Satunnaiset kuvat

Ytimennävertäjälle purtavaa

Uusimmat

Blogin arkisto

031 Vallatonta maakuntapolitiikka

Torstai 12.4.2012 klo 20:50


Kainuun maakuntavaltuusto hyväksyi marraskuussa 2011 Kainuun maakunta – kuntayhtymän talousarvion vuodelle 2011. Huomionarvoista oli, että jokainen tiesi päätöshetkellä budjetin olevan alimitoitettu sote-palvelujen osalta. Sosiaali- ja terveyslautakunta teki asiasta kirjauksen lautakunnan kokouksessa 2.11.2011 pöytäkirjaan. Lautakunta oli arvioinnissaan yksimielinen siitä, ettei kuntien antama rahoitus tule riittämään maakunnan asukkaiden kasvavaan palvelutarpeeseen ja alati kasvaviin hintojen nousuun. Lautakunnan kokouksissa on aina istunut maakuntahallituksen edustaja ja olen elänyt uskossa, että lautakunnan arvioinnit ja terveiset otettaisiin huomioon.

Kuitenkaan maakuntahallitus ei ole sitä ottanut huomioon ja eikä aloittanut kuntien kanssa neuvottelua lisärahoituksesta. Hallituksen olisi pitänyt aloittaa lisätalousarvion laadinta välittömästi.
Maakuntahallitus oli nopea ja jo 19.12.2011 antoi täytäntöönpano-ohjeet. Hallituksen pöytäkirjan esittely osassa todetaan, etteivät annetut määrärahat tule riittämään. Hallitus päätyi esittämään 11-kohdan listan, jonka avulla lähdettiin leikkaamaan lisää maakuntavaltuuston hyväksymästä budjetista. Arvio leikkauksista vaihtelee kulloisenkin esittäjän mukaan 5-10 miljoonaan euroon. Talousarvion sitovuutta käsittelevässä osassa tuodaan esille aivan oikein, mikä on maakuntavaltuuston rooli. Esittely tekstissä kerrotaan, että mikäli määrärahat ylittyvät muutoksista päättää maakuntavaltuusto. Miksi ei näin toimittu ja maakuntahallitus tehnyt lisätalousarviota?

Ehkäpä siksi, että maakunnan asioista päättävät kunnanjohtajat, joita ei ole valittu demokraattisesti päättämään maakunnan asioista. Maakuntavaltuusto on koko toimikautensa ajan toiminut kunnajohtajien kumileimasimena. Kunnat ovat menettäneet hallintokokeilun aikana kokonaan sosiaali- ja terveystoimen osaamisen ja hallinnan. Kunnat ovat kokeilun tuloksena saaneet taloutensa kuntoon ja kunnantalojen korjaukset hoidettua. Tämä kaikki siitä huolimatta, että asukkaiden tarvitsemien palveluiden tarve on kasvanut ja kunnatalot alkavat kumista tyhjyyttään. Kuntien säikähdettyä tulevaa kuntauudistusta hallintokokeilu ajettiin alas, jotta kaikki ehtivät puolustamaan omia työpaikkojaan. Koko ajan kuntien suunnasta huudetaan sote-palveluille, että tarvitaan lisää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Yhtäaikaa huudetaan myös, että soten täytyy säästää lisää.

Nyt on pakko vaaleilla valitun maakuntavaltuuston herätä ja vaatia hallitusta toimimaan lain mukaisesti. Tämä siksi, että juuri nyt tehdään sellaisia säästötoimia, joilla vanhukset todella joutuvat heitteille. Vanhusten kotihoidossa vähennetään säästöjen seurauksena käyntikertoja jokaisen vanhuksen kohdalla. Jokainen työntekijä on saanut oman säästötavoitteensa. Kehitysvammaisia pakkosiirrellään omista kodeistaan uusiin isoihin laitoksiin säästöjen nimissä.

Vangeille taataan ihmisoikeudet. Kuinka on Kainuun asukkaiden laita?

Tilastojen mukaan yhden vanhuksen laitoshoidon kustannukset bruttona ovat noin 153 euroa.

Yhteiskunnan kustannukset yhdestä vangista ovat 205 euroa/pv.

Avainsanat: kainuunmaakuntavaltuusto, alimitoitettubudjetti, lisätalousarvio, valtuustokumileimasimena, vanhustenheitteillejättö, laitostenrakentaminenjatkuu, vastuunotto, vankienihmisoikeudet, huutolaisaika

053 Maakuntapolitiikkaa osa 4

Torstai 3.11.2011 klo 21:59

Vuoden 2012 budjetin käsittely jatkui lautakunnassa. Edellisen kokouksen keskeyttänyt oppisopimuskoulutus tulee lautakunnan viralliseen käsittelyyn 9.11 ja luvassa on tiukka vääntö. Minulle itselleni ja aivan varmasti koko lautakunnalle tuli selväksi se, että lautakunta oli joutunut virkamiesten lattiamatoksi. Seuraavan kokouksen jälkeen jää nähtäväksi, mikä on virkamiesvastuu.

Lautakunnan hyväksymä ensivuoden budjetti on saanut aikaan napakkaa keskustelua maakuntalehden nettisivuilla ja keskustelu on räväkkää toreilla ja turuilla. Lautakunta joutui toisen kerran peräkkäin hyväksymään hallinnon antaman tiukan raamin. Tällä kertaa lautakunta oli yksimielinen siitä, että tilanne ei voi jatkua näin. Lautakunta kirjasi selkeästi oman näkemyksensä budjettiin ja se tekee hyvää tulevalle keskustelulle julkisuudessa ja seuraavassa maakuntavaltuustossa.

Tänään sain olla mukana Suomussalmella pidetyssä ikääntymispolitiikan seminaarissa ”Plussan puolelle!” Seminaari kesti koko päivän ja sen anti oli erittäin hyvä. Alustajat ympäri Suomea saivat todella hyvän ilmapiirin valoisilla esityksillään. Poissa oli jatkuva itku ja valitus Kainuuta uhkaavasta vanhustulvasta. Oli kerrassaan loistava päivä!

Huomenna on vuorossa ulkoilupäivä. Suomussalmella pidetään perinteiset ”Röntsy-markkinat” ja olen mukana menossa. Toivottavasti sää pysyy sateettomana ja tuulesta ei ole haittaa. Toivottavasti ehdin saada annoksen Rajasisarien keittämää mainiota hernekeittoa.

Sitä odotellessa.

Avainsanat: alimitoitettubudjetti, kuntienriittämätönrahoitus, kainuunhallintokokeilutiensäpäässä, plussanpuolelle