Satunnaiset kuvat

Antti Sorron teoriatunti/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

155 Monopoli peli

Keskiviikko 16.11.2016 klo 15:11 - yrjöpoeka

Kyllä suomalainen sääntöjärjestelmä tuottaa aina yllätyksiä. Suomessa on jo sanonta, että mahdollista vain suomessa. Lukiessani Hesarin mielipidettä ja siitä tehtyä uutisointia Iltasanomissa, en oikein tiennyt, voiko tässä kohden itkeä, vai pitäisikö nauraa?

Täysi-ikäinen Anttoni Saarinen oli ostoksilla Helsinkiläisessä ALKOssa. Yrittäessään ostaa itselleen pullon konjakkia, hän törmäsi todelliseen ongelmaan. Myyjä ei suostunut myymään täysi-ikäiselle suomalaiselle miehelle yhtä ainoata pulloa konjakkia. Normaalisti myyjä tarkistaa ostajan humalatilan ja tekee sen mukaan päätöksen, myykö tai ei. Mitäpä teki myyjä tässä tapauksessa?

Anttonilla oli mukanaan puoliso ja myyjä ryhtyikin tarkistamaan puolison henkilötietoja. Saatuaan selville sen, että puoliso oli 19-vuotia myyjä tylytti ostoaikeet. Myyjän mukaan oli mahdollista että puoliso alaikäisenä riipaisee siivut konjakista ja se ei käy. Myyjä tietysti esitti väkevät perustelut asialle. Laki kaikessa ankaruudessaan oli tietysti hänen takanaan.

Luettuani tarinan tuli kyllä mieleeni se, että taas oli yksi pilkunviilaaja päässyt tärkeilemään ja näyttämään mahtinsa pullojenvartijana. Elävästä elämästä hän ei välittänyt mitään ja arjen todellisuudesta. Sai ainakin yhden mielen pahoitettua. Toivottavasti Anttoni siirtyy ostamaan väkevät juomat lahden takaa Virosta. Siinä on tietysti pelkona aivan samankaltainen pilkunviilaaja iskee satamassa tullimiehen arkisen karussa olomuodossa.

Miten on mahdollista, että meillä voi jokin pilkunviilaaja tehdä saman kuin tuomari? Normaali menettely lakituvassa on, että pitää olla selkeä näyttö lainvastaisuudesta. Nyt myyjä teki päätöksen pillkkuaviilatessaan. Myyjälle riittää pelkkä olettaminen? Olisiko myyjä viilannut pilkkua noin tarkasti, mikäli ostajana olisi ollut ulkomaalainen? Ei varmasti. Julkisuuden pelko olisi hillinnyt kokeilun. Onneksi meillä suomessa voi kurmottaa sääntöjä kunnioittavia alkuasukkaita.

ALKOn viestinvastaava Elina Tompuri pitää haastavana tehtävänä sitä, että jokaisen asiakkaan kohdalla on mietittävä mahdollisia väärinkäytöksiä. Tompurin mukaan aukioloaikoina tehdään ikärajatarkastus joka kolmas sekunti. Ei alkoholia voi muut väärinkäyttää kuin poliisit. He kaatelevat viinaa viemäreihin ja kaljaa pusikoihin. Normaali suomalainen juo viinat kuten kuuluukin tehdä.

ALKO monopoliasemassaan voi päättää kenelle myy. Heidän ei tarvitse miettiä mitä vaikutuksia sillä on ostajan elämään. Monopoli takaa tulon ja siinä voi välillä jakaa maanatai-ilmeensä myös asiakkaille. Tämä on mahdollista vain Suomessa.

Tämän jutun jälkeen aloin kaivata hallitukselta todellisia toimia sääntösuomen muuttamiseksi ihmistä palvelevaksi. Ensimmäin tehtävä on purkaa ALKOn monopoli. Suomessa on siirryttävä Eurooppalaiselle tasolle ja tavoille. Siellä ihmiset itse päättävät juomisensa. Ei sääntösuomen mahdollistamat pikkunilkit.

Nyt tuli jano. Minäpä lähden ALKOon.

Avainsanat: mahdollistavainsuomessa, alkonmonopoli, pilkunviilaajat, sääntösuomi