Satunnaiset kuvat

Spu rajan Monni

Uusimmat

Blogin arkisto

091 Toimittajat mölyapinoina

Keskiviikko 28.10.2015 klo 11:19 - yrjöpoeka

En tiedä ärsyttääkö ketään muuta nykyisten toimittajien heikko ammattiosaaminen? Muistan kuinka ennen toimittajat pitivät kunnia asiana, hyvää suomenkielen taitoa. Heille oli erittäin tärkeätä lausua sanottavansa erityisen selkeästi ja kirjakielellä. Minä pidän sitä vielä kaikkein tärkeimpänä radio/tv-toimittajan ammattitaitoon liittyvänä asiana. Karl-Erik Creutz ja Arvi Lind hyvänä esimerkkinä. YLEN asiaohjelmissa on vielä jäljellä vanhankoulukunnan kasvatteja. Heitä on ilo kuunnella.

Ymmärrän oikein hyvin näiden kaupallisten radioasemien nuorten toimittajien huudon ja mekastuksen. Musiikkipitoiset lähetykset ovat suunnatut rajatulle nuoremmalle sukupolvelle. Minua harmittaa suunnattomasti YLEn maakuntaradioiden muuttuminen samanlaisiksi mölyautomaateiksi. Siitä mölinästä en haluaisi maksaa yhtään euroa. Kainuun Radion toiminta on juuri tällaista. Pikkutuhmia puhuva ja kiroileva, sekä itselleen naurava toimittaja kertakaikkiaan riepoo minua.

Jura Tarvasahon johtaessa maakuntaradiota, silloin oli voimassa toimittajien hyvä ammattiosaaminen. Nyt nauretaan parivaljakkona kulloisenkin aamun muka hauskoille jutuille. Kaiken huippuna on tullut nyt toimittajien hengityksen voimakkaat sisäänimaisut. Tämä koskettaa erityisesti naisia. Myös eilisen (27.10) Ajankohtaisen kakkosen naistoimittajalla oli erittäin häiritsevä sisään hengitys. Eivätkö ne toimittajille koulussa opeta enää mitään entisiä ammattitaitoon liittyviä asioita?

Olen läpi elämäni pitänyt radiota itselleni kaikkein tärkeimpänä ja nimenomaan hyviä YLEn asiaohjelmia. Olen pitänyt itseäni radion suurkuluttajana. Nyt on yksinkertaisesti pakko myöntää, että erityisesti maakuntaradioiden ohjelmat ovat menneet luokattomiksi. YLEn pakkovero toi tämän ongelman lopullisesti esille.

Nyt voidaan tuottaa ulos mitä tahansa soopaa, vailla minkäänlaista tulosvastuuta. En todellakaan halua maksaa jatkossa pakkoveroa tällaisesta. Politiikkojen Arkadianmäellä on syytä puuttua asiaan ja muuttaa tarvittaessa lakia. Todennäköisesti kukaan ei kuuntele, koska nyt politiikot mellastavat vain sosiaalisessa mediassa.

Eduskunnan olisi muutettava lakia ainakin siltä osin, että edellytettäisiin hyvää suomenkielen taitoa ja sen selkeätä ääntämistä. YLE kuvittelee, että matkimalla kaupallisia radioasemia saadaan lisää kuulijoita. Valitettavasti siinä käy aivan toisin.

Ammattitaito kunniaan. Puheopetus kunniaan. Ja lopuksi. Suomenkielen taito kunniaan!

Avainsanat: karlerikcreutz, arvilind, puhekoulutus