Satunnaiset kuvat

Ensimmäinen

Uusimmat

Blogin arkisto

019 Hallitus jytky

Perjantai 11.1.2019 klo 11:22 - yrjöpoeka

Olen saanut tänään vastaanottaa kunnon inttämistä. Inttämisen on aiheuttanut tekemäni arvio tulevista vaaleista. Kylällä asioidessani sain kuulla olevani vaikka mitä, mutta vahvimmin sanottiin minun olevan väärässä. Vain yksi aprikoi keskusteluryhmässä, että on minulla sitä kokemusta politiikasta. Kirjoitteluni koettiin hyvänä, koska niiden avulla tietää ketä haukkua.

2011 ja vielä 2015 jytkyissä eivät toimittajat ymmärtäneet kunnolla mitä kentällä tapahtuu. Nyt he ovat ymmärtävinään ja laskevat gallupeista millaisia lukuja esimerkiksi persut saavat vaaleissa. Kaikki kuvittelevat persujen saavan myös sinisten ehdokkaina olevien äänet. Ei se niin mene. Siniset raapivat listojaan täyteen ja kovien nimien ansiosta he tulevat saamaan aikaan kolmannen jytkyn. Sitä ei siis ymmärretä, eikä edes haluta ymmärtää. Sen takia tuijotetaan vain gallupeissa annettua lukua. Se on täsmälleen samankaltaista kuin oli kahdessa aiemmassa jytkyssä. Kovien nimien ansiosta sinisten listoilta nousee muitakin näkyville. Persuille tapahtuu sitten antijytky.

Iltalehden Juha Ristamäki ei myöskään ymmärrä kokoomuksen tilannetta. Hjallis Harkimo ja nyt vaaleihin mukaan lähtevä Liike Nyt aiheuttaa kokoomukselle antijytkyn. Se johtuu siitä, että Uusimaa ja erityisesti pääkaupunkiseutu on kokoomuksen ydinaluetta. Vaikka Liike Nyt on marginaali ilmiö, se vie juuri kokoomukselta ne äänet. Kokoomus on aina saanut ne viimeiset paikat itselleen, mutta Harkimon toimesta ja johdolla se tyrehtyy. Jokainen prosentti ja kymmenys tietää kokoomukselle romahdusta. Mikseivät politiikan toimittajat tätä ymmärrä? Ehkä se johtuu siitä antipatiasta jota he kokevat Harkimoa kohtaan. Lisäksi nämä toimittajat kokevat olevansa isojen poikien kavereita.

Oppositio sai nyt käsiinsä hallituksen ansiosta sellaiset aseet ettei paremmasta väliä. On takuuvarmaa, että SDP, Vihreät ja Vasemmistoliitto keräävät tästä hyödyn. Toimittajien antipatia kohdistuu myös AY-liikkeeseen, kun he kuvittelevat sen tekevän vaalien alla joitakin operaatioita. Ei sen ravitse. Hallitus on nyt tehnyt ne operaatiot. Asiakasmaksulaki on sellainen, että sen gallup vaikutukset me tulemme näkemään hyvin pian. Jokainen ihminen joutuu sen kohtaamaan omilla käynneillään terveysasemilla. Sen vaikutukset ovat parhaimmillaan vaalien alla. Tästä on annettava iso kiitos ministeri Saarikolle. Köyhää kurittaessaan ei aina huomaa kaikkea. Köyhän muisti koki parannuksen.

Kokonaisuutena nämä vaalit tullaan muistamaan useiden jytkyjen vaaleina. On antijytkyjä. Kohteina persut, kokoomus ja keskusta. Jytkyjä joita aiheuttavat Siniset ja Liike Nyt. Tulevat vaalit lyövät suuret puolueet hajalle ja erityisesti ne viimeiset paikat siirtyvät sirpalepuolueille. Sille marginaalille, jota ei nyt ymmärretä laskea mukaan. Ei edes kuriositeettina. Puoluekentän hajaannuksen pitäisi olla politiikan toimittajille herätys, että se hajaannus tulee näkymään myös vaalien tuloksessa. Tulevien vaalien jälkeen on mielenkiintoista nähdä miten tuleva hallitus muodostuu.

Itse pidän selvänä sitä, että keskusta rypee vaaleissa ja lähtee suoraan oppositioon. Samalla se aloittaa puheenjohtajan puhdistusviikot. Kokoomuksen tilanne on auki, mutta kun se rypee Hjalliksen toimesta, oppositio kutsuu.

Miltä kuulostaa puhdas vasemmisto hallitus, vihreällä mausteella.

Avainsanat: nyttulijytky, puoluekentänhajaannus, gallupiteivätosaaennustaa, asiakasmaksulakivaaliaseena, vasemmistohallitus

017 Köyhä kuolee onnellisena

Torstai 10.1.2019 klo 11:17 - yrjöpoeka

Eduskunta kävi huolien sävyttämää keskustelua asiakasmaksulaista. Ministerin ja kepun onneksi se jää voimaan, vaikka sote uudistus kaatuisi eduskunnassa. Saavat kansanedustajat ja ministerit kehua maakuntien vanhuksille, että nyt voitte kuolla onnellisina. Tämä laki oli osa suurta kokonaisuutta ja se on koko Suomen parhaaksi. Näin kepu kertoo vanhuksille, joilla ei ole enää varaa käydä terveyskeskuksessa. Saavat kuolla kotonaan onnellisina maan pelastamisesta.

Maksukaton juju on siinä, että maksat jokaisesta käynnistä. Aiemmin on käytössä ollut 20,60 euroa käyntikerta. Sitä on otettu kolme kertaa ja sen jälkeen on saanut kulkea vaivoineen vaikka joka viikko terveyskeskuksessa. Nyt asiaksamaksua kerätään maksukattoon asti ja vasta sitten helpottaa. Missään muualla ei ole ollut, eikä tule, näin suurta kertamääräistä korotusta vastaan. Kepulle kansa tarkoittaa muuta kuin köyhä. Siksi maksujen korotus, jotta kurjista päästäisiin kertaheitolla eroon. Kun ei ole varaa lääkkeisiin ja terveyskeskuksessa käyntiin, niin ongelma poistetaan lisäämällä maksuja.

Ministeri Saarikko kertoi esityksen kokonaisuutena parantavan asiakkaan asemaa. Varmasti näin käy. Asiakas kuolee nopeammin, eikä rasita enää ministeriä. Ministeri löysi myös hyviä puolia vähävaraisille esityksestään. Tässä hän korosti alaikäisten terveyspalveluiden muuttumista maksuttomiksi. Tähän oli varaa, kun korotettiin näin reilusti ensin runsaasti sairastavien maksuja. Ovat nyt köyhät ja sairaat onnellisia. Saarikon mukaan nyt nopeutuu maksukaton täyttyminen ja siten helpottaa kaikkien asemaa. Hän varmasti tarkoittaa sitä kansanosaa jota hän edustaa. Heille on tärkeää se, että heidän veronmaksuaan helpotetaan kiristämällä köyhien maksuja.

Hallituksen lakiesityksessä kerrotaan vuoden 2015 aikana maksukaton täyttyneen 161858 henkilöltä. Rahassa se on 683 € x161858= 110549014,- €. Tämän esityksen jälkeen kassaan kerätään moninkertainen summa. Ministeri vakuutti kyllä eduskunnassa asikasmaksujen kokonaissumman pysyvän kutakuinkin ennallaan. Saarikon ajattelua en tässä ymmärrä. Tunnen hyvin paljon itseni kaltaisia, joilla on jo vuosia jäänyt maksukatto saavuttamatta. Uudistuksen jälkeen se täyttyy satavarmasti hetkessä.

Kun kaikkeen lisätään muut maksujen korotukset, voi sanoa sairaiden ja köyhien olevan hyvin lähellä finaalia. Finaalilla tarkoitan vaivaisten muuttoa kirkkomaihin. Satojen miljoonien kerääminen vaivaisilta ja köyhiltä kuuluu kyllä saumattomasti keskustalaiseen nykyideologiaan. Ministeri ilakoi eduskunnan edessä yhtä asiaa. Vaikka uudistus lisää maksurasitetta köyhille, se tuottaa myös positiivisia vaikutuksia. Tämä tuo varmasti iloisen hymyn sairaan kasvoille. Saa olla vaivoineen tuottamassa positiivisia vaikutuksia.

Hallituksen esitys sisältää myös miinan joka sälytetään palvelujen järjestäjille. Heidän tehtävänsä on jatkossa kertoa köyhille oikeudesta hakea maksuhuojennusta tai peräti vapautta. Sitä eivät palvelujen järjestäjät hevin tee, koska jo nyt ne ovat vaikeuksissa talouden kanssa. Palveluiden järjestäjät joutuvat ottamaan vastaan politiikkojen tekemät ratkaisut ja kansalaisten voimattoman vihan. Kepulaiset puhuvat kyllä siitä, että palveluiden järjestäjät voivat sitten itsenäisesti päättää vaikka alemmista maksuista. Tätä järjestäjät eivät voi tehdä. Esitys pakottaa kaikki samaan hintatasoon. Erityisesti pienet maakunnat joilla ei ole liikkumavaraa.

Onneksi ministeri on terve ja syö hyvin. On se köyhälle ja vaivaiselle helpotus.

Avainsanat: asiakasmaksulaki, maksukatto, annikasaarikko, asiakasmaksujenkokonaissumma