Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

275 SUL puree rahoittajien kättä

Maanantai 16.12.2019 klo 10:44 - yrjöpoeka

Suomen tunnetuin urheilupyhättö Helsingin olympiastadion remontoitiin suurella rahalla. Viimeisimmän tiedon mukaan tähän kansallisaarteeseen upotettiin 261 miljoonaa euroa. Stadion on suojelukohde ja yksi pysyvä maamerkki Helsingissä. Siksi sitä oli remontoitava vaikka museoksi, mutta sen haluttiin olevan Suomen urheilijoiden paraatipaikka esitellä osaamistaan suurelle yleisölle. Yleisurheiluväki esitti suunnittelun aikana omia näkemyksiään ja vaatimuksiaan. Niitä kuunneltiin ja kaiken piti olla kunnossa. Mutta eipäs ollutkaan.

Suomen Urheiluliitto ilmoitti nyt, ettei olympiastadion ole automaattisesti paras kisapaikka suurille urheilutapahtumille. Juuri sama taho oli vaatimassa Olympiastadionin remonttia, jotta urheilijat pääsisivät edes kerran elämässään esiintymään siellä. Uskon kyllä vieläkin, että urheilijoilta ei liitto ole kysynyt mitään. On aivan varmaa, että jokainen suomalainen huippu urheilija haluaa esiintyä tässä pyhätössä. Kyllä Suomi – Ruotsin maaottelun tulee näkyä suurella stadionilla. Ei voi olla niin, että SUL on vaatimassa rahaa ja parannuksia kilpailupaikoille ja sitten kertoo, ettei me tullakkaan.

Onko sitten niin, että SUL ei edes usko omien urheilijoidensa vetovoimaan stadionin täyttämiseksi? Jos Antti Tuisku saa stadionin täyteen, saavat myös urheilijat. Kyllä myös suomalaiset penkkiurheilijat haluavat nähdä suuria kisoja juuri Olympia stadionilla. Sillä on historiallinen merkitys suomalaisille. Siksi sillä on valtava merkitys myös suomalaisille urheilijoille. On aivan eri asia esiintyä jossakin Janakkalan piirikunnallisissa kisoissa, kun vastapainoksi voi päästä kymmenien tuhansien silmien eteen Olympia stadionille. En ole yksin ajatuksissani, että Urheiluliiton johto ei elä tässä päivässä. On oltava automaattisesti niin, että suuret kisat on järjestettävä paraati paikalla.

SUL:n puheenjohtaja Sami Itani voi miettiä sitä, voiko hän enää jatkaa tehtävässään? Toivottavasti liiton sisällä syntyy aiheesta keskustelua, jotta selviää onko elääkö johto omassa kuplassaan. Pitäisin hyvänä sitä, että liiton sisällä joku uskaltaisi ärähtää kunnolla. Myös urheilijat voisivat kertoa oman mielipiteensä aiheesta. Stadionin remonttia ei ole tehty sitä varten, että kenttä suojataan aika ajoin, kun siellä musiikin ammattilaiset esiintyvät. Remontti on tehty urheiluväen ehdoilla. Mutta urheilijoitten sijasta, muusikot haluavat esiintyä, koska he arvostavat Olympiastadionia esiintymispaikkana.

Viron sisäministeri Mart Helme halusi solvata Suomen hallituksen ministereitä osaamattomuudesta. Hänen mielestään tämä johtui siitä, että nuoret suomalaiset ministerit ovat ehtineet olla jopa kaupan kassan työntekijöinä. Mart Helmen kannattaisi olla tarkkana, koska hän on elänyt Neuvosto-Virossa ja hänen ikäisensä on joutunut lipomaan valtaapitäviä. Nuoleskelu menneisyydessä on paljon pahempaa kuin kaupan kassana oleminen.

Onneksi tässä asiassa Sanna Marin osasi ilmaista sivistyneestyi ylpeytensä omasta menneisyydestään. Riippumatta puoluekannoistaan, myös muut kansanedustajat ovat puolustaneet ministereitään. Siitä huolimatta, että juuri nyt on eduskunnassa vääntöä, niin omia puolustetaan yhdessä.

Tätä minä arvostan. Toivottavasti sivistyneisyys näkyy myös välikysymys keskustelussa.

Avainsanat: suomenurheiluliitto, samiitani, olympiastadion, vironsisäministerimarthelme, sannamarin, anttituisku