Satunnaiset kuvat

Metsäkurjenpolvi

Uusimmat

Blogin arkisto

011 Mutta missä on Pia Lamberg

Maanantai 7.1.2019 klo 10:23

Koetin todella olla puuttumatta jääkiekon kuvioihin, mutta rajansa se on kaikella. En itse seurannut nuorten kisoja muutoin kuin urheilulähetyksissä. Kisojen jälkeen ei enää puhuta mistään muusta. Kaksi ensimmäistä päivää on hypetetty niin, ettei mitään muuta enää sovi suomalaiseen tiedoitukseen. Nyt olisi hyvä sauma hallituksella latoa lakeja pöytään. Kukaan ei ehtisi toppuuttelemaan,vaikka minkälaista sutta ja sekundaa tehtäisiin.

Se mikä katkaisi itseltäni sen kamelin selän, olivat kuvat kotisuomesta. Alastomat nuoret miehet vihahtelivat kaduilla juhlistamassa jääkiekon nuorten maailmanmestaruutta. Minä en jaksa millään ymmärtää mikä pakottaa juoksemaan alastomana? Mitä se juhlistaa? Mistä kummallisesta oikusta se oikein kertoo? Kaiken huippuna vielä se, että media oikein hyväksyvästi julkaisee kuvia ja kertoo kuinka suomalaiset juhlivat maailmanmestaruutta. Jos alastomana juokseminen humalassa on juhlintaa, niin minun tajuntaani se ei uppoa.

Toinen juhlinnan tapa on etsiä suihkulähteitä joihin hypittäisiin vaatteet päällä. Ei siinä kesäisin olisi mitään vikaa, mutta talvella siinä ei ole hohtoa. Kaiken lisäksi juhlinta tapahtuu vain syvän humalatilan vallitessa. Selvinpäin olevat kuten minä, nukuin yöni rauhassa. Kuuntelin aamusella radiosta kuinka kävi. Kohtotin hieman kulmakarvojani ja totesin, että ovat ne poikia. Muutaman Eurooppalaisen maan ja Pohjois-Amerikan kahden maan muodostama jääkiekko perhe pelaa maailmamestaruudesta. Tilanne on sama kotoisassa käsipallossa. Suomen mestaruudesta pelaavat muutamat etelän joukkueet. Riihimäki edustaa pohjoista. Minusta ne muodostavat piirikunnalliset kisat. Jääkiekko on mittakaavassa samassa tilassa.

Yksiasia joka herätti itsessäni ärtymystä, oli median tapa nostaa kaikkien pelaajien tyttöystävät mukaan julkisuuteen. Lehtien otsikot repäisivät kuinka kuvankauniit tyttöystävät onnittelivat mestareitaan. Minä olen aina kuvitellut, että puhutaan pelaajista ja heidän tekemisistään. Se ei kiihkon humalluttamalle medialle kelpaa. Parivuotta sitten hieman nuoremman sukupolven voittaessa kisat julkaisi entinen missi Pia Lamberg alusvaatekuvansa. Hän onnitteli sillä kuvalla melkein alaikäisiä nuoria poikia. Toki hän sai heti kuvallisia vastineita, kuten tässä.

Mikäli mies lähettäisi nuorten naisten joukkueelle tuollaisen kuvan, iskisi Metoo-liike kiinni ja oikeudessa tavattaisiin. Tyhjätaskuiset Lambergit tietävät, että jääkiekossa liikkuu raha. Samalla he tietävät, että media on haukkana paikalla julkaisemassa juttuja ”kuvankauniista” tyttöystävistä. Minusta median tulisi nuorten kisojen kohdalla pitää tyttöystävät poissa julkisuudesta. Nuoret ihastuvat vielä siinä vaiheessa useamman kerran ja median tapa julkistaa heidät tekee heistä hyvin pian julkkuja. Heidät tunnistetaan sen jälkeen sen ja sen jääkiekkoilijan entisenä tyttöystävänä.

Ammatti se on sekin. Mutta ei ole mieltä ylentävä se. Media halventaa naisia ja se on syvälle juurtunut tapa. Julkisuudella on naisten halventaminen tehty hyväksyttäväksi. Osa, kuten Pia Lamberg, haluavat itse vielä vahvistaa tätä.

Pelaajia pitäisi valmentaa median kohtaamisen suhteen ja erityisesti oman yksityiselämän osalta. Nuoruuden ihastumiset ja rakkaudet jos mitkä, ovat syvintä yksityisyyttä.

Avainsanat: muttamissäonpialamberg, jääkiekonmaailmamestaruus, yksityiselämänsuojaaminen, nuoruudenihastumiset, ammattinaentinentyttöystävä