Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

015 Ei oppi ojaan kaada

Maanantai 16.1.2017 klo 15:29 - yrjöpoeka

Vanha sanalasku kertoo olennaisen. Kaikki opetus, minkä elämäsi aikana saat, antaa sinulle eväitä osaamisen ja ymmärtämisen alueilla. Viime eduskuntavaalien alla puolueet julkisesti lupasivat, ettei opetuksesta leikata. Hallituksen ensimmäisinä töinä oli tietysti sellaisia päätöksiä, joilla on vaikutuksensa. Poliitikkojen kielellä sanottuna, sopeutetaan koulutus markkinoille sopiviksi. Kansan kielellä lakkautetaan ja leikataan.

Muutama päivä sitten Taivalkosken ammatillisen koulutuksen lakkauttamisesta kerrottiin alueen lehdissä. Valtapuolue keskustan alueelta valitut kansanedustajat heräsivät. Niilo Keränen kertoi olevansa tyrmistynyt. Ulla Parviainen vaati selvitystä. Valitettavan huonosti he ovat lukeneet oman puolueensa hallitusohjelman. Olisi sitä tietysti voinut Sipilän Juhalta joskus ohimennen kysäistä, että mitä se meinaa meidän koulujemme osalta. Tässä kohden sopii taas hyvä sananlasku: Kysyvä ei tieltä eksy.

Keskustan ja kokoomuksen silloiset johtomiehet esiintyivät leveästi hymyillen lasten kanssa kuvissa, kyltti käsissään. Siinä oli puolueen koulutuslupaus, koulutuksesta ei leikata. Paikalliset kansanedustajat ovat sen sitten sokeasti uskoneet. Koska lukeminen ja jatkuva opiskeleminen on raskasta, he jättivät lukematta hallitusohjelman pienellä präntillä olevat kohdat. Nyt he tyrmistyneinä vaativat selvitystä. Toivotaan, että Sipilän Juha on kiltillä päällä ja kertoo kuinka isänmaan etu vaatii kaikkien osallistuvan talkoisiin.

Julkisuudessa on eniten esitelty Sipilän Ja Stubbin leveitä hymykuvia. Perussuomalaisten Soini kantoi myös sellaista koulutuslupaus kylttiä. Koska kaikki tietävät sen, että tämä puolue on keskittynyt vain yhteen osaamaansa asiaan, ei sitä ole tästä vaadittu tilille. Koulutus ja siitä saatava oppi ei tälle puolueelle ole tärkeä. Pääasia on, että osaa sanoa tomerasti, vastustan maahanmuuttoa. Nyt puolue on hallituksessa ollessaan oppinut lisää sanoja. Opittuaan sanomaan, lepakot räjähtelevät, heillä on menossa nyt vaativa kolmas vaihe.

Käräjäoikeuksien tuomarit yrittävät saada heidät oppimaan sanan, joka tuottaa heille juuri nyt eniten vaikeuksia. Sanavapaus on sana, jota he ymmärtävät aivan toisin kuin käräjäoikeuksien tuomarit. Olemme nyt saaneet melkein joka päivä todistaa, kuinka jopa itkeä pillitettään tuomareiden edessä. Perussuomalaisten politiikan lyhyt oppimäärä on ymmärretty niin, että sanavapaus on vain heitä varten. Sitä ei heidän mukaansa ole tarkoitettu muiden ihmisryhmien käyttöön. Tuomarit ovat kärsivällisiä ja jatkavat kouluttamista.

Sananlasku sanoo : Ei tyhjä lato kattoa kaipaa. Tämä varmasti pitänee paikkansa. Jos on läpäissyt edes jotenkin suomalaisen peruskoulujärjestelmän, niin siellä on varmasti hyvin opetettu mikä on oikein ja mikä on väärin. Siellä on hyvin seikkaperäisesti kerrottu koulutuksen ja jatkuvan oppimisen tärkeys. Mutta hallituksen edustajat ovat olleet jukuripäitä, kuin seitsemän veljestä. Ei oppi ole tarttunut.

Joku viisas alanmies on sanonut: Haihtuu kuin Aperita aivoista. Taidatkos sen paremmin ilmaista.

Avainsanat: sanalaskutjasanonnat, koulutuslupaus, tynkkynenitkee, alanmies