Satunnaiset kuvat

Spu rajan Monni

Uusimmat

Blogin arkisto

236 Talven merkit

Tiistai 12.12.2017 klo 12:00 - yrjöpoeka

Jokainen suomalainen odottaa juuri nyt, että jouluna olisi maassa lunta. Joululaulujen sanoma kertoo samaa ja myös lapset odottavat lumileikkeihin pääsyä. Kun sitten avaan radion ja luen päivän lehdet, mitä siellä on? Siellä julistetaan kaaosta jonka lumi on aiheuttanut satamalla maahan asti. Lapsikin tietää sen, että muutaman tunnin sateen jäljiltä sitä kertyy kaikkialle. Lapset ovat innoissaan. Aikuiset hirvistelevät lumen aiheuttamaa kaaosta.

Kuuntelen radiota tätä kirjoittaessa ja toimittajat vaahtoavat liikenteen olevan juuri nyt osissa maata kaaoksessa. Tämä on jo jokavuotinen perinne, mutta tuntuu vain pahenevan. Pohjoisessa Suomessa lapsetkin tietävät talvella olevan runsaasti lunta. Kukaan ei koe lumen tuloa kaaokseksi. Lumi kuuluu vuodenaikaan ja siitä nautitaan. Liikenteessä pohjoisen asukas ajelee maltilla ja kelien mukaan. Runsaskaan lumi ei estä liikkumista. Ajonopeudet muuttuvat maltillisiksi.

Pohjoisessa tunnistamme etelän kuskit siitä, että he ilmestyvät takapuskuriin kiinni, oli keli mikä tahansa. Ohituksia tehdään kuolemaa halveksien. Mutkat ja männyppylät eivät ole näille este. Useita läheltäpiti tilanteita olen nähnyt aivan viimeviikkoina. Näitä huimapäitä seuratessa ei ole ihme, että etelän runsaassa liikennevirrassa syntyy kaaos. Lumi ja liukkaus ohituksineen saavat median puhumaan lumen aiheuttamasta kaaoksesta. Olisi huomattavasti oikeampaa puhua autoilijoiden aiheuttamasta kaaoksesta.

Toimittajat pyytävät kuunteleijoita lähettämään heille kuvia ja sitten kauhistellaan kuvissa näkyvää lunta. Kuvia lisätään toimituksen facebook sivuille muiden kauhisteltaviksi. On tämä kummallista. Ensin odotetaan lunta ja pyydetään kuuntelijoilta talven ensimmäisiä lumikuvia. Kun sitä tulee enemmän, siitä syntyykin kaaos. Toimittajilla on nykyisin aamulla kertoa päivän aihe ja siitä sitten toimittajapari pulisee koko päivän. Onneksi radiossa on säädin ja valikoimassa asemia, joista kuulee musiikkia ilman joutavia höpinöitä.

Päivän lumisade täällä on alkamassa. Mukavaa päästä lumitöihin. Pimeyden tultua lähden autoilemaan luvatussa runsaassa lumisateessa. Ilman mitään ahdistusta. Ilman kaaosta.

Avainsanat: jolleijoulunaolislunta, neljävuodenaikaa, lumikuuluutalveen, lumiyllättääautoilijat

121 Mennyt maailma

Sunnuntai 5.7.2009 klo 7:58 - yrjöpoeka

Lueskelin aamun uutisia ja heti pisti silmään YLE, n sivustolta uutinen, joka kertoo maailman muuttuneen lopullisesti. Meistä miehistä on tullut nyhveröitä ja emme enää osaa itse olla aktiivisia. Naisista on tullut tasavertaisia kaikissa asioissa, tupakointi ja juominen ovat naisilla jo runsaampaa. Nyt piti kuulla vielä tämä!

Autoilijana ei oikein tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa, kun luin tätä uutista. Miten tyhminä ne meitä pitää, vai ei ole nousupiikkiä hinnoissa? Keväästä hinnat ovat nousseet todella roimasti, nyt uutisoidaan, ettei nousua juhannuksesta ole. Ei niin, ne nousivat jo sitä ennen.

Aamu valkeni todella kesäisen raikkaana, lämpötila +4 ja navakka pohjoistuuli vesisateen ryydittämänä. On oikein mukava keli, oikea kalastajan keli. Tein eilen illalla anomuksen lomasta, saa nähdä miten sen nyt käy? Kelien puolesta oikein hyvin joutaisin joelle, no jää nähtäväksi miten käy.

Avainsanat: nyhverö, autoilija, kalastaja