Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

002 Kainuun Sanomat tänään

Maanantai 3.1.2011 klo 23:25 - yrjöpoeka

Kainuun Sanomat on kertonut tänään esimerkin, mihin kaiken kattavassa keskittämisessä ja säästämisvimmassa mennään. Syy ei ole näiden työntekijöiden, syy on kerta kaikkiaan liian vähissä auttavissa käsissä. Koko valtakunta on saman tilanteen edessä. Meille on uskoteltu, että vain leikkaamalla sosiaali- ja terveydenhuollosta, maamme pelastuu.

Teksti on karua luettavaa ja nämä tarinat tulevat toistumaan jatkossakin. Hallintokokeiluun lähdettiin Kainuussa liput liehuen ja juuri sen takia, että haluttiin säästöjä sosiaali- ja terveydenhuollosta. Siellä on eniten väkeä työssä ja jokainen poistettu työpaikka tuntuu välittömästi.

Sosiaali- ja terveydenhuolto olisi ollut tarve tulevalle vuodelle 100-paria lisää käsiä, jotta tehtävästä olisi selviydytty kohtuudella. Kainuun kunnat eivät olleet valmiita rahoittamaan niin suurta lisäystä. Kuntien mielestä sosiaali- ja terveydenhuoltoa on keskitettävä vielä lisää uusien säästöjen aikaansaamiseksi.

Tämä järjestelmä ei voi toimia kauaa näin. Kunnat päättävät kuinka paljon he antavat rahaa toimintaan ja sen jälkeen maakunnan sosiaali- ja terveydenhuolto joutuu leikkaamaan palveluja pois. (lue: vähentämään henkilöstöä)

Samaan aikaan kunnat nimenomaan Kainuussa ovat tehneet voitolliset tilipäätökset. Kuntien nokkamiehet ovat riemuinneet tuloksista lehtien palstoilla. Puolanka jopa laski veroprosenttiaan liian suureksi paisuvan kassan takia.

Maakuntavaltuuston- ja sosiaali- ja terveyslautakunnanjäsenenä olen tullut siihen tulokseen, että on aika lakkauttaa hallintokokeilu. Kaikki inhimillisyys on häviämässä kaiken kattavan keskittämisen ja säästämisvimman alle. Kunnat ovat kokeilun aikana unohtaneet tärkeimmän tehtävänsä, kuntalaisista huolehtimisen.

On aika palata juurille.

Avainsanat: kainuunsanomatkertoo, vanhuksetjäävätheitteille, palvelujenkeskittäminenvieinhimillisyyden, auttavatkädetloppuvat, kunnatsäästävätvääristäkohteista, ylijäämäisiätilinpäätöksiä, rupusarjankunnistaeliittisarjaan, onaikapalatajuurille