Satunnaiset kuvat

Päiväunienaika

Uusimmat

Blogin arkisto

151 Black friday

Maanantai 23.11.2020 klo 20:12 - yrjöpoeka

Radiossa lauletaan juuri Kaija Koon äänellä hulluista päivistä. Postilaatikko, sähköposti ja puhelimen viestikenttä on täynnä mainoksia Black Friday tapahtumista. Näiden mainosten mukaan juuri nyt on aika tuulettaa pöhöttyneitä rahakasoja. Mainosten viesti on selkeä, ryntää kipinkapin kauppoihin. Tämä sama viesti leviää kaikille muillekin ja se tietää tungosta näissä liikkeissä. Mikäli muistan oikein, nämä tapahtumat saavat hysteerisimmät majoittumaan yön ajaksi liikkeiden etuoville. Televisio tietysti lisää löylyä haastattelemalla näitä urhoollisia. Ja meno eikun paranee.

Onneksi eläkeläisen elämää eivät nämä hullut päivät liikauta mitenkään. Eläkeläisillle on huomattavasti tärkeämpää saada rahansa edes jotenkin riittämään välttämättömiin tuotteisiin. Tärkein on ruoka ja asunto. Siihen saa pienet euromäärät hukkumaan aivan kivuttomasti. Ilmeisesti osa kansasta saa sen verran rahatukkoja sikiämään, että kauppiaat haluavat osille. Sksi on kehitetty Black Friday tapahtuma. Siellä myydään mitä tahansa hömppää, kunhan mainoksilla saadaan kanslaiset käsittämään tuotteen olevan juuri se joka sinulta puuttuu.

Nämä hullut päivät ovat tulleet usein mieleen, kun olen seurannut etelästä ryntääviä autojonoja, joiden määränpää on pohjoisessa. Etelän tungoksesta rynnätään Leville, Saariseläälle ja Rukalle. Siellä nämä autoilijat uskovat elävänsä omassa matkailijan kuplassaan turvassa koronavirukselta. Samoin uskovia tulvii tuhansittain samoille rinteille turvaan ja istumaan iltaa pienellä porukalla paikallisissa rinneravintoloissa. Rapatessa tietysti voi joskus roiskua ja tartunnoilta ei voi välttyä. Juuri nyt Suomi on siirtymässä uudelleen lisääntyvään korona aaltoon. Hallitus tekee rajoituspäätöksiä ja Helsinki teki myös kaupunkina rajoituksia.

Koska Suomessa on vapaa liikkuminen paikasta toisdeen, ihmiset eivät juuri rajoituksista välitä. Miten muutoin voi käsittää sen, että kun ravintolat sulkevat ovensa yöllä esimerkiksi klo 12, niin tunnin kuluttua ne voivat avata ovet uudelleen. Ne muuttuvat tunnin sisällä yökahviloiksi ja jostakin kumman syystä asiakkaat päihtyvät edelleenkin. Ilmeisesti kahvi on tavallista tujakampaa ainetta. Ihmiset käytännössä vähät välittävät rajoituksista. Eletään kuin viimeistä päivää. Kyllä tämä Black Friday on sopiva nimi tälle ajalle.

Samaan aikaan urheilijat saavat hiihdellä ilman yleisöä. Uskotaanko todella niin, että urheilua seuraavat ihmiset ovat niitä todennäköisempiä koronan levittäjiä? Eikä ahtaissa kapakoissa ja rinnekeskusten humussa se ole huomattavasti todennäköisempää? Erityisesti kun alkoholi näissä viimeksimainituissa paikoissa sumentaa järjen ja varovaisuuden. Sen sijaan ulkoilmaelämästä ja liikunnasta nauttivien elämää rajoitetaan uskottelemalla ulkoilmassa kulkevien olevan varsinaisia koronalinkoja.

Kyllä me elämme hulluja päiviä.

Avainsanat: blackfriday, hullutpäivät, uudetyökahvilat

224 Mikä meitä vaivaa

Perjantai 24.11.2017 klo 18:32 - yrjöpoeka

Tänään on kauppiaiden tilipäivä. Joku viisas keksi aikoinaan, että tavaran kun tavaran saa myytyä, kun hinnan puolittaa. Aivan aluksi on laitettava hinnaksi jotakin sellaista, että ostajia on harvassa. Sitten järjestetään yleinen viikonloppu, kuten nyt, jolloin hinnat pudotetaan oikealle tasolle. Asiakkaat luulevat saavansa halvalla tuotteita, vaikka kyseessä on suuri puhallus.

Ihmisiä on lyöty rautoihin ja linnaan, kun he ovat keränneet toisilta ihmisiltä joutilaita seteleitä. Tällä tarkoitan näitä ns, pyramidihuijauksiksi nimitettyjä rahankeräysjuttuja. Siinä aloittajat keräävät setelit, joita mukaan lähtevät heille tarjoavat. Minusta kyseessä on aivan samankaltainen huijaus kuin tänään julkisesti kaikkialla mesottava Black Friday. Ihmiset saadaan irroittamaan otteensa rahoistaan, kun he luulevat saavansa jotakin puoli-ilmaiseksi. Suuremmilla paikkakunnilla oikein jonotetaan aamuaikaisesta lähtien kauppiaiden armopaloja. Armelias ei ole kauppias, voittoa hän haluaa sinun avullasi.

Se mikä minua erityisesti risoo, on tuo englannin kielen käyttö huijauksen yhteydessä. Suomen kieli on rikas ja siitä löytyisi nasevampia nimiä ilmaisemaan päivän tarkoitus. Kaiken lisäksi kauppiaat ovat ilmoittaneet, että tällä tempauksella saadaan ihmiset aloittamaan jouluostoksensa aikaisemmin. Lisäksi tutkimukset ovat tuottaneet sen tuloksen, että joulun päämyynti on aivan joulun alla. Miksei lopulta aloiteta rahojen keräämistä joulumyyntiä varten heti keskikesän jälkeen.

Keskustelin tänään erään ostoshysteriasta kärsivän ihmisen kanssa. Hän oli aikuisen oikeasti sitä mieltä, että nyt kannattaa ostaa kun saa niin edullisesti. Minun puheeni siitä, että ensivuonna näitä saa vielä puolet halvemmalla, ei häntä vakuuttanut. Heti alkuvuodesta lähtien uudet tuotteet tulevat myyntiin ja entisistä on päästävä eroon. Eräs esimerkki hyvästä rahankeräyksestä ovat nuo sohvakauppiaat ja toisena erilaisia konkurssipesiä myyvät kauppiaat. Säännöllisin väliajoin näitä ilmaantuu myös kotikyläni tyhjillään oleviin kiinteistöihin. Aina se joku rahojaan hermostuneesti hypistelevä ihminen saadaan takertumaan ”halpaan” tavaraan.

Mikä meitä oikein vaivaa, kun me mennään niin helposti halpaan. Todella kallista myydään halpana ja me uskomme. Englannin kielisen nimen kuullessamme meiltä häviää kaikki estot. Media suoltaa juttua näistä ”hullun halvoista” päivistä ja kauppiaat lyövät lisää löylyä sosiaalisessa mediassa. Laitetaan pystyyn arpajaiset ja sen tuloksena tuote on tuttu ja ostaja joukko ilmoittautuu vielä itse.

Itse en vaivaannu näiden takia. Lisäpointtina toiminee sekin, ettei minulla ole irrallaan olevia seteleitä. Ensivuonna saan jokatapauksessa halvemmalla.

Avainsanat: blackfriday, hullutpäivät, puoleenhintaan.pyramidihuijaus, ostohysteria, pitkittynytjoulukauppa