Satunnaiset kuvat

Kuusinki 28.6.2012

Uusimmat

Blogin arkisto

100 Eron sietämätön vaikeus

Keskiviikko 20.3.2019 klo 19:33 - yrjöpoeka

Ihmisten erotessa voi tapahtua ihan mitä vain. Sopuisaa eroa ei todellisuudessa ole. Mikäli lapsia on siunaantunut, alkavat vaikeudet siitä, kuka milloinkin lapsia hoitaa. Edellisen vuosisadan puolella oli yleistä, että lapset jäivät äidille. Tänään se ei ole enää niin yksioikoista. Joskus aiemmin itkettiin sitä, että miehet eivät saa lapsia mukaansa. Nyt kun se on mahdollista, siitä aiheutuu yleensä kitinää. Äidin pitäisi kantaa suurempaa vastuuta. Eli mikään ei mene mieliksi kaikille.

Tästä eroamisen vaikeudesta olemme saaneet esimakua muutamien viimekuukausien aikana hieman isommassa mittakaavassa. Englanti halusi eroon EU:sta ja se ero ei näytä onnistuvan sitten millään. EU:lle se kyllä kävisi, mutta eron hakija ei saa itse tehtyä mieleistään eropäätöstä. Tätä seuratessa nousee väkisin mieleen ihmisten eron vaikeudet. Niissä on paljon yhtäläisyysmerkkejä. Maaliskuun 29 päivä piti olla eron päivä, mutta pääministeri May on lähettänyt komissiolle sähköpostia, josko lähtöä lykättäisiin kolmella kuukaudella.

Meillä Suomessa on useita politiikkoja jotka ovat vaatineet maamme eroa EU:sta. Kaikki paha on heidän mukaansa lähtöisin siitä. Timo Soini oli heistä näkyvin, mutta puolueen noustua valtakunnan eturiviin suunta muuttui. Soini tunnustaa itse, että eroaminen ei tulisi enää kysymykseenkään. Suomessa on syntynyt sukupolvia, jotka ovat eläneet vain EU:n aikaa. Heillä ei ole mitään tuntumaa aikaan ennen sitä. Kaiken lisäksi nuorempi väestö elää aikaa, jolloin matkustetaan paljon. Nyt osataan kieliä ja meillä on Euroopassa yhteinen raha. Rajamme ovat avoimia. Ei kukaan nuorempia halua palata muinaisuuteen.

Näitä isomman luokan eroja on nyt mukava seurata, kun Unkarin Viktos Orban on luvannut maansa eroavan heti, jos puolue erotetaan parlamentin suurimmasta EPP ryhmästä. Tätä keskustelua käydään juuri nyt tänään EPP-ryhmässä. Orban ilmoittaa maansa lähtevän kuin hauki kaislikosta. Epp-ryhmä on sietänyt pitkään Orbanin johtaman puolueen menoa kotimaassaan. Orban on kunnon yksinvaltias joka sulkee rajojaan muukalaisilta ja lietsoo äärioikeistolaista propagandaa. Lopultakin päätettiin ryhmän toimesta tehdä päätös erottamisesta, Orban kokeilee nyt uhkailun tehoa. Mikäli EPP ei erota, Orban on voittanut. Se ruokkisi myös muita Euroopan nationalistisia ryhmiä entistä räyhäkkäämpään menoon.

Eurooppa elää niin sanottua etsikkoaikaansa. Alussa erityisesti itäiset maat pyrkivät nopeasti eroon Venäjän kainalosta. Itäpuoli oli Neuvostoliiton kainalossa ja vallan alla toisen maailmansodan jälkeen. Kun maat pääsivät EU.n ytimiin alkoivat juuri nämä maat ensimmäisinä kyselemään entisten aikojen perään. Kommunismista selvinneet maat ovat tänään kaikkein nationalistisimpia maita. Unkari ja Puola ovat näkyvimpiä, mutta toisella kädellä he hamuavat NATOn turvallista sateenvarjoa. Haluavat hyötyä EU:sta ja NATOsta, mutta eivät halua jakaa yhteisiä arvoja.

Eilinen arvo-keskustelu toi mieleeni sen, että Euroopassa pitäisi nyt järjestää kaikkien EU-maiden kokous. Siinä kokouksessa jokaisen maan tulisi ilmoittaa, jakavatko he kaikki EU:n laatimat arvot. Mikäli jokin maa ilmoittaisi halauvansa muuta, maa erotettaisiin ilman mutinoita heti. Samalla he välittömästi menettäisivät vapaan kulkemisen edut. Aivan kaiken.

Auttaja on heti rajan takana. Iso karhu. Venäjä.

Avainsanat: eroamisensietämätönvaikeus, brexit, missäeusielläongelma, unkari, viktororban, isokarhu

034 Hullu maailma

Keskiviikko 23.1.2019 klo 15:28 - yrjöpoeka

Britannian yritys erota EU:sta on todella surkuhupaisa, ellei se olisi suurelle ihmisjoukolle todellinen uhka. Kukaan ei vielä tiedä, miten lopulta käy Euroopassa olevien brittien. Kukaan ei myöskään tiedä miten käy niiden satojentuhansien ihmisten, jotka ovat töissä Britanniassa. Ilman heitä ei Britannia edes pärjää. Kukaan ei vielä tiedä, mitä tapahtuu Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalla. Raja on jäänne Britannian suuruuden ajoista. Varmaa on, että IRA kaivelee asevarastojaan esille, jos huonosti käy.

Ainoa mikä on varmaa epävarmassa maailmassa on suuren rahan liikkeet. Osa suurista yhtiöistä on jo siirtänyt pääkonttorinsa manner-euroopan puolelle. Nyt ovat lähdössä loputkin. Siihen vielä kaupantekijäisiksi brittien omat miljardöörit ovat siirtämässä toimintansa sinne, missä ovat heidän päämarkkinansa. Eli Eurooppaan. Tätä seuratessa jokainen huomaa millainen vankila on Euroopan Unioni. Itselleni on tullut tunne, että tässä on samaa kuin vakuutusyhtiön korvausjutuissa. Vakuutuksen ottaja ei ole lukenut sitä pienellä painettua pränttiä ja jää nuolemaan näppejään. Brittien eroa seuratessa on tullut selväksi, etteivät eroa hakeneet äänestäjät ymmärtäneet tulliliiton merkitystä riittävän hyvin.

Itseäni todella korpeaa lukea eri lehtien otsikoita. Niillä myydään lehtiä ja sanomatalot tietävät, etteivät lukijat muuta luekaan. Raflaavan otsikon lisäksi joitakin kuvia ja niiden ei tarvitse edes liittyä kyseiseen juttuun. Miltä kuulostaa tämä: ”Kimi Räikkösen talli herättää kauhua vastustajissaan.” Kimillä on ilmeisesti tallissaan jokin mörkö? Entpä sitten tämä:”Superverisusikuu.” Normaalia kuunpimennystä kuvailtiin kaikkialla sellaisilla laatusanoilla, että jokin maapallon ulkopuolinen olento olisi ollut aivan hoomoilasena. Ja lisää:”Herttuatar Meghan palkkasi uuden avustajan- somessa kohistaan avustajan komeudesta.” Voi elämän kevät. Ja näitä riittää.

Lähinaapurin toimet kyllä naurattavat, mutta toisaalta sen toimet ovat huolestuttavia. Karjalan tasavallan varapääministeri on kehitellyt suomalaisille yrityksille erityistalousaluetta. Alue sijaitsee heti itärajan takana Värtsilässä. Ministerin mukaan nyt suomalaisten kannattaa tulla ja rakentaa tuotantolaitokset sinne. Alueen asukkaat tulisivat töihin ja yritykset saisivat viedä sinne raaka-aineet ja laitteet tullitta. Lisänä vielä lupauksia muistakin veronalennuksista. Valmista pitäisi oilla jo kahden vuoden kuluttua.

Varapääministerin mukaan muun maailman talouspakotteet eivät vaivaisi suomalaisia, koska yritykset toimisivat Venäjän rajojen sisällä. Paikalliset ovat tietysti mielissään siitä jos alueelle tulisivat suomalaiset yritykset. Se on kokojutun ainoa positiivinen asia. Yleisradion toimittajat kävivät tietysti tekemässä jutun kun niin kauniisti on pyydelty ja onhan asia tietysti hyvä naapuruussuhteidenkin kannalta. Miten sitten kävi tositilanteessa.

Värtsilän kylä sijatsee Venäjän oman rajavyöhykkeen sisällä ja sinne vaaditaan kulkulupa. Kylän ainoan tien varrella on vartiointipiste. Kesken jutun teon iski yksi asejoukko kiinni ja vei toimittajat kuulusteluihin. Kaikki oli kunnossa ja jatkettiin jutun tekoa. Siinä samassa toinen hieman erivärisissä oleva joukkio iski kiinni ja taas sama peli. Venäjällä on mittaamattoman paljon erilaisia ”turvallisuusalan” joukkoja. Maksamalla voitelurahaa hommat pelaa. Se on heidän mallinsa mafiasta.

Varapääministerille voisi kertoa, että pitäkää tunkkinne.

Avainsanat: brexit, tulliliitonmerkitys, lehtienraflaavatotsikot, kauhujentalli, erityistalousaluevärtsilään, voitelurahajamafia

025 Suomi elää etsikkoaikaa

Sunnuntai 29.1.2017 klo 10:49 - yrjöpoeka

USA:n uusi presidentti Trump on saanut maailmaan liikettä. Täältä katsoen se näyttää narsistin kohellukselta. Kaiken lisäksi tämä liinatukka on omasta kunniastaan tarkka ja loukkaantuu herkästi. Naurettavuuksiin asti on hän melskannut virkaanasettamisen aikaisesta väkimäärästä. Kaiken lisäksi nyt on päännousemaksi tullut vaalivilppi. Koska Clinton sai enemmän yksittäisiä ääniä, niin väite on nyt se, että hänellä oli enemmän ääniä. Tutkimuksen määräsi nyt hän. Clintonia ovat hänen mukaansa äänestäneet kirjattomat, laittomat maassaolijat.

Tämä kohellus kertoo kyllä kallojen kutistajille, psykiatreille ja psykologeille paljon. Tavalliselle tallaajalle kohellus kertoo tämän yli 70-kymppisen olevan harhojen vallassa. Väkisin on tullut tunne, ettei ole pitkäaikanen tämä presidentti. Pitänee seurata varapresidenttiä eri tilaisuuksissa, onko hänellä muikea ilme. Virka on yhden sydämenlyönnin päässä hänellä. Laatu varmasti paranisi kertaheitolla.

Tämä nykymeno voi olla Suomelle lopulta todellinen onnenpotku. USA rakentaa muureja ja purkaa kauppasopimuksia. Rankkoja rajoituksia maahantulolle on värkkäilty ja varmasti lisää on tulossa. Samaan aikaan Englanti on saanut oman brexitinsä ja on erkaantumassa Euroopan ytimestä taloudellisesti. Samankaltaisia aikeita on nyt molemmilla mailla. Maailman johtavan maan imussa käenpoikanen Englanti on sulkemassa itsensä umpioon.

Miksi Suomi hyötyisi? Englannissa on useita eri autonvalmistajia ja heille tästä eristäytymisestä on tulossa suuri ongelma. Suomessa on juuri nyt saatu Mercedeksen valmistus vauhtiin ja tuotantoa laajennetaan lisää. Jossakin vaiheessa nämä autonvalmistajat joutuvat etsimään uusien tehtaiden paikkoja ja silloin meidän maamme nousee esille. Meillä on juuri nyt alkanut kasvuvaihe ja taloutemme ja yhteiskuntamme on erittäin hyvin ennustettavissa. Tuulisessa ja epävakaassa maailmassa juuri se seikka on avainasemassa.

USA:n suuret tietoliikenne jätit Microsoft ja Google ovat nyt ongelmien edessä. He eivät ole tässä yksin. Trumpin käsky lyödä rajoja kiinni, pakottaa nämä yhtiöt pohtimaan sitä, mistä he saavat jatkossa korkeasti koulutettua työvoimaa. Suomessa on vuosi päivitelty sitä, että meille tulevilla turvapaikanhakijoilla on AiPadit. Meille on ilmeisesti syntynyt harhainen kuva siitä, että kännyköitä ja älylaitteita ei ole muilla kuin länsimaalaisilla. Valitettavasti näin ei ole ollut. Arabimaissa on osaaminen aivan yhtähyvällä tasolla, osin jopa parempi.

Nyt meillä pitäisi lähettää kauppavaltuuskuntia ja lähetystöjä kertomaan siitä, että täällä pohjolassa on rauhallisia paikkoja rakentaa tehtaita. Yhteiskuntaolomme ovat ennustettavia ja rauhallisia. Meillä on työvoimaa käytettävissä ja lisää saadaan tarvittaessa. Maassamme on tilaa useille uusille työpaikoille ja maamme perusinfra toimii erinomaisesti. Huolehdimme ympäristöstä ja meillä voi hengittää ilman suojaimia.

Kainuunliiton ja Kainuun Edun, Pentti Malisen johdolla, pitää nyt olla nohevina. Meillä on tilaa. Puhdas ympäristö. Renforssin rantaan sopii lisää tietokonesaleja. Kajaani on pelialan mekka Suomessa ja innostusta uuteen rakennetaan systemaattisesti.

Meillä on nyt etsikkoaika. Suomella ja Kainuulla.

Avainsanat: brexit, vapaakauppaalue, google, microsoft, mercedes, etsikkoaika

148 Vastaus on Kanada

Keskiviikko 9.11.2016 klo 20:17 - yrjöpoeka

Muistaneeko kukaan, kuinka meillä osa kansalaisista uhosi muuttavansa Ruotsiin, tai jonnekin kauas pois jokin aika sitten? Ns. intellektuelli väki kauhistui niin kovin perussuomalaisten aiheuttamasta jytkystä. Kulttuuriväki, kirjailijoista, laulajista ja muuten joutilaista tunsi suurta närkästystä. He katsoivat olevansa häväistyjä muualla maailmalla tästä kansalaisten antamasta vaalituloksesta. Myös media huusi samassa kuorossa ja kauhisteli Suomi-neidon tilaa.

Kahden jytkyn jälkeen kulttuuriväen huuto on hieman hiljennyt ja lähtöaikeistaan ei enää kukaan julkisesti huutele. Englanti äänesti jokin aika sitten EU:sta eroamisesta. Kansanäänestykseen oli lähdetty kevein perustein ja äänestäjien uskottiin olevan valveutunutta, eikä eroa tule. Sivistyneistö median avulla piti lopputulosta varmana. Mutta nyt saarivaltakunta sai kokea, miltä Englantilainen jytky maistuu. Samoin kuin Suomessa alkoi kauhea poru ja vaikerrus, miksi äänestäjät tämän meille tekivät. Sivistyneistö tunsi suurta häpeää väärin äänestäneiden kansalaisten takia.

Tänään olemme heränneet vielä suurempaan jytkyyn. Jytkyyn oikein Amerikan malliin! Heti alkoi huuto, että nyt on muutettava pois. Väärin äänestetty. Vastauksena mihin muutetaan oli, Kanada! Maahanmuuttoviranomaisten verkko Kanadassa tukehtui heti aamusta. Puheet olivat muuttumassa teoiksi. Media kaikkialla läntisessä maailmassa oli tuudittautunut oman mahtinsa lumoihin. Jytkyn tekijä ei mediasta huolehtinut. Teki kaiken oman suunnitelmansa mukaan ja jytky tuli.

Nyt läntisellä pallonpuoliskolla ihmetellään HooMoilasena, että kuinka kaikki oli mahdollista? Kaiken piti olla selvää ja kansan niin valistunutta, ettei se voisi lähteä noin vastuuttoman populistin kelkkaan. Mitä enemmän populistin puheita kauhisteltiin, sitä paremmin äänestäjät alkoivat miettiä toista vaihtoehtoa. Myös perussuomalaisilla oli ensimmäisissä jytky-vaaleissa sama tilanne. Oli oma suunnitelma. Sen suunnitelman parhaita julistajia olivat vastapuolueet ja media. Kyllä kansa oppi tietämään, että edes joku tekee jotakin.

Suomalaisten antama jytkyvaroitus on otettu muuallakin nyt opiksi. Oppi on kantanut hedelmää ja tulosta on tullut. Nyt tietysti pohditaan, voiko tätä isompaa jytkyä tulla? Suuruuden raja on varmasti nyt nähty. Seuraava suuren jytkyn paikka ovat vaalit Saksassa. Merkelin seuraajasta äänestettäessä voimme nähdä vielä toisintoa muista jytkyistä. Suomen kohtaloihin Saksan mahdollinen jytky vaikuttaa huomattavasti enemmän kuin nyt USA:n. Saksan jytky olisi traumaattinen kokemus, niin Euroopalle, kuin Saksan kansakunnalle.

Nyt joku sanoo, ettei se ole Saksassa mahdollinen? Nimenomaan siellä se on. Saksalaiset takuuvarmasti ovat seuranneet naapurimaidensa toimia pakolaisvyöryn tukahduttamisessa ja juuri sieltä kumpuaa se muutos. USA:n tuleva presidentti kävi vaaleja suoranaisella viha- ja solvauskampanjalla. Kaikesta kauhistelusta huolimatta se toimi ja siitä aivan varmasti otetaan oppia vanhalla mantereella. Voimme nähdä tulevina vuosina kummallisia käänteitä Euroopan ytimessä. Myös Ranska on saanut tartunnan. Vapaus ja veljeys voivat olla pian historiaa.

Tulevia jytkyjä voitetaan valehtelemalla, vihapuheilla ja aitojen rakentamisella. Kanada saa mielensäpahoittaneet!

Avainsanat: vastausonkanada, brexit, hoomoilanen, mielensäpahoittaneet