Satunnaiset kuvat

Kuusinki 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

190 Aseriisuntaa

Torstai 5.10.2017 klo 14:17 - yrjöpoeka

Las Vegasin verilöylyn jälkimainingit ovat saapuneet kotoiseen maahamme. Tässä käy taas niin, että muualla tapahtuneitten murhien takia pian tiukennetaan aselakeja taas kerran Suomessa. Ensimmäisenä asialle ehti Iltalehden Kreeta Karvala pääkirjoituksessaan.

Pääkirjoituksen henki on se, että Suomessa on liikaa aseita ja se aiheuttaa suuren vaaran. Hänen mielestään vähemmän aseita tuottaa vähemmän murhia. Pitäisikö hänen tutustua Englannin tilanteeseen. Siellä ei pitäisi olla luvattomia aseita ja siellä ei pitäisi tapahtua murhia aseella ollenkaan. Kummallista kyllä siellä ei kuoleminen ole vähentynyt tiukoista aselaeista huolimatta. Jokainen alakoululainenkin tietää, että rikolliset ja murhaajat löytävät itselleen aseen. Heille ei ole mitään merkitystä sillä, että ne ovat luvattomia.

Aseita henkirikoksiin käyttävät hankkivat tappovehkeet rahalla. Myyjiä kyllä löytyy tarvitseville. Kuten Karvala itsekin kirjoituksissaan toteaa, ampuma-aseita käytettiin meillä henkirikoksissa vain 14% verran. Suurin osa käytetyistä aseista oli laittomia tai anastettuja. Tämäkin osoittaa sen, että myös meillä on toimivat asemarkkinat julkisuuden ulkopuolella. Laittomista aseista on suuri osa automaattiaseita, konepistooleja tai rynnäkkökivääreitä. Juuri näistä markkinoista meidän pitää olla huolissamme. Ei metsästäjien tai kilpa-ampujien aseista.

On ennustettavissa, että pian eduskunnassa joku maailmanparantaja esittää aseiden keräämistä pois. Meillä pitäisi päinvastoin lisätä aseita reserviläisille. Maailama on nyt niin levoton, että pieni Suomi tarvitsee tämänkaltaisen hybridi vaikuttamisen. Sillä kerrottaisiin ulkopuolisille, että me olemme aina valmiina. Voisimme ottaa mallia esimerkiksi Sveitsistä. Siellä on reserviin sijoitetuilla aseet ja varusteet kotona. Kriisin syntyessä niitä ei ehditä jakaa kenellekään. Siksi katson, että myös meillä pitäisi menetellä näin.

Suomalainen yhteiskunta säästäisi suuren summan sillä, että varusteet hajasijoitettaisiin. Uskallan väittää, että suomalainen reservin sotilas osaa huolehtia saaduista varusteita huolellisesti. Jo nyt suuri joukko suomalaisia säilyttää ja varastoi aseita ja patruunoita kodeissaan. Suurin osa käyttäää niitä metsästystarkopitukseen. Pienempi joukko kilpailukäyttöön. Nämä ryhmät varastoivat ne vapaaehtoisesti ja hyvin. Uskon reserviläisen tekevän samoin.

Kuten sanottu. Maailma on levoton. Se tuottaa monenlaista harmia. Yhteiskuntaan ja viattomiin sivullisiin käytetään raakaa väkivaltaa, kuten Las Vegasin tapahtuma osoittaa. Vaikka tekisimme mitä, me emme pysty estämään jos joku haluaa vahingoittaa muita. Voimme oppia kaikista terroriiskuista ja lisätä turvatarkastuksia ja aseellisia turvallisuusjoukkoja. Näissä joukoissa on omat vaaransa levottomassa maailmassa. Entäpä jos ne alkavat toimia muun kuin järjestäytyneen yhteiskunnan valvonnassa?

Aivan ensimmäiseksi aloitetaan pohtiminen aseiden poistamiseksi suomalaisilta, jotta murhat loppuisivat. Tämä on mahdollista vain Suomessa. 

Avainsanat: lasvegasinverilöyly, kreetakarvalanpääkirjoitusiltalehti, aseidensaatavuudenrajoiottaminen, puolustusvoimienvarusteethajasijoitettavareserviläisille, hybridivaikutus