagricola, ihmisenalkukoti, afrikansarvi, jääkausi, evoluutio, mamu