Satunnaiset kuvat

Ruukinkankaan urheilukenttä/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

207 Sekoilijat meillä ja muualla

Perjantai 6.9.2019 klo 20:04 - yrjöpoeka

USAn presidentti Trump on tunnett6u twiiteistään, jotka yllättävät kaikki. Niin omat kuin vieraatkin. Hän on tänään ja ollut aina, täysin arvaaamton. Demokratian kehdoksi itseään kutsuvat britit ovat saaneet omat sekopäänsä Boris Johnsonista. Suomessa ilmestyy sarjakuva ”Kiroileva siili” ja Boris tunnetaan nyt palaneista käämeistään ja kiroilustaan. Muuallakin osataan sekoilla.

Suomessa tämä on vielä pienimuotoista, mutta suunta on selvä. Edellisen hallituksen ansiosta media, joka on tänään lyhyt muistinen, ei osaa suhtautua mitenkään Antti Rinteen hallitukseen. Median toimesta "kansa", persut ja kokoomus uskovat, että meillä on historian huonoin hallitus. Vaikka tämä uusi on ollut vallassa vasta 3 kuukautta ja toimeenpannut edellisen hallituksen aloittamia toimia. Vasta seuraavan vuoden budjetti tuo nykyisen hallituksen toimet oikeasti framille. Mutta äänestäjille on se on yksi hailee. Ns. kansan mielestä hallitus kaatuu pian ja sillä on kaikkein surkeimmat ministerit.

Tässä on hyvä aasinsilta ministeri Paateroon. Oikeastaan ensimmäisenä virkatoimenaan hän potki kansanedustajia ulos Postin hallituksesta. Siinä ovat huuli pyöreinä ikuisuustuolilla istuneet vanhat pierut. Median mukaan Paatero ei edes ilmoittanut etukäteen kansanedustajille, että nyt loppui rahantulo joutavasta. Paatero teki aivan oikein. Mikäli olisi ilmoittanut, vanhat kahjot olisivat aloittaneet julkisen itkun ja Antti Rinne olisi joutunut perumaan ministerin aikeet. Paatero on osoittanut heti olevansa oikea mies Rinteen hallituksessa. Tekoja, eikä puheita.

Posti on ollut myrskyn silmässä ja ei vähiten pääjohtajan tolkuttomista palkkioista. Politiikot ovat pitäneet kaverinsa puolta ja huolehtineet, etteivät ansiot putoa. Posti ilmoitti leikkaavansa kulurakennettaan ja se tarkoitti työntekijöiden palkkojen leikkausta. Siitä hermostui tietysti ammattijärjestö ja lakkoilu alkoi heti. Koska meillä myös osataan sekoilla, niin kokoomuksen ihme kansanedustaja Juhana Vartiainen ilmoitti televisiossa, että eipä leikatakaan.

Siinä olivat huuli pyöreänä ay-väki ja muut osalliset politiikoista lähtien. Ketä pitäisi uskoa. Postin omaa ilmoitusta, vai Vartiaisen ilmoitusta. Posti pysyy kannassaan, että kyllä leikataan. Nyt näyttää siltä, ettei Postin toimintaa oikeasti johda kukaan. Pääjohtaja Malinen ei sitä ehdi tekemään. Hänellä riittää tekemistä Suomen kalleimmalla golf kentällä. Politiikoista koostuva hallitus hyväksyi hänen ehdotuksensa, että ostaa humautetaan pääjohtajalle oma osake golf-kentälle. Kyseesä oli niin vähäpätöinen 30 000 euron summa, että oli melkein häpeällistä ostaa niin halpa osake kunnioitetulle pääjohtajalle.

Yleisradion Pohjois-Suomen maakunnalliset toimittajat ovat tänään häpeilemättä käyttäneet aikaansa Keskustan puheenjohtajapelin puolesta. Melkoista nuoleskelua on ollut ja en tiedä, johtuuko se Aki Karjalaisesta, joka Kainuun kepussa toimi aikoinaan. Hän siirtyi YLEn palvelukseen ja toimi aluksi YLEn Pohjois-Suomen aluepäällikkönä. Nohevana miehenä hän on tänään Jyväskylän ja Mikkelin vastaavassa tehtävässä. Toimittajat tietävät, että kepuvaltaisessa maakunnassa pitää nuolla kepu-satraappeja. Se on hyväksi työntekijälle ja erityisesti bonuksille. Niistä vastaavat pomot.

Nuolemisella ei ole mitään merkitystä arkipäivään. YLEn uusin gallup kertoi suorasukaisesti sen mitä olen ennustanut. Persut vie loputkin kannattajat ja kepu saa kääpiöityä entisen SKDLn kaveriksi. Se on hyväksi Suomelle.

Avainsanat: kiroilevasiili, antti rinne, juhanavartiainen, postinpääjohtajamalinen, ministerisirpapaatero, akikarjalainen

035 Vähättely

Keskiviikko 7.5.2014 klo 17:42 - yrjöpoeka

Sivusta seuraten ei voi tulla muuhun tulokseen, kun seuraan Kainuulaista mediaa. Media elää aivan kuin sen toimintaympäristössä ei olisi tapahtunut minkäänlaista muutosta. Media käyttäytyy aivan kuten suuruutensa aikoina. Huolimatta siitä, että lehtien levikit ovat tipahtaneet dramaattisesti, niiden toiminta on säilynyt samankaltaisena. Maakunnan valtalehti on tästä toiminnasta aivan erinomainen esimerkki.

Kymmenen vuotta sitten lehti oli kaksi kertaa paksumpi ja vähemmillä mainoksilla. Nyt siitä on sukeutunut ohut ja pliisu julkaisu ja melkein pelkkiä mainoksia. Uutiset ovat vanhoja ja kierrätetty saman lehtiyhtiön suuremmissa lehdissä jo muutamia päiviä aikaisemmin. Yhtiön omistamat paikallislehdet Kainuussa elävät aivan samanlaista elämää.

Ympäröivässä yhteisössä on tapahtunut viimeisen kymmenen vuoden aikana kaksi suurta muutosta. Kainuun väestön ikääntyminen ja lehtien levikin lasku kulkevat yhtäjalkaa. Seuraavien kymmenen vuoden aikana levikki romahtaa ja samalla myös konsernin paikallislehdet joutuvat dieetille. Toinen suuri muutos Kainuussa on tapahtunut poliittisella rintamalla. Perussuomalaiset ovat nousseet voimalla Kainuun toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Ja kasvu tulee jatkumaan.

Media ei inhostaan ja vähättelystään huolimatta pysty kasvua estämään. Sosiaalinen media on vapauttanut tiedonvälityksen ja sen avulla myös vähätelty viesti pääsee perille. Sosiaalisen median voima on nähty viimeisten vuosien aikana erityisesti ns. arabi-keväässä. Samalla siinä piilee myös omat vaaransa. Tieto mikä siellä kulkee, ei ole koskaan puolueetonta ja sillä pyritään vaikuttamaan eri toimijoiden omiin tavoitteisiin. Siksi olisi edelleenkin hyvä, että hyvinvointivaltiossa toimisi puolueeton ja tasapuolinen media. Radio on merkittävä media ja myös se on toiminut viime aikoina, aivan kuin poliittisella rintamalla ei olisi tapahtunut yhtään mitään.

Juuri kulunut vapun aika kirvoitti ajatukseni ja sai sormeni syyhyämään. Takavuosina pystyi poliittisissa uutisoinneissa näkemään ryhmien koon. Nyt suurimmat kuvat ja jutut tehdään kääpiösarjaan pudonneista ryhmistä ja heidän tapahtumistaan. Näiden kääpiöiden edustajat kulkevat pitkin maakuntia ja istuvat hotellien baareissa antamassa paikallisille lehdille juttuja. Kukaan tavallinen ihminen ei heistä ole kiinnostunut, eikä saavu heidän juttusilleen.

Kainuun paikallinen media ei mielestäni ollenkaan ymmärrä, millainen muutos näiden toimintapiirissä on tapahtunut. Median ei pidä ihmetellä pieneneviä kuulija- ja levikkilukuja. Eurovaaliehdokkaita kulkee pitkin Kainuuta ja Kainuun media hehkuttaa vain Kyllösestä ja haastattelee takkutukkaisia ovimikkoja. Mutta ei kiinnostu asiasta, kun kyseessä on Perussuomalaiset ehdokkaat. Lehdille kelpaavat vain perussuomalaisten ehdokkaiden ilmoituksiin laittamat eurot.

Media on sokea, mutta yrittäjät ja yritykset eivät ole. Yritykset ymmärtävät toimintaympäristön muutokset välittömästi tuloksissaan. Siksi heillä ei ole varaa esittää median mukana inhoaan ja vastenmielisyyttään yhtä suurta ryhmää kohtaan. Kaiken lisäksi edelleen kasvavaa ryhmää. Tämä uusi poliittinen ryhmä oppii kasvaessaan myös toimimaan ilman näitä medioita. Maailma on muutoksessa ja viestiminen muuttuu. Ihmiset myös oppivat viestimään ja hakemaan viestejä ilman vanhoja medioita.

Kainuun vanhoilla viestimillä ja medioilla ei ole enää paljon etsikkoaikaa. On mielenkiintoista nähdä, kuinka Kainuun-Radio toimii tulevaisuudessa? Uusi päällikkö on nuori ja toiminut yksityisellä puolella, jossa pitää herkästi huomioida muuttuva toimintaympäristö. Samoin on mielenkiintoista nähdä radio Kajauksen tulevaisuus? Lehdistö on mielestäni vanhojen tapojensa ja tukijoidensa orja. Ne mieluimmin kutistuvat kääpiöiksi, kuin toimivat tasapuolisesti Perussuomalaisten kanssa.

Maailma on valintoja täynnä. Tämä on vain yksi niistä.

Perussuomalaiset ovat ryhmä, joka toimii aktiivisesti ja ihmisten keskellä. Perussuomalaiset eivät sulkeudu sisäpiiriksi seinien sisälle.

Avainsanat: kainuunmedia, sisäsiittoinen, toimintaympäristönmuutos, kainuuntoiseksisuurinpuolue, akikarjalainen