Satunnaiset kuvat

Spu rajan Monni

Uusimmat

Blogin arkisto

096 Kainuun vaalimatematiikkaa

Maanantai 18.3.2019 klo 10:44 - yrjöpoeka

Jäin pohtimaan tulevia vaaleja Kainuun näkökulmasta, kun tuttavani kävi kanssani pitkän keskustelun aiheesta. Meillä molemmilla on samankaltainen käsitys siitä, että Kainuu kokee murskatappion edustajien määrässä. Varmana pidän vasemmiston Merja Kyllösen läpimenoa. Siinäkin on tulossa varmasti laskua koska Kyllönen on viettänyt liiaksi aikaa Brysselin lihapatojen äärellä. Lisäksi on tiedossa, että hän pyrkii heti kuukauden päästä takaisin Brysseliin. Minä en ole yksin, kun sanon sen tekevän todellista hallaa Kyllösen äänisaaliille kansanedustajan vaalissa. Laskusta voi tulla todella raju.

Kainuulaiset ovat tunnetusti herravihaista sakkia ja Kyllösen tapa sotii Kainuulaista oikeudentuntoa vastaan. Tiedän kyllä puolueen edun vaativan Kyllösen mukana oloa vaaleissa. Mutta kyllä itselläkin pitäisi olla rehellistä kunniantuntoa olla täysillä mukana vaalissa jossa aikoo myös edustaa. Kyllönen on urakoinut kaikissa vaaleissa, myös kuntavaaleissa. Vanha uskollinen äänestäjäsukupolvi on vähenemässä ja heidän sijoituksensa on paikallisella kirkkomaalla. Uusia ei nyt synny ja siksi myös oman alueen äänet putoavat rajusti. Samaan aikaan Oulun väestömäärä on lisääntynyt maaltamuuton ansiosta työikäisellä väestöllä. Siellä äänet menevät muille kuin vasemmistolle.

Kokoomus todennäköisesti uusii Eero Suutarin avulla edustajan paikkansa. Hänellä on kokemusta kampanjoinnista Oulussa jo kaksissa vaaleissa. Pelkillä Kainuun äänillä ei ole mitään mahdollisuutta. Laskua tulee nyt väistämättä äänisaalissa koskien Kainuuta. Vanhustenhuollon kohut lyövät nyt kokoomusta kynsille. Tämä merkitsee sitä, että Suutarin on saatava nyt Oulusta huomattavasti enemmän ääniä. Sekin voi olla todella vaikeata, koska siellä on nousussa demarit ja erityisesti vihreät.

Keskustalle povaan todella karua tulosta. Viime vaaleissa keskustan ehdokkaat Timo Korhonen ja Marisanna Jarva menivät jämäsijoilla eduskuntaan. Vain Kuusamon Ulla Parviainen oli heikompi. Nyt käy Sipilälle raju äänikato ja saman tien nämä juuri mainitut kolme ovat putoamassa suoraan. Keskustan nuoremmalla ehdokkaalla Tuomas Kettusella Kuhmosta on nyt elämänsä tilaisuus nousta uudeksi edustajaksi. Hänen etunsa on nuoruus ja uudenlaisempi ajattelutapa tulevaisuuden politiikasta. Hänen pahin uhkansa on keskustan sisällä. Entiset edustajat ja heidän tukijansa tekevät hiljaista myyräntyötä uusien ehdokkaiden kampittamiseksi.

Mikäli uusi ehdokas hyväksyy entisten suosittelemat kampanjointitavat, se tarkoittaa väistämättä tappiota. Istuvilla edustajoilla on näkyvyydessä etulyöntiasema. Heitä tukevat paikalliset mediat, usein myös erittäin tarkoituksellisesti. Tässä kohden heitän kivellä Kainuun Sanomia. Heidän kekkosenajan politiikan toimittajansa ovat käyttäneet lehteä härskisti keskustan hyväksi. En ole nyt huomannut minkäänlaista uutisointia Kuhmon edustajan tekemisistä. Marisanna Jarva ja Timo Korhonen patsastelevat lehdessä vähän väliä. Pääosin puhumalla potaskaa. Mutta se riittää äänestäjille. Pääasia on että edustaja oli lehdessä.

Muilla puolueilla ei ole näissä vaaleissa minkäänlaista saumaa läpipääsyyn. Vihreät ovat mahdottoman edessä. Samoin demarit. Piiraisen putoamien edellisisissä vaaleissa oli myrkkyä ja nyt Oulussa ovat uudet jakajat. Siniset, persut ja kansalaispuolue saavat ruikuttaa rannalla.

Yhteenveto. Lävitse kaksi (2). Kokoomus ja vasemmisto.

Avainsanat: merjakyllönen, brysselinlihapadat, kainuulainenherraviha, eerosuutari, tuomaskettunen

030 Veli Timo

Tiistai 25.6.2013 klo 14:24 - yrjöpoeka

Joensuun puoluekokous lähestyy ja siksi ajattelin kirjoittaa sinulle avoimen kirjeen. Olen joutunut pohtimaan puolueemme tilaa ja sitä, minkälaiset voimat ovat sitä muuttamassa. Muuttamassa sellaiseen suuntaan, mikä on kauhistus itselleni. En ole kauhistukseni kanssa yksin. Olen joutunut käymään pitkiä keskusteluja puoluetta kannattavien ja puolueen jäsenten kanssa aiheesta. Puolueesta voi alkaa pako, ellei meno muutu. Tärkein asia keskusteluissa on ollut, puolueen ohjelmatyön heikkous ja johtaminen. Puoluetoimiston tilasta puhumattakaan.

Eduskuntavaalien aikana tunsin kentällä ihmisten kasvavan tyytymättömyyden ja halun muuttaa poliittista maailmaa. Perussuomalaiset tarjosivat johdollasi erittän hyvän vaikuttamiskanavan ja äänestäjät tekivät muutoksen mahdolliseksi. Ennustin silloin, että puolueen kasvun myötä saamme ongelmia sisään tulvivista pyrkyreistä. Se uhka on toteutunut ja järjestöön on virrannut henkilöitä, jotka saavat elinvoimansa kaiken vastustamisesta ja jatkuvasta myyräntyöstä vaaleilla valittuja edustajia kohtaan. Nyt näitä henkilöitä on pyrkimässä puoluekoneistoon ja tunnen voimatonta raivoa ja häpeää sen edessä.

Puolueen puheenjohtajaa ei vielä kukaan uskaltanut haastaa. Siksi on menossa varjovaali puoluesihteerin paikasta. Se vaali kertoo kuinka paljon pyrkyryyttä ja uskoa omiin kykyihin ihmisillä riittää. Itse näen, että ainoastaan kahdella pyrkijöistä on mahdollisuuksia hoitaa menestyksekkäästi vaativa virka. Nyt haetaan julkisuutta vain itselle. Puolueen etua ei kukaan muista katsoa.

Kaikki ovat odottaneet puoluekokousta ja muu ohjelmatyö on jäänyt sivuseikaksi. Usko siihen, että puoluekokous toisi valinnoillaan muutoksen menoon on vallalla. Se ei tuo sitä, ellei puoluehallitus anna selkeitä ohjeita ja päätöksiä puoluesihteerin toimenkuvasta ja vallasta. Puoluetoimisto on nähdäkseni halvaantunut ja sen toiminta ja johtaminen on uuden puoluesihteerin ensisijainen tehtävä. Mutta puoluesihteerille on annettava diktaattorin valta puolueen johdon taholta.

Julkisuudessa on kerrottu sinun olevan kiinnostunut menosta Brysseliin seuraavissa vaaleissa. Sitä uskoa olet itse lisännyt uutisoidessasi, että avauspuheenvuorossa kerrot uutisen. Minä pelkään sitä uutista.

Hyvä veli! Olet aina kertonut johtavasi joukkojasi edestä. Se on ainoa oikea tapa. Mikäli nyt puolueemme kasvettua suureksi, siirryt Brysselin lihapatojen ääreen, et enää johda joukkojasi edestä. Puolueemme tarvitsee juuri nyt vahvaa johtajuutta kasvukipujen takia. Toivon sinun harkitsevan vielä mahdollisuutta jäädä johtamaan kasvattamaasi puoluetta edestä.

Puolue tarvitsee juuri nyt sinua Veli Timo!

Avainsanat: timosoini, joensuunpuoluekokous, puoluesihteerivaali, brysselinlihapadat, edestäjohtaminen