Satunnaiset kuvat

Ilves pariskunnan jälkijono

Uusimmat

Blogin arkisto

017 Köyhä kuolee onnellisena

Torstai 10.1.2019 klo 11:17 - yrjöpoeka

Eduskunta kävi huolien sävyttämää keskustelua asiakasmaksulaista. Ministerin ja kepun onneksi se jää voimaan, vaikka sote uudistus kaatuisi eduskunnassa. Saavat kansanedustajat ja ministerit kehua maakuntien vanhuksille, että nyt voitte kuolla onnellisina. Tämä laki oli osa suurta kokonaisuutta ja se on koko Suomen parhaaksi. Näin kepu kertoo vanhuksille, joilla ei ole enää varaa käydä terveyskeskuksessa. Saavat kuolla kotonaan onnellisina maan pelastamisesta.

Maksukaton juju on siinä, että maksat jokaisesta käynnistä. Aiemmin on käytössä ollut 20,60 euroa käyntikerta. Sitä on otettu kolme kertaa ja sen jälkeen on saanut kulkea vaivoineen vaikka joka viikko terveyskeskuksessa. Nyt asiaksamaksua kerätään maksukattoon asti ja vasta sitten helpottaa. Missään muualla ei ole ollut, eikä tule, näin suurta kertamääräistä korotusta vastaan. Kepulle kansa tarkoittaa muuta kuin köyhä. Siksi maksujen korotus, jotta kurjista päästäisiin kertaheitolla eroon. Kun ei ole varaa lääkkeisiin ja terveyskeskuksessa käyntiin, niin ongelma poistetaan lisäämällä maksuja.

Ministeri Saarikko kertoi esityksen kokonaisuutena parantavan asiakkaan asemaa. Varmasti näin käy. Asiakas kuolee nopeammin, eikä rasita enää ministeriä. Ministeri löysi myös hyviä puolia vähävaraisille esityksestään. Tässä hän korosti alaikäisten terveyspalveluiden muuttumista maksuttomiksi. Tähän oli varaa, kun korotettiin näin reilusti ensin runsaasti sairastavien maksuja. Ovat nyt köyhät ja sairaat onnellisia. Saarikon mukaan nyt nopeutuu maksukaton täyttyminen ja siten helpottaa kaikkien asemaa. Hän varmasti tarkoittaa sitä kansanosaa jota hän edustaa. Heille on tärkeää se, että heidän veronmaksuaan helpotetaan kiristämällä köyhien maksuja.

Hallituksen lakiesityksessä kerrotaan vuoden 2015 aikana maksukaton täyttyneen 161858 henkilöltä. Rahassa se on 683 € x161858= 110549014,- €. Tämän esityksen jälkeen kassaan kerätään moninkertainen summa. Ministeri vakuutti kyllä eduskunnassa asikasmaksujen kokonaissumman pysyvän kutakuinkin ennallaan. Saarikon ajattelua en tässä ymmärrä. Tunnen hyvin paljon itseni kaltaisia, joilla on jo vuosia jäänyt maksukatto saavuttamatta. Uudistuksen jälkeen se täyttyy satavarmasti hetkessä.

Kun kaikkeen lisätään muut maksujen korotukset, voi sanoa sairaiden ja köyhien olevan hyvin lähellä finaalia. Finaalilla tarkoitan vaivaisten muuttoa kirkkomaihin. Satojen miljoonien kerääminen vaivaisilta ja köyhiltä kuuluu kyllä saumattomasti keskustalaiseen nykyideologiaan. Ministeri ilakoi eduskunnan edessä yhtä asiaa. Vaikka uudistus lisää maksurasitetta köyhille, se tuottaa myös positiivisia vaikutuksia. Tämä tuo varmasti iloisen hymyn sairaan kasvoille. Saa olla vaivoineen tuottamassa positiivisia vaikutuksia.

Hallituksen esitys sisältää myös miinan joka sälytetään palvelujen järjestäjille. Heidän tehtävänsä on jatkossa kertoa köyhille oikeudesta hakea maksuhuojennusta tai peräti vapautta. Sitä eivät palvelujen järjestäjät hevin tee, koska jo nyt ne ovat vaikeuksissa talouden kanssa. Palveluiden järjestäjät joutuvat ottamaan vastaan politiikkojen tekemät ratkaisut ja kansalaisten voimattoman vihan. Kepulaiset puhuvat kyllä siitä, että palveluiden järjestäjät voivat sitten itsenäisesti päättää vaikka alemmista maksuista. Tätä järjestäjät eivät voi tehdä. Esitys pakottaa kaikki samaan hintatasoon. Erityisesti pienet maakunnat joilla ei ole liikkumavaraa.

Onneksi ministeri on terve ja syö hyvin. On se köyhälle ja vaivaiselle helpotus.

Avainsanat: asiakasmaksulaki, maksukatto, annikasaarikko, asiakasmaksujenkokonaissumma