Satunnaiset kuvat

Tammikuun sinen hetki

Uusimmat

Blogin arkisto

187 Ostajat ovat syyllisiä

Keskiviikko 27.9.2017 klo 10:40 - yrjöpoeka

Syrjäseuduilla syyllistetään kaupoissa kulkevia asiakkaita. Heiltä toivotaan yhteisvastuuta ja kauppauskollisuutta aivan sen takia, että kauppa pysyy pystyssä. Tähän samaan ansaan ovat sujahtaneet kuntien elinkeinoasioista päättävät luottamushenkilöitä myöten. Tasaisin väliajoin tehdään uutinen lopettavasta kaupasta ja kerrotaan sen johtuvan asiakkaiden tyhnmyydestä.

Viimeksi törmäsin siihen kotikunnassani kun paikallislehti uutisoi lopettavasta kirppari myymälästä. Sitä ennen paikkakunnalta loppui urheiluliikkeen toiminta. Ennen loppua tämä liike oli jo muuttanut sisältönsä pelkiksi vaatteiksi. Urheiluvälineitä ja metsästystarvikkeita siitä ei enää saanut. Tästä paikallinen virkamies oli lehden mukaan erittäin pahoillaan. Hänen mielestään urheiluliikettä tarvitaan täällä. Hänen mukaansa syynä on myöskin kaupan keskittyminen suuriin kasvukeskuksiin.

Sama virkamies kertoo myös asiakkaiden käyttäytymisen muuttuneen. Lehden mukaan hän kertoo asiakkaiden käyvän ennen ostopäätöstä paikallisessa liikkeessä tutustumassa ja tarvittaessa sovittamassa tuotetta. Hänen mukaansa takuuasioissa tullaan sitten paikallisen liikkeeseen hakemaan takuuta. Hän toivoisi lisää yhteisvastuuta ja ostosten keskittämistä paikallisiin liikkeisiin. Lehden ja virkamiehen sanojen mukaan ostosta tekevä on syyllinen valinnoissaan. Käydäänpä tätä syyllisyysasiaa lävitse hieman tarkemmin.

Suomussalmen väkiluku oli suurimmillaan 1970-luvun taitteessa vajaalla 16000 asukkaalla. Nyt väkiluku on melko tarkalleen puolittunut. Lasten syntyvyys on romahtanut sadoista vain 30-40 paikkeille. Samaan aikaan hautausmaalle siirtyy väkeä 140 – 200 hengen vuosivauhtia. Väestön keski-ikä nousee kokoajan ja muutosta ei tällä haavaa ole näköpiirissä. Valtion virkoja on lakkautettu sadoittain valtion säästöjen takia. Miestyövaltainen metsätyö on käytännössä loppunut. Muutama pieni yritys sinnittelee vielä.

Tästä väestön ikääntymisestä ja lasten loppumisesta seuraa se, etteivät jäljelle jäävät uusi enää jokavuosi vaatteitaan ja varusteitaan. Usein vaatteet kestävät kymmeniä vuosia ja kelpaavat hyvin. He tarvitsevat vain peruselintarvikkeita. Liikkeet ja yrittäjät ovat vain haikailleet entisen perään, vaikka paikkaunnan ja koko maakunnan sisäinen murros on jokapäivä ollut läsnä viimeiset 20-vuotta. Liikkeet eivät ole lähteneet mukaan kaupan murrokseen, joka toimi sähköisessä verkossa. Tämä on syntynyt asikkaidentarpeesta lähtien. Kun jokin erikoisliike on vähentänyt tai lopettanut toimintansa asiakas on sujuvasti siirtynyt ostamaan verkossa. Oman kokemukseni ja havaintojeni mukaan tämä kauppa toimii erinomaisen hyvin. Vaikka postin kulku takkuaa, usea tuote ilmestyy kotiovelleni 1-3 päivän viiveellä.

Yhdenkään tuotteen takuun kanssa ei ole ollut ongelmia. En ole itse ja ei kukaan tuntemani ole koskaan käynyt valittamassa paikallisessa liikkeessä tuotteiden takuun kanssa. En ole myöskään käynyt katselemassa ja sovittamassa mitään tuotetta paikallisessa liikkeessä ja sitten tilannut muualta. Suomalainen mies ei osta koskaan näin. Hän tietää tarkalleen mitä on hakemassa ja käy tarvittavan ostoksen tekemässä siellä missä sitä on.

Omistajilta ja elinkeinoasioiden parissa työskenteleviltä ostajien syyllistäminen on surkuhupaisaa. Olisi syytä tutkia omaa käyttäytymistään ja maailman menoa. Mikäli ei pysy ajassa mukana kauppa loppuu. Samoin kunnan virat elinkeinopuolella.

Avainsanat: yläkainuupaikallislehti, suomussalmenkunnanelinkeinoasiamies, kaupanmurros, ostoskäyttäytymisenmuutos, verkkokauppaontätäpäivää, asiakasuskollisuusvalinkauhassa, suomikaupungistuu,