Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 2

Uusimmat

Blogin arkisto

053 Nappikauppaa

Tiistai 7.3.2017 klo 5:37 - yrjöpoeka

Mitä pitäisi tehdä? Tarkoitan Suomessa. Pitäisikö hallituksen tehdä väkevämmin töitä kilpailukyvyn eteen? Pitäisikö tehdä töitä teollisuuden kilpailukyvyn parantamisen eteen? Pitäisikö hallituksen parantaa pienten- ja mikroyritysten toimintaedellytyksiä? Pitäisikö hallituksen todella pohtia ALV-veron alarajan nostoa pienten- ja mikroyritysten kohdalla 35 – 50000 euroon? Pitäisikö hallituksen laatia ratkaisut energian omavaraisuuteen?

Vielä olisi valtavasti lisää tehtäviä, joita todella pitäisi hallituksen tehdä. Yksi kaikkein pahimmista pitäisikö aiheista on tämä työttömyyden hoito. Pitkään jatkunut työttömyys on eriarvoistanut kansasta melkein puolimiljoonaa ihmistä (500 000). Luku on valtava. Tuntuu siltä, että niin hallitus kuin työmarkkinajärjestöt ovat autuaasti unohtaneet tämän. Hallitus ja työmarkkinajärjestöt yksituumaisesti kantavat huolta työssäolevan väestön hyvinvoinnista.

Se on tietysti tärkeää, mutta vielä vaarallisempaa on jättää näin suuri kansalaisten joukko irralleen yhteiskunnasta. Maailmalla vallitseva levottomuus on sellaista, että pienten maitten olisi huolehdittava oman maan kansalaisten hyvinvoinnista. Mitä paremmin se on hoidettu, sitä paremmin pienikin maa voi sitten auttaa muita. Tämä kehitys on erittäin hyvin näkyvissä Suomessa. Köyhät ja vaivaiset on saatu uskomaan, että sotaapakenevien kurittaminen ja takaisin ajaminen parantaisi heidän asemaansa.

Katsoessani illalla TV1 A-studiota, en oikein tiennyt itkeäkö vai nauraa. Persujen puheenjohtajapeliin lähteneet kansanedustajat kertoivat ykkösprioriteetikseen maahanmuuton estämisen kaikin keinoin. Yhtenä vuonna Suomeen tuli reilummin (Turkin lähettämänä) turvapaikanhakijoita. Nyt muutama tuhat kokeilee maahan pääsyä vuosittain. On suorastaan käsittämätöntä, että vielä tällä hetkellä Suomen toiseksi suurin eduskuntapuolue keskittyy puuhailemaan nappikaupan parissa.

Nyt lukijoideni kulmakarvat nousevat ja sieraimet laajenevat. Enkö ymmärrä kuinka paljon rahaa meillä kuluu maahantulijoiden asioiden hoitamiseen. Minä ymmärrän sen oikein hyvin. Kun sanon tämänkaltaisen puuhastelun olevan nappikauppaa, vertaan kahta asiaa vastakkain. Toinen on muutama tuhat pakolaista vuosittain ja toinen asia on vajaa puolimiljoonaa suomalaista ilman mitään tulevaisuutta. Tämä työttömyyden hoito se vasta maksaakin.

Minä nostan juuri nämä asiat vastakkain. Mekastetaan nappikaupasta, kun pitäisi keskittyä oikeasti isojen asioiden hoitoon. Ilmeisesti on niin, ettei osaamista isompien asioiden hoitamiseen löydy. Tämä on tullut selkeästi ilmi, kun olen seurannut saman puolueen sosiaali- ja terveysministerin tekemisiä ja erityisesti puhumisia. Tarkemmin sanottuna puhumattomuutta, kun ei pysty, eikä osaa sanoa mitä mieltä puolue tai ministeri on sote-kokonaisuudesta.

Sote on suuruusluokaltaan sellainen, että puolueen ykkösasiakseen ottama pakolaisten kurittaminen on säälittävää nappikauppaa. Alussa mainitsemassa listassani olisi lisää hyödyllisempää tekemistä, lisättynä työttömyyden hoidolla. Tätä lienee turha odottaa. Tästä eivät muutkaan hallituspuolueet välitä. Tästä työttömyyden lakkauttamisesta. Ai niin, ovat ne keksineet jotakin. Pakotetaan työttömät ilmaiseksi töihin. Haastatellaan vielä kolmen kuukauden välein kysyen, tunnettehan itsenne yhteiskunnan hyödyllisiksi jäseniksi

Simsalabim! Työttömyys hoidettu. Nyt jää aikaa pakolaisten kurittamiseen.

Avainsanat: hallituksentekemättömyys, työttömyydenkustannukset, alvalarajannosto, maahanmuutto, turvapaikanhakijat, pakolaisuus, sotepalveluidenrahoitus

052 Hallitus antaa..

Keskiviikko 13.4.2016 klo 11:06 - yrjöpoeka

Hallitus ilmoitti helpottavansa pienyritysten toimintaedellytyksiä. Ensimmäisenä nostettiin esille uuden työntekijän palkkaamisen helpottaminen. Mikroyrittäjän ensimmäinen ajatus ei ole uuden työntekijän palkkaaminen, vaan yleensä selviäminen. Parasta apua mikroyrittäjille olisi ollut ALV-alarajan nosto Eurooppalaiselle tasolle 30000 euroa. Silloin yrittäjällä olisi jo automaattisesti mahdollisuuksia pohtia muutakin kuin selviämistä.

Toinen asia pienyrittäjän ja yrittäjiksi aikovien aseman helpottamiseksi, olisi ollut yrittäjien eläke aseman muutos. Nykyisellään yrittäjällä ei ole mahdollisuuksia hankkia itselle sellaista eläkettä, jolla tulevaisuudessa selviäisi. Seuratessani lähipiirini mikroyrittäjien tulevaisuutta se ei naurata. Tuleva eläke vain muutamia satasia. Hallituksen olisi pitänyt pohtia mallia, jossa pienyrittäjä saisi tulevaisuudessa eläkkeen kuten palkansaaja.

Hallitukseen mentäessä puolueet lupasivat yhtä ja toista. Yksi selkeä lupaus oli tuo ALV-rajan muutos. Kysyin asiasta hallitusneuvottelujen jälkeen naamakirjassa valitulta edustajalta, mitä asiassa aiotaan tehdä. Ei ilmeisesti mitään, koska vastaus viipyy yhä. Vaalikentillä oli suopeutta myös tuon eläkeasian suhteen. Se on kummallista kuinka uusikin hallituspuolue muuttuu muistamattomaksi. Yksi muistaa ja sen on äänestäjä.

Kevät sulattaa lumet ja tuo mukanaan monta asiaa. Tulvavettä liikkuu ja muuttolinnut saapuvat. Autoilijat ja moottoripyöräiljät vaihtavat kesärenkaita ja odottelevat mukavia ajokelejä. Siihen se sitten uhkaa jäädäkin. Odottelemiseen. Tiestön kunto on sitä luokkaa, että siellä ollaan pian täysin omalla vastuulla. Sen vastauksen kuulin eilen radion lähetyksissä. AVIn asiantuntija kertoi, ettei tienpitäjä juurikaan joudu vastuuseen , mikäli autoilija särkee autonsa.

En uskalla ajatella tilannetta moottoripyöräilijän kohdalla. VT5 on tällä korkeudella kulunut rajusti ja tiestölle on syntynyt suuri määrä isoja repeämiä. Kevään liikennevirrassa moottoripyöräilijä ei välttämättä huomaa suuria koloja. Onnettomuuden sattuessa pyöräilijä on sitten heikoille. Tienpitäjää suojaa kaikki insatanssit. Valtio ei ole missään vastuussa. Uhria suojaa vain ja ainoastaan itse otetut vakuutukset. Sielläkin on huomattava ne pienellä painetut präntit. Jotkin asiat voivat kumota korvaukset. Onko niistä hyötyä, mikäli pyöräilijä makaa haudassa?

Valtio ottaa useita miljardeja jokavuosi lisävelkaa. Sillä hoidetaan esimerkiksi suurta työttömyyttä. Valtio saa velkaa näinä aikoina ilmaiseksi ja siitä taidetaan jopa maksaa, että ottaa. Miksi ei sitten oteta velkaa kerralla 10 miljardia. Summalla työllistettäisiin työttömät lapionvarteen ja laitettaisiin tiestö ja rautatiet kuntoon. Kaikki raha lähtisi välittömästi aluetalouteen kiertoon. Tästä velasta hyötyisivät eniten työttömät. Saisivat oikeita töitä oikealla palkalla ja eläke kertyisi normaalisti.

Eläkeyhtiöiden miljardit kasvavat Panaman kaltaisten veroparatiisien hellässä hoivassa ja myös niitä voitaisiin käyttää infran ylläpitoon ja työttömyyden hoitoon. Nyt sanotaan, ettei tällaista voi tehdä. Kyllä voidaan. Eduskunta voi tehdä päätöksiä, joilla muutetaan olemassa olevaa mallia.

Nykyisellä mallilla otetaan vain velkaa velan päälle. Mitään ei saa tilalle.

Malli jättää velan tuleville sukupolville.

Avainsanat: mikroyrittäjieneläke, alvalarajannosto, eläkeyhtiöidenvarat

064 Onko järkeä

Tiistai 11.11.2014 klo 10:35 - yrjöpoeka

Lopultakin joku antaa kasvoja loputtomalle sääntelylle. Näin voi sano uutisista, joissa kummastellaan 200 euron maksua parturi-kampaamon aukipitämiselle juhlapyhinä. Usea muukin mikroyrittäjä on näiden suorastaan kiusaamiseksi tarkoitettujen byrokraattisten sääntöjen ja kieltojen uhri.

Otetaan esimerkiksi matkailuyrittäjä, jolla on alkoholitarjoilua. Mikäli sattuu niin hyvä tuuri, että paikalle pölähtää enemmän matkailijoita kuin sopii anniskelualueelle, silloin astuu byrokratia paikalle. Yrittäjä ei voi noin vain laittaa lisäpöytiä anniskelualueen ulkopuolelle. On saatava lupa AVI:lta ja se maksaa. Yrityksen anniskelualue on alunperin rajattu sisä- ja ulkotiloissa. Kesällä ulkona olevaa tilaa ei voi laajentaa ilman lupaa.

Keskustelin erään yrittäjän kanssa aiheesta ja se koettiin todella naurettavaksi ja kyykyttäväksi. Usein ei käy niin hyvää tuuria, että matkailijat eivät sopisi alueelle. Muutaman kerran on käynyt ja muutama matkailija on ruokaillut ulkosalla aidatun alueen vieressä. Alkoholia ei voi sinne tarjoilla. Naapuriin ja seuraavaan yritykseen on matkaa kymmeniä kilometrejä. Parin kolmen asiakkaan takia pitäisi saada lupa, joka maksaa satoja euroja. Maalaisjärjelle ei byrokraattien mukaan ole tilaa. Lupa pitää olla.

Seuraavan hallituksen on otettava todella vakavasti byrokratian purkutalkoot. Samalla tarkistettaisiin onko virkakoneistoon kasvanut sellaisia käenpoikia, joita ei sinne ole alunperin tarkoitettu. Jotenkin tuntuu aiheeseen tutustuessa ja yrittäjien kanssa keskustellessa, ettei virastoissa muita olekaan. On vain pienyrittäjän kyykyttäjiä ja holhoojia, joiden ainoana tehtävänä tuntuu olevan sääntöjen ahdas tulkinta. Ei todella ole ihme, että pienyritteliäisyys ei kasva.

Toinen asia, joka seuraavan hallituksen on otettava heti työpöydälle, on pienyritysten ALV:n alarajan nosto. Alaraja on nyt 8500 ja se aiheuttaa aivan valtavan byrokratian. Tällä tavalla ovat työllistettyjä virastojen byrokraatit ja tulkitsijat. Työpaikkoja syntyy vain sinne, ei tuotantoon.

Alaraja on nostettava Eurooppalaiselle tasolle, joka on 30000 – 50000 euroa. Suomessa alaraja on nostettava 50000 euroon heti. Tästä tarvitaan vain ilmoitus EU:n byrokraateille. Tämä on Suomen itsenäisessä päätösvallassa.

Pienyrittäjät ovat tämän alhaisen rajan vankeina ja kaikki tarmo menee nyt siitä selviämiseen. Yrittäjän mahdollisuus parantaa omaa eläketurvaa on minimaalinen. Valtaosa joutuu tyytymään pienimpään mahdolliseen. Nyt alarajan noston ansiosta jokainen yrittäjä saisi mahdollisuuden parantaa omaa tulevaisuuden eläketurvaansa.

Sääntelyn ja byrokratian purkamisella, sekä ALV alarajan nostamisella olisi välittömästi virkistävä vaikutus yrittämiseen. Puheet pienyritysten määrän lisäämisestä saisivat tästä vauhtia ja entiset yrittäjät saisivat mahdollisuuden pohtia yrityksen työpaikkojen lisäämistä.

Tästä lähdetään, että tähän on tultu.

parturin_ryosto.jpg

Avainsanat: suomenmikroyrittäjät, sääntelytalous, holhousvaltio, alvalaraja