Satunnaiset kuvat

Taimenen väsytys 2

Uusimmat

Blogin arkisto

104 Mielenrauhaa

Lauantai 28.4.2018 klo 20:18 - yrjöpoeka

Viimeaikoina päivityksiäni ovat vallinneet Väyryset ja kumppanit. Politiikka. Nyt heitän politiikan keväisen päivän autereiseen hämärään.

Emme ole vaimoni kanssa saaneet nauttia tänä talvena kulttuurista ollenkaan. Siihen on monta syytä ja suurimpana syynä meidän molempien terveysasiat. Tänään oli päivä jolloin saimme itsemme irti talven masentavasta vaikutuksesta. Saunoimme jo puolenpäivän jälkeen, jotta voisimme laittaa puhdasta ylle ja siirtyä nauttimaan elävän musiikin tuomasta nautinnosta.

Viimeisten vuosien aikana olen itse löytänyt youtuben ansiosta klassisen musiikin maailman. Sieltä voi seurata musiikin erialojen huippukykyjä. On nuoria ja eri ikäisiä taitureita. On laulajia, on eri soittimien mestarillisia virtuooseja. Klassista oopperaa, kitaran taitureita, laulujen uskomattomia tulkitsijoita. Oma musiikin makuni on kaikkivoipaa. Aikaisemmin kuvittelin vain perinteisen Olavi Virran tapaiseen nautintoon. Nyt youtuben ansiosta voin istahtaa pitkiksi ajoiksi kuuntelemaan ja katsomaan klassisen musiikin esityksiä.

Tänään saimme seurata Suomussalmella Venäläisen Maksim Tavrikovin pianokonserttia. Suomussalmella ei ole hyvää konserttitasoista salia ja paikaksi oli valittu Kianta-Opiston Alvari sali. Salin akustiikka on omanlaisensa ja se tuottaa musiikin voimakkaissa kohdissa epämääräistä värinää ja hieman särkyvää ääntä. En antanut sen haitata kun oli mahdollisuus livenä kokea maailman huippusäveltäjien teoksia, todella ammattitaitoisen pianistin käsitteleminä.

Ensimmäisen kappaleen jälkeen suljin silmäni ja annoin musiikin viedä. Ensimmäinen kunnon tuntemus tuli Rahmaninovin Preludia cis-moll op.3 kohdalla. Kylmät väreet kulkivat iholla ja toivoin kappalen jatkuvan ikuisuuteen. Kaikella on rajansa ja konsertissa oli mahdollisuus vaeltaa eri säveltäjien musiikin virroissa. Rahmaninov, Liszt, Shumann, Sibelius ja Strauss. Maksim Tavrikov antoi näille kappaleille sielun. Liszt Hungarian Rhapsody No. 2 sai jo vaimonikin sanomaan, että tämä toli hyvä. Oli helppo yhtyä vaimoni sanomaan, sieluni jäi värisemään. Tavrikov sai pianon sykkimään voimakkaita tunteita kainuulaisen miehen sieluun.

Konsertin lopussa saimme kuulla, että tämä oli pitkästä aikaa ensimmäinen Maksim Tavrikovin Suomen konsertti. Samalla kuulimme, että mikäli halua on, saisimme Maksim Tavrikovin taituruutta ihailla myös myöhemmin. Tätä voin toivoa täysin sydämin. Haluaisin istahtaa uudelleen kuuntelemaan hieman pidempää konserttia vaimoni kanssa. Tuntea täyden salin sykkivän saman musiikin tahdissa. Kokea musiikin mahti ja voima. Toivotan Maksim Tavrikovin tervetulleeksi uudelleen.

Lopuksi saimme kuulla ja nähdä kahden soittajan esitystä samalla pianolla yhtäaikaa. Ikään kuin se ei olisi riittänyt, lopuksi vielä musiikkiopiston kaksi nuosta pianistia tuli soittamaan toisella pianolla samaa kappaletta yhtäaikaa. Mikäli vähänkin ymmärrän, niin salin yleisö eli täysillä tällaisen esityksen mukana. Itse olen Kainuulaisen jähmeä ilonpurkauksiin, siksi sanonkin vain tämän yhden lauseen.

Haluan kuulla, nähdä ja kokea lisää tämänkaltaista! Sielussa asti!

Avainsanat: klassisenmusiikinkonsertti, kiantaopisto, alvarisali, maksintavrikov, rahmaninov, liszt, sibelius, shumann, strauss, musiikinfyysinenkokeminen

048 Pettymykseen ja vihaan tukehtuneet kaverini

Keskiviikko 1.3.2017 klo 21:12 - yrjöpoeka

Ihan vain tiedoksi. Kavereilleni. Tutuilleni. Ystävilleni.

Minä olen aivan sama ihminen, kuin olin viime vuonna ja olin vuosikymmeniä taaksepäin. Mikään muu ei ole muuttunut, mutta vuosirenkaita on tullut lisää.

Luottamustehtävissä olen toiminut johdonmukaisesti. Viime kunnallisvaalien alla laadimme kunnallisvaaliohjelman, jota jaoimme ihmisille vaalikentillä. Olen johdonmukaisesti toteuttanut sitä ja jos joku on siihen toteuttamiseen tyytymätön, tulkoon näyttämään, missä kohden olen epäonnistunut.

Nyt on ilmaantunut niitä, joille valintani tulevasta poliittisesta ryhmästä on ollut ylipääsemätön. Heille kerron heti, etten tule muuttamaan mitään omassa elämässäni ja myöskään politiikan tekemisessä. Viimeiset neljä (4) vuotta ovat olleet tiukkaa työtä ja olen ollut aktiivinen osallistuja. Aion olla edelleenkin. Luonteestani johtuen, en koskaa ole jäänyt sanattomaksi. Olen ottanut silloin kantaa kun on ollut sen aika. Olen tullut erittäin hyvin toimeen kaikkien poliittisten puolueitten kanssa.

Kunnallispolitiikka on ollut viimeisen neljän vuoden aikana sellaista, ettei itse puolueella enää olisi oikeasti väliä. Kaikki päätökset, erimielisetkin, on tehty hyvässä yhteisymmärryksessä. Suurimmat erimielisyydet ja kiihkoilut ihmisten välillä olivat valtuuston koon määrittelyssä. Äänestyksen jälkeen päädyimme tulokseen, johon kaikkien on tyytyminen. Tämän päivän kunnallispolitiikka on kokonaan toisesta maailmasta, kuin oli minun lapsuudessani.

Erityisesti sosiaalisessa mediassa ja eri lehtien uutisten kommentoinneissa minuun on isketty määritelmä, etten tule kenekään kanssa toimeen. Minua kuvataan riitelijäksi. Eniten minua kuvaavat riitelijäksi perussuomalaiset Kainuussa. Jokaiselle lukijalle voin kertoa, että voitte mennä kysymään Kainuun maakunnan virka- ja luottamusmiehiltä ja -naisilta, millainen minä olen. Voitte mennä kysymään Suomussalmen kunnan virka- ja luottamushenkilöiltä, millainen minä olen tehtäviä hoitaessani.

Luonteeseeni kuuluu olla johdonmukainen ja tiukka. Viranomaistaustani on antanut minulle selkeyttä ja johdonmukaisuutta. Olen aina ollut vahva esiintyjä ja olen sitä myöskin jatkossa. Suuren perheen vanhimpana poikana olen saanut rokotuksen toisista huolehtimiseen. Pitkä luottamusmiesura sosiaali- ja terveydenhuollon tehtävissä on vahvistanut omaa poliittista osaamistani. Osaaminen ja vahva asioiden ajaminen ja esille tuominen on aina ollut myrkkyä joillekin minua vastustaville yksilöille.

Viimeisten kymmenen (10) vuoden aikana olen saanut olla mukana yhtenä keskustelijana Kianta-Opiston järjestämässä Alvarin-aamukahveissa. Ryhmä on jatkanut toimintaa viime syksystä lähtien kunnan kokoustiloissa. Koulujen lukuvuoden rytmissä olemme kokoontuneet joka perjantai pohtimaan kulloisenkin alustajan miettimistä aiheista. Kaikki elämään liityvä on ollut keskustelujen kohteena. Tämä eläkkeelle jääneiden opettajien ja korkeasti koulutettujen muodostama ryhmä on antanut minulle sellaista osaamista, jota ei mistään saa edes rahalla.

Tämä 10-vuoden ”koulutus” on antanut minulle osaamista, opettanut kuuntelemaan, opettanut keskustelemaan ja myös päättämään. Näillä eväillä yritän tehdä päätöksiä, joilla on vaikutusta kuntalaisten hyvinvointiin. Näitä päätöksiä olen aina tehnyt yhtenä monista muista. Mutta aina oman mielipiteeni esittäen. Joidenkin mielestä liiankin paljon.

Äänestäjien tahto on ollut se, etten olisi tahdoton sätkynukke, vaan vahva toimija. Tämä kirjoitus on vastaus niille tahoille, joiden mielestä valtuutettu ei voi tehdä valintoja. Joidenkin mielestä eivät arvot saisi määritellä ryhmää, jossa toimitaan. Heidän mielestään minun pitäisi uskollisesti seurata jotakin kehäkolmosen sisäpuolella patsastelevaa pellehermannia.

Hyvät ystävät ja kylänmiehet toreilla, turuilla ja sosiaalisessa mediassa. Minun toimintaani eivät ohjaa pellet nuhruisissa puvuissaan. Pellet joiden elämässä ei ole muuta pohdittavaa, kuin maahanmuuton vastustaminen, tai sitten sen pohtiminen, mitä homot tekevät makuukamareissaan. Minun toimintaani ohjaavat aivan arkiset ihmisten asiat omassa kotikunnassani. Kuinka toimii terveydenhuolto. Kuinka toimii sosiaalihuolto. Kuinka toimii koulutoimi. Ovatko kadut ja tiet kunnossa.

Hyvät ystävät ja kylänmiehet. Mikäli edelleen joku kavereistani haluaa puhua vain maahanmuuton vastustamisesta ja homojen arkisesta elämästä, valitkaa se taho, joka näitä jatkuvasti pohtii. Minusta tällaisten asioiden pohtiminen on epänormaalia. Toisaalta se voi olla myös oire kaapissa olemisesta. Minä teen työtä kuntalaisten eteen. Maahanmuuttajien, homojen, vammaisten, ja kaikkien kuntalaisten arkeen vaikuttavista asioista. Enkä unohda myöskään kirkon roolia. Kirkko ja sen sanoma on aina antanut elämälleni suuntaviivat.

Ja taas repee some tästä itsekehusta. Olkaa niin hyvä.

ps. Kainuun maakunnan ja Suomussalmen kunnan virkaihmisten yhteystiedot löytyvät helposti googlaamalla. Samoin luottamushenkilöiden.

Avainsanat: johdonmukaisuus, luottamustoimessatoimiminen, poliittisenryhmänvalinta.kiantaopisto, alvarinaamut, kaappihomo

027 Kepuleita ja hurmosta

Perjantai 19.2.2010 klo 13:47 - yrjöpoeka

Sain aamupäivällä puhelun jossa ensin toivoteltiin pitkää ikää merkkipäivän johdosta, sitten tuli kysymys joka löi minut ällikällä. Soittaja kysyi minulta, onko minulla riittävästi tehtynä erilaisia rötöksiä ja petoksia? Kummeksuin kysymystä ja hän totesi siihen, että jos aion pyrkiä ehdokkaaksi, tarvitaan riittävä rekisteri osaamisesta. Päälle tuli pitkä nauru ja pitkä vuodatus eduskunnassa vallitsevasta rikollisuudesta. Soittaja oli lueskellut päivän uutisia netistä ja se oli saanut sapen vuotamaan yli äyräidensä. Soittaja piti uskomattomana, etteivätkö nämä uutiset viime vuoden ajalta saa ihmisiä muuttamaan äänestys käyttäytymistään. Olen samaa mieltä ja kerroin sen myös ja myös sen, että ei ole rötöslistaa ansioluettelossa.

Suomussalmi on ollut aikojen kuluessa hyvin syrjäinen paikka ja aviopuoliso on haettu yleensä hyvin läheltä. Siitä seuraa sitten se, että erilaisia ongelmia suvuissa syntyy ennen pitkää. Vuokkijärven alueelta tunnetaan oireyhtymä nimeltään ”pohjoisen epilepsia”, oireyhtymä tunnistetaan erityisen tarkasti sinne ja siellä sitä on poikkeavan paljon esiintynyt eri suvuissa. Kiantajärven pohjoisosien tilanne on ollut samanlainen, järven lahden toiselta puolen on sukupolvien ajan haettu emäntä tilalle. Tälle alueelle ehkä tunnusomaisin muoto on hurmoshenkisyys. Alueella on vuosikymmenten aikana odoteltu ajoittain maailmanloppua ja odoteltu lentokonetta taivaaseen. Hurmoshenkisyyteen liittyy myös se, että usein nämä ihmiset joutuvat lopulta terveyden huollon piiriin, suomeksi sanottuna älylataamolle. Nyt on yksi hurmosjupakka menossa ja jokainen joka lukee näitä sivustoja voi nähdä, että jutut eivät ole tästä maailmasta. Eräskin nuori mies jätti työpaikkansa ja alkoi nähdä ilmestyksiä, samalla odottaen 5.helmikuuta tulevaa maailmanloppua. Tietojen mukaan on jo lataamolla ja se ei ole ihme, kun tutustuu hänen kokemiinsa ilmestyksiin. Ahdistuneet ihmiset tulevat uskonnolla entistä ahdistuneemmiksi.

Vuosisatojen aikana on myös ajoittain saatu uutta verta eteläsuomen suunnasta ja sitten myös itärajan takaa ja se on ollut suvuille hyväksi. Nyt on tapahtumassa taas sama ilmiö ja uutta verta tulee itärajan takaa ja myös Thaimaasta asti. Etelä-Kainuusta löytyy myös uutta verta islamin uskon mukanaan tuomina, mutta heillä nämä uskonnon ahdistavat rajat näyttävät olevan vielä ahdistuneemmat. Ainakin mikäli asiaa katsoo ylävesien näkökulmasta ja miksipä en katsoisi. Haluan katseelle ja ajatukselle avaruutta ja ihmiselle on kaikkein parasta olla yhteydessä muihin ihmisiin. Ei alistaen ja uhkaillen, ei rajoja rakentaen, vaan hyvää tehden.

Avainsanat: perunakellarissa piilossa, eduskunnanurheilukerho, oireyhtymä, skitsofrenia, kainuunkorvenraivaajat, alvarinaamukahvit

187 Päivä pitäjällä

Perjantai 6.11.2009 klo 21:48 - yrjöpoeka

Tänään meni päivä Ämmänsaaressa ja aika kului oikein hyvin. Ensimmäinen tunti kului Alvarin aamussa keskustellen viikon aiheista. Olen kulkenut mukana kansalaisopiston vetämässä keskustelu ryhmässä, sen alusta asti. Jokaisella ryhmäläisellä on maailman menosta omat ajatukset ja on erityisen mukava keskustella asioista, ilman pelkoa, että joutuisi toisten nolaamaksi, tai sitten muut jyräisivät sinun mielipiteesi. Ydin ryhmä, 9-10 henkeä on säilynyt samana. Aiheina voi olla kulloisenkin aamun vetäjän mukaan maailmanlaajuinen kysymys tai aihe, tai sitten hyvin lähellä oleva asia. Kyseessä ei ole väittely tilaisuus, tilaisuudessa on mukava kiihkottomasti olla eri mieltä vaikka kaikkien muiden kanssa. Itselläni on matkaa kyläkeskukseen vajaa kuusikymmentä kilometriä, mutta olen innolla lähtenyt tilaisuuteen aina, kun olen pystynyt. Kreikan antiikin ajoilta on tapa peräisin, mutta se on hyvä, keskustella, väitellä ja hyväksyä toisten mielipiteet.

Iltapäivän puolella olin vielä mukana yhdessä tapaamisessa, jossa pohdittiin osaltaan Ylä-Kainuun tulevaisuutta. Asiaan palattaneen hyvinkin pian julkisuudessa ja viimeistään tämän kuun 25 päivän jälkeen. Suomussalmen terveyskeskuksen vuodeosastojen laajentaminen ja koko terveyskeskuksen remontoiminen koskettaa koko Ylä-Kainuuta ja sen tulevaisuutta.

Eilisen Ylä-Kainuu lehden julkaisema juttu uudesta yhdistyksestä toi päivän aikana paljon positiivista palautetta. Usea puheillani käynyt oli odotellut jo jotakin tapahtuvaksi ja oli erityisen hyvillään uudesta yhdistyksestä. Toivottavasti itse voin vastata siihen minulle asetettuun haasteeseen.

Suomi Expressin juttu televisiossa, oli ehdottomasti yksi päivän puheen aiheista. Kannattaa katsoa tuosta linkistä itse juttu ja arvioida, ovatko kaikki johtajat hyvässä hapessa. Lähetyksessä on juttuja huonosta hapesta muualtakin Suomesta, mutta tarkoitan tuota juttua Suomussalmelta. Yksi ainoa totuus voi johtaa todella huonoon happeen, tai kuten ”kola-olli” aikoinaan sanoi, liian hapokasta!

Avainsanat: alvari, ryhmä, kiihkottomasti, yläkainuu, suomiexpress, kolaolli, hapokasta