Satunnaiset kuvat

Kuningastaimen

Uusimmat

Blogin arkisto

025 Urheilujohto sekoaa ja tyhmistyy

Torstai 25.1.2018 klo 11:46 - yrjöpoeka

Näin se tekee, kun seuraa sekoilua olympia valintojen suhteen. Ensin sovitaan pelisäännöistä, kuinka joihinkin kisoihin valinnat tehdään. Sovitaan siitä, että mitkä kisat ovat tärkeitä valintoja silmälläpitäen. SM-kisat jätetään valintojen ulkopuolelle, ellei kysymyksessä ole Anne Kyllönen. Urheilijat valmistautuvat huolellisesti ja ovat kisojen jälkeen kohtuu varmoja siitä, kenellä on mahdollisuus tulla valituksi. Media tekee kaikkensa siinä välissä kirjoitellessaan ja haastatellessaan omia suosikkejaan.

Päävalmentaja tekee sitten omia tulkintojaan omien henkilökohtaisten valmennettaviensa kanssa. Tästä erinomaisen hyvänä esimerkkinä Reijo Jylhän suojatin Anne Kyllösen jokaviikkoinen mahdollisuus saada uusia ja uusia valintakisoja. Tätä touhua seuratessani ei oikein tiedä itkeäkö vai nauraa. Naurettavaksi tämä pelleily on mennyt jo aikoja sitten. Kyllönen on sellainen hermoheikko, että saatuaan menestystä takavuosina hän kuvitteli sen jatkuvan ikuisesti lisäämällä hermokerroksia. Valmentajan ohjeista välittämättä.

Ainoa varma kisoihin lähtijä näistä tulevan viikonvaihteen uuden mahdollisuuden saajista on Perttu Hyvärinen. Kaikki muut voi huoletta heittää unohduksen yöhön. Kyllösen pitäisi jo itse ymmärtää lopettaa tämä pelleily. Sitä hän ei tee, koska nyt oma valmentaja jakaa hänelle uusia mahdollisuuksia. Uskallan sanoa jo valmiiksi, että Kyllösen jäätyä 30 sijan paikkeille, Jylhä valitsee hänet kisoihin. Perusteluna valmentajan näkemä nousukunto. Näin hän on sitä jatkuvasti kommentoinut.

Urheilun tyhmistävää vaikutusta voisi muuttaa seuraavalla tavalla. Valintakisat kerrottaisiin julkisuuteen ja kerrottaisiin myös, mitkä kriteerit valinnoissa vaikuttavat. Pakollisiksi kisoiksi merkittäisiin aina omat SM-kisat. Vain selkeällä lääkärintodistuksella niistä voisi jäädä pois. Se joka olisi poissa SM-kisoista, joutuisi heti tervehdyttyään osallistumaan seuraaviin kansainvälisiin kisoihin. Siellä hänen tulisi sijoittua kolmen (3) parhaan joukkoon saadakseen mahdollisuuden valintaan. Nykyinen menettely, että pitää sijoittua 16 parhaan joukkoon, on todella syvältä.

Urheilija voi hävitä kärjelle 3-5 minuuttia tuolla sijoituksella. Enemmän huomiota pitäis asettaa sille, millainen ero ajassa on ollut kärkeen. Massalähdössä voi olla vaikka sijalla 30 ja ajassa eroa saattaa olla vain 10 sekuntia. Massalähtöjen valintoja pitäisi valinnoissa huomattavasti nostaa. Jokainen urheilija, joka pystyy hiihtämään pääjoukossa olisi vahvoilla. Lisäksi jokaiseen kisaan olisi aina valittava mukaan kokonaan uusia nuoria kykyjä. Nyt valinnoissa on painoa sillä, kuinka monissa kisoissa joku on jo ollut. Näin on tulevissa kisoissakin tehty ja nämä valitut jäävät sijoituksissaan 30 paikan huonommalle puolelle.

Valitsijaraatia tulisi uudistaa. Päävalmentajalla ei saisi olla yhtään omaa valmennettavaa. Hänellä ei olisi muuta kuin oman näkemyksen esitysoikeus. Valintaraadissa olisi mukana miesten ja naisten valmentajia. Kotiinvetämisen estäisi se, että valinnoissa tulisi olla aina yksimielisiä. Jokaisen valinnan jälkeen kaiken valittuja koskeva tiedon tulisi olla julkista. Valintojen perustelut sekä arviointi kilpailijan mahdollisuuksista onnistua kisoissa.

Koska kisoihin lähdetään muiden rahoilla, tulisi johtajien ”toppatakki” osastoa rajusti pienentää. Kisat ovat aina urheilijaa varten.

Avainsanat: pyeongchank, talvilajienolympialaiset, reijojylhä, annekyllönen, smhiihdot, toppatakkiosasto