Satunnaiset kuvat

Ruukinkankaan urheilukenttä/kuva Teppo Turpeinen

Uusimmat

Blogin arkisto

128 Anekauppaa ilmastolla

Torstai 25.4.2019 klo 9:52 - yrjöpoeka

Ilmasto ahdistus vain pahenee. Samalla perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan. Sen välitön vaikutus näkyy heti eurovaaleissa. Persut ovat ainoa puolue jolla on palava into ja halu kasvattaa voimaansa. Jatkuvasti puolue saa vihreiden avustuksella äänestäjiä kiehtovia täkyjä. Ilmasto sai persujen kannattajat eduskuntavaalien aikana uurnille ja sama toistuu takuuvarmasti toukokuussa.

Vihreä puolue naisistui ja samalla se tarkoitti usean miespuolisen maailmanparantajan putoamista. Anterto Vartia on tästä hyvänä esimerkkinä. Koska hänellä ei ole muuta tekemistä, hän on muiden ilmastotuuhakkeiden kanssa perustanut Compensate-säätiön. Se avattiin eilen keskiviikkona. Sen tarkoitus on kerätä hyväuskoisilta rahaa ilmastoverukkeella. Ensimmäisenä tämän hömpän maksumiehiksi ja erityisesti naisiksi kohdentuvat yliopisto opiskelijat.

He voivat yliopiston ruokalassa ilmoittaa maksavansa ylimääräistä ilmastomaksua Compensate-säätiölle. Kasviksista maksu on pienempi ja liharuoasta suurempi. Tämä rahan kerääminen on helppoa ja vaivatonta. Niinpä mukaan on lähtenyt OP-pankki. Pankki tietää, että raha on se joka kerryttää voittoja ja siksi siinä on oltava mukana. Mukana on myös polttoaineyhtiö St1. Siellä voi maksaa kompensaatiota 5 senttiä per/litra. Kaikella tällä kertyvällä rahalla aiotaan istuttaa metsiä. Ajatus on tietysti kaunis ja se kiehtoo vihreitä naisimmeisiä.

Mieleeni hiipii menneisyydestä uskonto ja siihen liittyvä ane-kauppa. Kun kolikko kirstuun kilahtaa, sielu taivaaseen vilahtaa. Tässäkin kyse on rahasta ja sillä ei ole omaatuntoa. Kuten kirkko aikoinaan myi aneita, ei se kuitenkaan voinut antaa mitään takeita sielun taivaaseen pääsystä. Vain kirkonmiesten hurskaita puheita. Sama kaiku on askelten tänäänkin. Hilidioksiidi ei näy maksaneille ihmisparoille. Vain heidän herkkä ja väräjävä ahdistunut omatuntonsa saa helpotusta ilmasto kompensaatiosta.

Kun säätiö ensi aluksi puhuu metsityksestä, seuraavaksi se jo kertoo, ettei kuluttajien rahoilla istuteta puita. Sillä maksetaan jossakin kehitysmaassa joskus istutetuista metsistä. Säätiön mukaan tällä varmistetaan hiilensidonnan jatkuminen kohteessa. Miksi minusta tuntuu, että Compensate on puhdasta kusetusta? Tämä on melkein kuin nämä takavuosien pyramidi huijaukset. Säätiön perustajille virtaa rahaa ilman mitään vaivaa. Hyväuskoisia riittää kun toiminta on riittävän julkista ja härskiä.

YLE läksi tämän säätiön julkistamiseen eilen täysillä mukaan. Illan pääuutislähetyksessä hanketta hehkutettiin ja samalla kuluttajille kerrottiin sen olevan viimeinen mahdollisuus ilmaston pelastamiseksi. Ehkäpä olisi ollut syytä hieman tutkia juttua tarkemmin ja odotella ajan kulumista. Nyt YLE läksi mukaan soitellen ilman mitään näyttöä ja tutkimusta. Ennenvanhaan meillä oli Reporadio, nyt siitä tuli vihreiden Compensate-radio.

Ilmastosta voi olla aidosti huolestunut, mutta sitä ei helpota YLEn tapa antaa kritiikitön julkinen tuki rahankeräykselle. Suomalaisia voi huijata, mutta Afrikassa puita keräävää naista ei. Ilman tulta ei ole ruokaa. Miksi ei sitten metsitetä Suomea? Siksi, ettei enempää puita maahan mahdu. Siksi on kätevää kertoa, että raha viedään turvaan vaikkapa Cayman-saarille.

Olipa kerran ahdistunut maa, jonka nimi oli Suomi. Maa joka maksoi ilmasta.

Avainsanat: compensatesäätiö, anekauppa, pyramidihuijaus, caymansaari