Satunnaiset kuvat

Nainen elämässäni

Uusimmat

Blogin arkisto

007 Ruthless Raja

Keskiviikko 13.1.2016 klo 16:01 - yrjöpoeka

Talveen kuuluvat erilaiset hiihto- ja latutapahtumat. Nyt on syntymässä ultrahiihtotapahtuma, joka alkaa Kuhmon Vartiuksesta ja päättyy Kuusamon Iivaaraan. Hiihtotapana perinteinen. Koko matkan pituus on noin 212 kilometriä. Matka mitataan vielä tarkemmin nykyaikaisilla mittausvälineillä.

Tulevan helmikuun 6 päivä starttaa liikkeelle testihiihto alkaen Vartiuksesta. Osallistujamäärä 10 – 20. Testihiihdon jälkeen alkaa todellinen suunnittelu varsinaisen kilpailun järjestämiseksi. Varsinainen kilpailupäivä on tarkoitus pitää 28 – 29.1.2017. Tämä kisa aloittanee Kainuun osalta Suomi100 juhlavuoden. Kilpailusta on tarkoitus saada pysyvä vuosittainen tapahtuma.

Tapahtuman reitin löydät tästä. Vasemman reunan valikosta valitset-Liikunta ja ulkoilu/laturetket/Rajahiihto. Kartasta lukija voi nähdä, että reitti sijaitsee Suomen itärajalla. Keskitalvella valoa on vähän ja keinotekoisia valonlähteitä reitillä on todella vähän. Lähinnä hiihtäjä näkee asutusta Raatteessa, Martinselkosen Eräkeskuksessa, Arolan tilallla, Hossassa ja lopulta Iivaaran matkailukeskuskessa.

Reittin pohjustavat lähinnä Hossan kelkkailijoiden vapaaehtoiset polttoainekorvauksella ja eri matkailuyrittäjät. Rajavyöhykkeen takarajan osalta myös rajavartioston partiot. Varsinaisena kisajärjestäjänä toimii Suomussalmen Rasti. Testihiihdon kisajärjestelyjen suunnittelusta vastaa Kainuun Liikunta ammattilaisineen. Allekirjoittanut palloilee muitten mukana vapaaehtoisena joutoukkona.

Viimeisten vuosien aikana ovat nousseet suosioon erilaiset ultramatkat, eli todella pitkät ja vaativat hiihdot ja juoksut. Puhutaan suomalaisten kadottaneen hiihtotaitonsa, mutta osanottajien räjähdysmäinen kasvu kertoo aivan muuta. Erityisesti loppukevät on täynnä tapahtumia eri puolilla Suomea ja Eurooppaa. Tammikuu on saanut olla vielä rauhassa. Nyt Kainuu ja Suomussalmen Rasti tarjoaa rajojaan etsivälle uuden, armottoman tapahtuman.

Säätila voi olla mikä tahansa. Pakkasta ja tuulta. Suksi ei luista. Päivä on lyhyt ja sekin pimeä. Valoa ei näy missään. Armoton talvi ja erämaa ympärillä. Lähimpiin ihmisasumuksiin matkaa lähimmillään noin 50 kilometriä.

Tämä on Ruthless Raja.

Avainsanat: ultrahiihtotapahtuma, ruthlessraja, armotonerämaa