Satunnaiset kuvat

Usva aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

057 Nuortti-joki, kalamiehen paratiisi

Maanantai 27.8.2012 klo 15:03 - yrjöpoeka

Näillä sanoilla voisi kuvata jokea ensinäkemältä. Joki kiemurtelee uskomattoman kauniissa maisemassa ja vesi on hyvin kirkasta. Jokivarteen on rakennettu runsaasti erilaisia tulipaikkoja ja joukossa erittäin upeita autiotupia. Matkailija ja kalastaja ei ole sidottu yhteen, valinnan varaa alueella on.

Parasta alueella on, ettei metsäautotie verkosto ulotu aivan jokivarteen. Sinne on käveltävä muutamia kilometrejä, liikenteen melua ei kulkija kuule. Itse majoituin Tulppion-majoilla siellä käydessäni. Upealla kuivalla mennyttä alueen historiaa henkivällä jäkälikkökankaalla sijaitsi hyvin varusteltuja mökkejä. Alueella on jatkuvasti runsaasti matkamiehiä ympäri Suomea. Matkailuvaunuja ja -autoja on ilo pysäköidä puitten katveeseen. Loistavassa kunnossa olevat huoltotilat ovat plussaa ja ne olivat puhtaita! Päärakennuksessa alueen yrittäjä helli matkamiehiä uskomattoman upeasti esille laitetuilla ruoka-annoksilla. Monella matkailuyrityksellä olisi hyvä käydä katsomassa kuinka pienistä asioista hyvä ruokailu rakentuu.

Alueella oli hyvin esillä Nuortin alueen historia. Keskellä erämaata honkakatoksessa on esillä uskomaton esine, veturi! Koska se sijaitsee kaukana kaikista rautateistä siitä on matkamiehen saatava selvää. Paikalla oli lyhyesti esitelty veturin historia ja siitä on tietokoneaikana erittäin hyvä saada lisää tietoa. Alue on erittäin hyvä muillekin kuin kalastajille ja retkeilijöille. Marjastajan maisemina ne ovat erinomaisia ja totesimme sen maistellessamme korkeiden vaarojen mustikoita. Niitä ei ollut pakkanen ja sade vikuuttanut.

Onko luonnonkauniilla jokimaisemalla mitään uhkaa? Voiko joki hyvin ja erityisesti sen kalasto? Nämä kysymykset tulivat väkisin mieleen, kun vertasin maisemaa ja jokea omaan tuttuun jokimaisemaani Kuusamossa. Samoin kuin Kuusamossa, myös Nuortilla on uhka siitä, mitä kaivosteollisuus tuo alueelle tullessaan. Tuhoaako myllerrys kalastajien paratiisin jää nähtäväksi. Mitään hyvää se ei maisemalle ja luonnolle tuo.

Kuusamon kuuluisien taimenjokien kalastosta on kannettu suuresti huolta kalastajien keskuudessa. Siksi myös taimenen alamitta on saatu nostettua 60 senttimetriin ja sillä on erinomainen asennevaikutus kalastajien keskuudessa. Itse totesin sen vaikutuksen Nuortilla. Nuortilla taimenen alamitta on vain 40 senttiä ja se tuntui olemattomalta. Kaiken lisäksi keskusteltuani alueella kulkevien kanssa, kaikki tuntui kelpaavan. Kalastajien keskuudessa puhutaan tammukoista ja sen myötä Nuortti-joen kalat tulevat pysymään pieninä ja määrä vähäisenä. Yli 50 sentin yksilöistä puhutaan isomuksina. Kalastajien asenteissa olisi aika paljon petrattavaa ja se ei tapahdu nopeasti. Joki on mielestäni sellainen, että se voisi tuottaa huomattavasti suurempia yksilöitä ja enemmän. Ei ole mielestäni ylpeyden aihe kertoa, kuinka saatiin yhdestä suvannosta 7 kappaletta 40-sentin taimenta! Venytettynä.

Vielä yksi harmittava piirre nousi esille joella ja se oli kalastajien jälkeensä jättämä sotku. Olen nähnyt vain Lätäsenolla pahempaa sotkua. Siellä ei kuitenkaan ollut sellaista rakennettua majoitusta ja tulipaikkoja kuten Nuortilla. Majoilla oli selkeät paikat roskille ja lajittelulle. Jokapaikassa törmäsin janoisien kalastajien jälkeensä jättämiin tyhjiin tölkkeihin ja pulloihin. Majojen roskatynnyrit pursuivat pulloja ja tölkkejä kaiken muun roinan kera. Ulko-ovien suussa majaili myös tyhjien tölkkien ja pullojen kasoja. Jokivarren vesakoissa näkyi sama meno. Samoin joelle menevin polkujen varsilla.

Joelle mennään aina alarinteeseen ja siksi sinne saadaan runsaasti juomaa mukaan janoisten suiden nautittaviksi. Miksi kalastajat ja kulkijat eivät saa tyhjiä pakkauksia takaisin autoilleen ja kierrätykseen? Olisiko syynä se, että kantamukset ovat täynnä Nuortin tammukkaa? Vai onko vatsa liian täynnä olutta?

Huolimatta upeista maisemista ja muusta matkan antamasta hyvästä mielestä, jäi meidän kolmen hengen kalastusporukan päällimmäiseksi tunnoksi vain yksi asia. Lähdimme tutustumaan kuuluisaan ja legendaariseen jokeen ja lopputulemaksi tuli:

Välinpitämättömyys ja asennevamma tuhoavat Nuortin ja me emme sinne palaa.

Lisäyksenä ja tarkennuksena viimeiseen lauseeseen, palvelujen ansiosta palaisimme mielellämme. Mutta emme kalastuksen takia. Kalastuksen tavoissa ja asenteissa on alueella paljon tekemistä.

Avainsanat: nuottijoki, samperinsavotta, tulppionmajat, kaivosteollisuus, sokli, välinpitämättömyys, asennevamma, tammukka