Satunnaiset kuvat

Spu Varo ja minä ite

Uusimmat

Blogin arkisto

058 Työvoimapula loppumassa?

Keskiviikko 23.11.2011 klo 9:58 - yrjöpoeka

Ajankohtainen 2 toi esille ajatuksen, joka on ollut kansalaisten tiedossa. Siitä huolimatta valtion johto on huutanut jatkuvaa työvoimapulaa vuosikausia. Tilanne on samankaltainen kuin oli 90-luvun alussa. Silloin huudettiin työvoimapulaa ja kerrottiin, kuinka pitää hyvin nopeasti tuoda Virosta 150 – 200 000 työntekijää auttamaan mummojen ja pappojen pesussa. Miten kävi? Hyvin pian oli 500 000 työtöntä. Kukaan ei julistanut, että oli tullut puhuttua palturia ja että työvoimapula poistui muilla keinoin.

Nyt päällä olevan työvoimapulan keskellä on aloitettu uudenlainen keskustelu ja puhutaan uudesta termistä, tuottavuusvaje. Tämän arvion mukaan johtajien palkkiot ja optiot voidaan turvata poistamalla 150 000 työntekijää. Tämän arvion perusteella voisi kysyä pääministeri Kataiselta, joko työvoimapula on poistunut? Voidaanko tämän perusteella lopettaa massamuutto maahamme?

Toisaalta viimeiset vuodet on puhuttu myös valtavasta lääkäripulasta. Suomen väkiluku on todella hitaasti noussut ja sekin on melkein maahanmuuton seurausta. Yhden lukemani uutisen perusteella Suomessa oli kymmenen (10) vuotta sitten 15 000 lääkäriä. Muistan kyllä ne ajat, ensimmäisiä oireita oli Kainuussa nähtävissä, erityisesti pienissä kunnissa. Uusimman tilaston mukaan Suomessa on nyt 25 000 lääkäriä, eli 10 000 enemmän kuin 10 vuotta sitten. Nyt lääkäripula on suorastaan katastrofaalinen.

Kannattaako yhteiskunnan subventoida lääkärien koulutukseen valtavia summia, koska pula vain pahenee? Nykysysteemillä ei kannata. Yhteiskunnan laittamalle panostukselle on löydyttävä jokin sanktio ja se voisi olla pakollinen vuosia kestävä terveyskeskus palvelu. Ilman sitä ei voisi toimia Suomessa lääkärinä. Mikäli joku haluaisi ohittaa yhteiskunnan velvoitteet, hän voisi kustantaa lääkäri opiskelunsa itse.

Minulle kyllä, muille ei mitään ajattelu kantaa hedelmää yhteiskunnassa. Yhteisöllinen ajattelu on viimevuosina kokenut täydellisen inflaation. Kaikkea on selitelty yksilön hyvällä ja yksilön vapaudella. Jokainen huutaa vain ja ainoastaan omien oikeuksiensa perään. Tästä osoituksena eilisen päivän aikana kuulin radion uutis lähetyksissä Suomen pystykorva järjestön nokkamiehen ajatuksia koskien lintujen talvimetsästystä.

Haukkuvien koirien omistajana hän ei salli ja hänen johtamansa järjestö ei salli koirattomien metsästäjien harrastuksia. Perusteluina tämä neropatti esitti, että koirametsästystä voisi pidentää syksystä. Toisena perusteena hänellä oli ajatus talvisen metsän lumenpaljoudesta, joka estää liikkumisen luonnossa. Yhtenä ajatuksena hänellä vielä oli, ettei metsälintuja pidä muiden ottaa saaliiksi, se kuuluu pystykorvamiehille. Perustelu oli todellinen pohjanoteeraus.

Koiramiesten metsästys on tekniikan kehittyessä mennyt siihen, että löysätään koira metsään ja seurataan koiran työskentelyä mobiililaitteen näytöltä. Metsäautotie verkosto peittää metsästysalueet todella hyvin ja turhalta liikkumiselta nykymetsästäjä pääsee näin eroon. Tieverkosto on tuonut Suomeen kokonaan uuden metsästäjäsukupolven, autometsästäjät.

Luonnonvarojen kestävässä käytössä lintukantoja voidaan verottaa silloin, kun kannat ovat huipussaan. Talvimetsästystä minä kannatan juuri sillä perusteella. Itse voisin siirtää kaiken metsälintu metsästyksen talveen. Itselläni on haukkuva koira ja pystyn koirani kanssa toimimaan tieverkon ulkopuolella. Siinä vaiheessa kun en itse enää pääse tienreunusojan ylitse, lopetan metsästyksen.

Keskitalven lyhyessä päivässä riistalintujen mahdollisuudet olisivat aivan toiset, kuin syksyisen aamun soratien reunustalla.

Avainsanat: ylenareena, ajankohtainenkakkonen, tuottavuusvaje, liikaatyöntekijöitä, liikaalääkäreitä, minäminäminä, lintujentalvimetsästys, kestäväkehitys