Satunnaiset kuvat

Kuusinki 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

155 Mahtavaa

Maanantai 30.11.2020 klo 14:15 - yrjöpoeka

Muuta ei voi sanoa kun lukee uutisointia perussuomalaisten vaihtoehtobudjetista. Puolue on aina kertonut, että kaikelle maahanmuutolle on pantava stoppi. Heidän mielestänsä köyhien maiden asukkaita tulisi auttaa heidän kotimaissaan. Tämä puhe on mannaa kaikille persu kannattajille. Puolue ei kuitenkaa kerro mitä tapahtuu, jos heidän ehdottamansa leikkaukset toteutettaisiin. Sitä ei kerro myöskään tämä meidän valpas mediamme, ei YLE, eivätkä kaupalliset mediat. Kannattajat sitä eivät osaa edes kysellä. Heille riittää mantra, ei maahanmuutolle.

Mikäli persut saisvat leikata kaikesta mitä he ovat esittäneet, se tarkoittaisi ”haittamaahanmuuton” lisääntymistä. Heidän kaikki leikkaustavoitteensa kohdistuvat juuri siihen, millä köyhiä maita autettaisiin pitämään asukkaansa itse. Kaikkien suomalaisten järjestöjen työ kehitysmaissa supistuisi jyrkästi. Lisäksi puolue haluaa kurittaa ilmasto- ja ympäristöministeriön toimialaa ja myös opetusministeriön toimialaa. Tämä johtuu persujen puna/viher värisokeudesta. Ilmastokysymys ahdistaa puoluetta tavattomasti, koska sitä on vaikea hahmottaa ja ilmoja on aina pidellyt. Oppivelvollisuuden lisääminen on myrkkyä puoluejohdolle, koska liikaa oppineet voivat kyseenalaistaa mestarin opetukset.

Suomi ja muu Eurooppa kärvistelee covid-19 viruksen kourissa. Tästä syystä EU-maat ovat päässeet yksimielisyyteen tukipaketista, jolla autetaan eri maiden teollisuutta ja yrityksiä. Perussuomalaisille tämä ei tietenkään sovi. Mitä köyhempiä ja kurjempia kansalaiset ovat, sitä premmin heihin uppoavat puolueen laulut maahanmuutosta. Persujen politiikka ei eroa yhtään vanhasta Neuvosto politiikasta.  Köyhille on kerrottava missä on vihollinen ja tästä syystä kansa on pidettävä köyhänä ja oppimattomana.

Kaikille oppositio puolueille on yhteistä se, että ne pyrkivät jatkuvasti levittämään epäluuloa hallituksen toimia kohtaan. Siitäkin huolimatta, tai ehkä juuri siitä syystä, että Suomen talous on säilynyt suhteellisen vahvana ja koronaviruksen torjuntatoimet ovat kansanvälisessä vertailussa ehdotonta kärkeä. Suomalaisesta terveydenhuollosta ja hallituksen toimista ovat muut maat kiinnostuneita ja eri maiden mediat kiertävät tekemässä juttuja kuinka maamme on selvinnyt. On sanomattakin selvää, että opposition politrukkeja kyrsii, kun he lukevat muun maailman aviiseista juttuja esimerkiksi Sanna Marinista. Yksikään ulkomaan media ei ole kiinnostunut opposition politrukeista. Politrukit tietävät kuinka tämä vaikuttaa äänestäjiin. Kyllä se kyrsii.

Paavo Väyrynen pääsi kepun puoluehallitukseen. Mitäpä hän nyt sanoo:”Minulla on voimakas vakaumus kuinka asiat pitäisi hoitaa ja siltä pohjalta pyrin toimimaan”.

Mahtavaa. Paavosta Helsingin pormestari!

Avainsanat: perussuomalaiset, varjobudjetti, haittamaahanmuutto,

036 Maailmojen sota ja Suomen budjetti

Torstai 27.2.2020 klo 11:04 - yrjöpoeka

Toisen maailmansodan jälkeen totuimme rauhan tilaan, jota hallitsivat ydinasevallat. 1900-luku oli kokonaisuudessaan sellainen, että suurvallat ja pienemmät diktaattorit uskoivat ainoastaan aseiden tuomaan voimaan. Tuhoamalla asein vastapuolen ihmisvoima kuviteltiin kaiken olevan hyvin. Pieniä sotia käytiin ja niissä saivat kehittymättömät kansat tappaa toisiaan mielin määrin. Ydinasevallat aseistivat luku- ja kirjoitustaidottomat nykyaikaisilla tappovehkeillä. Kukaan ei puuttunut kansainvälisiin ihmisoikeus- ja sotarikoksiin. Suurvallat näkivät hyvänä sen, että näissä maissa tuhottiin sälimättä nuorta miessukupolvea.

Globaalissa taloudessa osa suurvalloista, Yhdysvallat ja Kiina, huomasivat parhaat mahdollisuudet valloituksiin ilman verenvuodatusta. Kiina on levittänyt varallisuuttaan jatkuvasti uusiin maihin ja erityisesti Afrikkaan. Afrikassa on sitä, mitä Kiina tulevaisuudessa tarvitsee kipeästi kasvattaakseen varallisuuttaan. Miljardikansa tarvitsee raaka-aineita ja ruokaa ja sillä ei ole väliä, mitä alusmaissa sitten tapahtuu. Nimitän näitä Kiinan rahan alla olevia maita alusmaiksi. Ne elävät vain ja ainoastaan Kiinan rahoituksella ja tuottavat vain sitä, mitä Kiina tarvitsee. Kiina pyrki myös Suomen selluteollisuuteen voimalla, mutta onneksi rahat olivat vähissä heilläkin.

USA on taas pyrkinyt Trumpin valtakaudella alistamaan kehittymättömät maat sumeilematta alusmaikseen ja ne tekevät sitä mitä niiden sallitaan tekevän. Trump on myös aloittanut sodan kehittyneitä maita ja jopa maanosia vastaan. Hyvänä esimerkkinä on Iran, jonka Trump nimesi terroristimaaksi ja asetti talouspakotteet. Samalla USA asetti kaikki muut maat talouspakotteiden alle, mikäli ne kävivät kauppaa Iranin kanssa. Samoin USA on toiminut Venäjän kanssa. Nord Stream kaasuputken rakentaminen pysähtyi hetki ennen kuin se pääsi Saksan maaperälle. Kukaan sitä rakentanut yhtiö ei uskaltanut uhmata sanktioita ja vetäytyivät hankkeesta. Venäjä ei saa nyt putkea rakennetuksi, koska sillä ei ole osaamista ja kalustoa. Voittaja on Ukraina, koska sen maaperän kautta kulkevat kaasuputket Eurooppaan ja erityisesti Saksaan.

Tähän globaaliin sotaan liitän tänään myös ilmastosta käytävän keskustelun ja siihen liittyvät taloudelliset uhat ja mahdollisuudet. Kehittyneet maat pesevät kasvojaan siistimällä omia pihojaan. Samaan aikaan ne siirtävät teollisuuttaan alusmaihinsa, joissa ei välitetä pienistä tuhnuista ilmakehään. Siellä on tärkeintä saada työtä ja ruokaa. He eivät huomaa olevansa länsimaiden ja Kiinan orjia. Rahatalous on globaalia ja siinä USA on tällä hetkellä heiluttamassa tahtipuikkoa. USAn dollarin asema on niin vahva, etteivät muiden maanosien taloudet mahda sille mitään. Ei edes Kiina, koska se on erittäin riippuvainen muista maista. Maalla ei ole varaa pysäyttää talouden kasvua, koska kansa voi köyhtyessään hermostua.

Korona virus on uusi ase taloudellisen vallan keskittymisen ja uusjaon kannalta. Suomessa tuskaillaan pörssin heilahteluista ja muutaman kymppitonnin katoamisesta sijoitustileiltä. Kukaan ei ole isommin uutisoinut mitä merkitsee se, että juuri alkavalla viikolla kahdessa päivässä pörsseistä pyyhkiytyi 3000 miljardia koronavirus pelon takia. Suomeksi sanottuna jotkut menettävät paljon ja suurimmat pelurit tulevat vielä suuremmiksi.

Suomen valtion budjetti on noin 57 miljardia. Mitä laajeneva koronavirus merkitsee Suomen budjetille? Kas, siinäpä pulma pohdittavaksi.

Avainsanat: maailmojensota, ydisodanpelko, globaalitalous, koronavirus, pörssienalamäki, valtionbudjetti

285 Politiikan vuosi 2019

Maanantai 30.12.2019 klo 13:05 - yrjöpoeka

Näin loppuvuodesta on hyvä hieman muistella, miten se vuosi oikein menikään. Päällimmäisenä on ehdottomasti vaaleilla valittujen kansanedustajien heikkous tehdä asiallista politiikkaa. Istuvia pääministereitä mahtuu vuoteen peräti kolme ja sitä voi pitää jo täysin käsittämättömänä lukuna. Heikkous on näkynyt suurista asioista ja linjoista päätettäessä. Sosiaali- ja terveydenhuolto on kaivannut uudistamista, mutta siitä ei ole tullut lasta eikä paskaa. Näin se on arkisesti todettava.

Kansanedustajat ovat kunnostautuneet kyllä mölyämisessä. Eduskuntasali ei ole enää arvokas istuntosali, vaan adhd-oireista kärsivien keskittymä. Lapset eivät tälle vaivalle voi mitään, mutta jostakin kumman syystä nyt istuvat kansanedustajat ovat saaneet tämän oireyhtymän tartunnan. Tässä olisi terveydenhuollon tutkijoille työsarkaa. Perussuomalaisten ja keskustan joukoista löytyy sitten niitä mölyäjiä, jotka eivät koskaan saa kyllikseen oman kuvansa saamisesta päivälehtien sivuille. Nämä mölyäjät eivät ole saaneet aikaan mitään sellaista, joka auttaisi kansalaista. Sen sijaan he kurvailevat pitkin Helsinkiä takseilla ja sen päälle kitisevät vielä kansalaisten kulkemisista. En edes viitsi nostaa yhtään nimeä esille, koska he eivät sitä ansaitse.

Vanhoissa puolueissa on toki niitäkin, jotka pystyvät asialliseen työhön. Valitettavasti he eivät koskaan nouse esille ja heidän työtään ei arvosteta. Kansa haluaa lukea iltapäivälehdistä vain mölyäjien aikaansaannoksista. Tämä aika on sellainen, että ne puolueet missä eniten mölytään saavat eniten kannatusta. Kansalaisia ei kiinnosta mitä politiikkaa esimerkiksi perussuomalaiset oikeasti tekevät. Kysykääpä perussuomalaisilta kansanedustajilta, millainen on heidän talouspolitiikkansa? Miten heidän lupauksensa toteutuisivat kansalaisten arkeen? Tosiasiassa perussuomalaiset omassa budjetissaan löisivät köyhää kansaa vielä kipeämmin kuin kokoomus.

Mediahan ei ole kiinnostunut siitä, mihin perussuomalaisten talouspolitiikka johtaa. Mediaa kiinnostaa vain mainosmarkat ja politiikkojen kanssa hengaaminen. Perussuomalaisten vaihtoehtobudjettia ei ole ehditty ruotia ollenkaan. Siinä voi olla syynä sekin, ettei kukaan edes usko perussuomalaisten haluavan hallitusvaltaan. Puolueen äärioikeistolainen talouslinja löisi kasvoille juuri niitä köyhimpiä kannattajia. Jostakin syystä ihmiset haluavat uskoa, että tukemalla perussuomalaisia, heidän elämänsä parantuisi. Kehoitan lukijoitani etsimään käsiinsä puolueen vaihtoehto budjetin ja tutkimaan sitä. Lyhyen analyysin aiheesta voi lukea täältä.

Loppuvuoden värikkäintä antia on sitten ollut uuden pääministerin ja hänen hallituksensa naisistuminen. Media on päässyt ihastelemaan sitä, kuinka pääministeri on saanut viikossa enemmän julkisuutta kuin tasavallan presidentti koko vuotena. Kelpaa meidän olla suomalaisia. Voi sitä hykertelyn ja hurmoksen määrää. Hurmos lakkaa kunhan seuraava YLEn gallup pamahtaa julkisuuteen. Keskustan Kulmuni jää historiaan puoluejohtajana, joka ei edes itse usko puolueensa nousuun. Tosiasioiden tunnustaminen on tietysti hyvästä, mutta puoluejohtajalta se on karu viesti kentälle.

Politiikan vuosi oli värikäs, mutta tuoko uusi vuosi lisää väriä? Kuka on seuraava keskustan puheenjohtaja? Kuka on seuraavan hallituksen pääministeri? Saammeko keväällä uudet vaalit?

Kas siinäpä pulma.

Avainsanat: poloitiikanvuosi2019, pääministerinvaihtoviikot, adhdoireyhtymä, juhasipilä, anttirinne, sannamarin, perussuomalaistenvaihtoehtobudjetti

191 Trump rauhantekijänä

Maanantai 9.10.2017 klo 10:47 - yrjöpoeka

USAn puolustusbudjetti kasvaa ja presidentti Trumpista voi kasvaa Ronald Reaganin tasoinen rauhantekijä. Reaganin aikana Neuvostoliiitto ja USA kävivät varustelusotaa ja sen ansiosta itäisen naapurimme talous sakkasi. Samalla mullistui entinen järjestelmä. Rauhan aikaa on kestänyt tovin ja sen aikana pikkuinen putleri on alkanut pullistella. Parasta aikaa hän voimistaa sotatoimiaan Itä-Ukrainassa. Putlerin Krimin vapautusta ihannoiva elokuva on kokenut mahalaskun. Tavallinen kansa näkee jo liian hyvin prapagandan lävitse.

Putlerilla ja Kim Jong Unilla on yhteinen nimittäjä. He oikeasti ehkä uskovat voivansa jotakin USAn asemahdille. Se on harhaa, koska venäjän 10-vuoden budjetti ei yllä USAn yhden vuoden lukuihin. Nyt naapurimme budjetin pohja on pettämässä ja se tietää huonoa myös Putlerin jatkotoiveille. Minä uskon siihen, että Venäjän kansa herää samalla kuten tapahtui kommunistivallan romahdettua. Sitä ennen Venäjä ja putler voivat vielä uhota sotilaallisella voimallaan. Siitä on merkkejä olemassa. Putler pelkää kaikista eniten sitä, että hänet potkitaan linnaan tai muuria vasten.

Mikäli Trump saa Venäjän romahtamaan olen valmis antamaan hänelle Nobelin rauhanpalkinnon. Maailma olisi rauhallinen ilman pikku putleria. Viimeisten vuosien rauhattomuus on kaikki lähtöisin pikku putlerin isottelusta. Toinen hörhö on sitten Pohjois-Koreassa. Maan ainoa lihava ihminen on toimii maan päämiehenä. Nyt hän haluaa vahvistaa omaa sukudynastiaansa. Siksi hän nimitti oman siskonsa maata johtavaan politbyrooseen. Muut lähisukulaiset ovat jo siirtyneet nurmen alle johtajan päätöksillä. Tätä pullukkaa voisi pitää Veikko Huovisen tavoin harmittomana veijarina. Näin Huovinen nimitti naapurimme johtajaa Stalinia.

Huovisella oli hirtehishuumoria, koska harmiton Stalin tappoi miljoonia kansalaisia oman valtansa pönkittämiseksi. Pohjois-Korean pullukka toimii samankaltaisesti. Hävittäen omaa kansaansa. Pitkän päälle tämä on kohtalokasta kaikille diktaattoreille. Länsimaiselle ihmiselle tällainen toiminta on täysin käsittämätöntä. Eihän tuollaiseen maahan tarvitse koskaan vihollisen hyökätä, koska ne hävittävät itse itsensä ennen pitkää. Rauhantekijä Trump on kyllä twiittaillut ahkerasti. Hänen viimeaikaiset päivityksensä eivät lupaa hyvää tulevaisuutta Pohjois-Korean sotilasmahdille. Näyttää vakavasti siltä, että ilmastonmuutos on pian totta ja Kim Jong tarkenee ilman paksua berberiään.

Kotimaassa kepu on pian täydessä paniikissa. Kannatus hiipuu jokaisessa mittauksessa. Samaan aikaan alkaa todella näyttäää siltä, että paljon puhuttu sote kuopataan. Kokoomus Jan Vapaavuoren junailemana on aloittanut vyörytyksen. Maakuntien kepulaiset ovat sisäistäneet uuden soten niin hyvin, etteivät he näe enää mitään muita vaihtoehtoja. Sipilän toiveet jatkosta puolueen johdossa kaatuvat viimeistään ensikeväänä. Maakuntien miehet voivat hermostua lopullisesti, kun kannatus valahtaa alle 15%.

Trumpille Nobel. Jan Vapaavuorelle Tapani Töllin ultimaatumi.

Avainsanat: rauhannobelisti, venäjänsotilasbudjettivaikeuksissa, raakaöljynvaikutuksettalouteenvenäjällä, veikkohuovisensetäjoe, janvapaavuori, tapanitölli, ultimaatumi

186 Milloin pauke alkaa

Tiistai 26.9.2017 klo 18:51 - yrjöpoeka

On viihdyttävää seurata, kun yksi pieni possukka ja liehuvalettinen narsisti ottavat sanallista mittaa toisistaan. Viime vuosisadalla käytiin kaksi maailmansotaa. Ei edes silloin käytetty sellaista diplomaattista kieltä, kuin nämä kaksi kouhoa käyttävät. Nälkää näkevässä Pohjois-Koreassa on vain yksi ylensyönyt ja turvonnut ihminen. Hän on maan niinsanottu johtaja Kim Jong Un. Olen kummastellut sitä, että milloin maan kansalaiset kysyvät johtajan lihomisesta. Ei pelkkä heinän syönti pitäisi lihottaa. Kansalaiset vaikuttavat kuihtuneilta pakkotyöläisltä.

Valtameren toisella puolella on vastassa keltatukkainen narsisti, joka tappelee kaikkia vastaan. Viimeiseksi kohteekseen hän on ottanut oman maansa urheilijat. USAn ammattilaispelaajat ovat sen verran itsetietoisia ja rikkaita, että he vastaavat Trumpin sodanjulistukseen. Trump on käynyt kohta kaikkien maanmiestensä kimppuun valintansa jälkeen. Aikaisemmin hänen kohteensa olivat pelkästään kotimaassa ja Meksikon rajalla. Nyt hän saa vastaansa toisen diktaattorin.

Huipaisaa ei ole se, että molemmilla on näppiensä alla ydinaseita. Molemmat ovat sen sortin vauhkoja, ettei tarvitse edes tulla vahinko kun pommit paukkuvat. Oma veikkaukseni on, ettö Kim Jong Un tekee ensimmäisen liikkeen. Välineenä ohjus, joka on suunnattu kohti USAn Guamin tukikohtaa. Ei tarvitse olla ennustajaeukko mitä sitten tapahtuu. USAn valtava sotakoneisto on sen verran ajan hermolla, että ennenkuin ohjus on Guamissa Pohjois-Korean pääkaupunki ja kaikki sotilaalliset kohteet ovat tulen alla.

Miljoonan miehen armeijalla, eikä tykistöllä ole mitään sanomista USAn massiivista ilmaylivoimaa vastaan. Huomattavasti nykyaikaisempi armeija oli Saddamilla. Armeija tuhottiin alta aikayksikön. Sama on edessä Pohjois-Korealla. Sillä ei ole mahdollisuutta vastata ilmaiskuihin ja ohjusten tuleen. Mikäli USA käyttää ohjusiskua vastaan ydinaseita edes pieninä annoksina, nälkä loppuu lopullisesti Pohjois-Koreasta.

Ohjuksen lähettäminen kohti USAn tukikohtaa on kohtalokasta kaikille Pohjois-Korean nälkäisille. USA ei varmasti anna enää oman tukikohtansa tuhoutua vihollisen yllätyshyökkäyksessä. Toinen maailmansota antoi sellaisen oppitunnin, että nyt saavat muut varoa liikkeitään. USAn sotakone vastaa kaikkeen ilman narsistista Trumppiakin. USAn tuleva budjetti sai sellaisen kasvupiikin sotilaalliseen kasvuun, ettei minkään muun maan talous sellaista kestäisi. Lienee samalla singnaali myös Venäjän suuntaan.

Trump lupasi tuoda työpaikat takaisin ja se voi toteutua, kun työtä tehdään sotakoneiden rakentamiseksi. Lisäys budjetissa kertoo siitä selvää kieltään. Yhtäaikaa kun uusi budjetti leikka köyhiltä satoja miljardeja, puolustus saa lisää 54 miljardia. Tästä voi katsoa mitä tarkoittaa sotilaallinen panostus aseteollisuuteen. USA on numeroina ja todellisuudessa yksi suuri asevarikko. Sotakoneita ja kykyä sen käyttöön on harjoiteltu kaikkialla maailmassa. Se on tuottanut USAn aseteollisuudelle teknologista ylivoimaa.

Näitä lukuja tutkiessa nousee väistämättä mieleen ajatus, ettei Pohjois-Korean johtaja osaa lukea. Mikäli hän osaisi, pitäisi hän suunsa kiinni ja kärsisi vaikka nälkää. Miljoona armeijalla, rynnäkkökivääreineen ja tykistöineen ei suojella turvonnutta johtajaa.

Ilmastonmuutos voi olla liiankin totta Pohjois-Korean lähitulevaisuudessa.

Avainsanat: kinjongun, donaldtrump, usakasvattaapuolustusbudjettiaan, ilmastonmuutospohjoiskoreassa

180 Tulkitaampas vielä vähäsen

Torstai 15.12.2016 klo 21:51 - yrjöpoeka

On se kyllä kumma, kuinka vaikea on kertoa jotakin sellaiselle, joka näkee samat asiat toisin. Kirjoitin eilen esimerkin, kuinka tilaston luku saa asiat näyttämään jokaiselle erilaiselta. Kirjoitan nyt tarkasti siitä tilastosta. Tilaston mukaan Oulun poliisipiirin alueella tehtiin henkirikoksia vuonna 2014 15 kpl. 2015 niitä tapahtui 11 kpl. Tilastoon oli merkitty Tammi-marraskuun välille vuonna 2015 11 kpl ja tammi-marraskuulle 2016 4 kpl. Tämähän näyttää vallan erinomaiselta itsekukaisesta.

Erityisesti tämä kohta oli se, joka tilaston minulle toimittanutta kiehtoo. Ja minun esimerkkini riepoo. Hänen mielestään tilasto olisi vielä parempi, mutta tuossa 2016 tammi-marraskuun tilastossa on kaksi (2) turvapaikanhakijoiden tekemää murhaa/tappoa Otanmäessä. Henkirikosten tulkinta ei minun mielestäni toimi näin, että katsotaan vain kahta peräkkäistä vuotta. Näissä tilastoissa voi olla rajuja heittoja pelkästään yksittäisten tapahtumien takia. Tulkitsemalla näin, saadaan tilastojen prosentit näyttämään todella hyviltä.

Viimeinen budjettivaltuusto on tältä 4-vuotis kaudelta nyt taputeltu. Aioin aluksi, etten pidä ryhmäpuheenvuoroa. Tulin kuitenkin toisiin aatoksiin katsellessani edellisten vuosien juttuja. Niimpä kirjoitin puheen valmiiksi ja keskityin siinä sanallisesti pohtimaan tulevaa vuotta 2017 ja suunnittelukautta 2018 – 2019. Tein mielestäni johdonmukaisen tekstin ja se pohjautui budjetti kirjaan. Lukiessani aamun paikallislehteä kummastelin hieman toimittajan tärkeimpänä pitämää tulkintaa puheestani.

Itse pidin puheeni tärkeimpänä osiona uuden kuntastrategian rakentamista. Juuri se ohjaa koneiston sitten kohti tulevaisuutta. Puheessani otin esimerkkien avulla esille sen, kuinka se voitaisiin lähteä liikkeelle. Kerroin kyläseurojen tapaamisesta ja siellä esittämästäni ajatuksesta ottaa kylät ensin strategia työhön. Virkahenkilöt hyväksyivät ajatuksen ja se toteutuu maaliskuussa. Kerroin puheessani myös sen, että seuraavaksi on otettava mukaan kaikki järjestöt.

Erityisen tärkeänä pidin ja pidän sitä, että päihde- ja mielenterveys toimijat osallistuvat aivan erikseen strategia työhön. Tällä hetkellä se toimii todella ulkopuolisena ja sen sanomaa ei kuunnella. Uuden kunnan yhtenä tehtävänä on kuntalaisten hyvinvointi ja siksi mielenterveys on erityisen tärkeä asia mukaanotettavaksi. Yhtenä puheeni kohteena oli kunnan elinkeinot ja erityisesti sen viimeaikainen tyhjäkäynti. Ei kokonaan, mutta hieman kuin toisella kädellä tehtynä. Siksi arvostelin ja olen arvostellut tehtyjä ratkaisuja, koska se on merkittävästi haitannut elinkeinojen kehittämistä.

Toimittajan kuulemana tämä oli ollut puheeni ydinsanoma. Minusta toin asian esille oikeastaan sivulauseessa. Merkillisintä oli, että toimittaja oli kirjoittanut toisen ryhmän edustajan suuhun sen sanoman, jota itse pidin oman puheeni ydinasiana. Sinällään siinä ei pitäisi olla merkitystä, ainoastaan sillä on, ettei kukaan muu tuonut suoraan erilaisten yhdistysten ja järjestöjen merkitystä uuden kunnan rakentamisessa. Vain yhden ryhmän edustaja sanoi, minun puhuneen hänen mielestään tärkeästä asiasta. Siksi toimittaja oli laittanut ydinsanomani tämän puhujan ansioksi.

Mikäpä siinä. Toimittajat toimivat juuri tänään, kuten toimivat. Siihen ei ole nokan koputtamista. Luin puheeni uudelleen ja ydinsanoma on edelleen uuden kunnan rakentaminen strategiatyön kautta.

Avainsanat: tilastojentulkinta, suomussalmenbudjettivaltuusto, kuntastrategiatyö

178 Kuha uskot se on totta

Tiistai 13.12.2016 klo 21:42 - yrjöpoeka

Tänään oli valtuustokauden viimenen budjettikokous. Nykyinen valtuusto jatkaa poikkeuksellisesti vielä ensivuoden toukokuun loppuun. Uusi huhtikuussa valittava valtuusto aloittaa sitten kautensa kesäkuun alusta. Päivä oli pitkä ja loppupuolella valtuustosalin takaosassa, joka on muuta salia matalampi, alkoi lämpö nousta ja ilma käydä huonoksi. Jokainen kävi sitten tarpeidensa mukaisesti avaamassa välillä salin oven ja toiset sulkemassa.

Valtuustossa tietenkin puhuttiin homeesta ja kunnan rakennuskannan huonoudesta. Vain kunnan rakennukset kärsivät homeesta. On mielenkiintoista kuunnella, kuinka tomerasti muutamat kertoivat haistavansa homeen kunnan eri rakennuksissa. Olin jouluisella tuulella ja en ilennyt kysyä, monellako on astmaa ja hengitystieoireita nimenomaan homeesta. Hometta esiintyy minun kokemukseni mukaan eniten ulkona. Keväisin lumien sulettua ja myös syksyisin. Silloin ja sitä ennen minun on tehostettava lääkitystäni. Rakennusten ns. home ei ole minua vaivannut. Vaikka tutkimuksilla todettaisiin, ettei rakennuksessa ole hometta. Silti ne jotka uskovat, kokevat oireita.

Itselläni on ongelmia ja astma vaivaa. Kaikkein eniten minua vaivaa suurissa väentilaisuuksissa huoneiden mataluus. Tunnin tai kahden istumisen jälkeen huoneiden ilma on niin huono, että minun on käytettävä lääkitystä. Siitä huolimatta ääneni usein katoaa ja on pelkkää piipitystä. Nämä jotka suureen ääneen puhuvat haistavansa homeen ja huonon ilman eivät oireile. Kukaan muu kuin minä, ei ole minun nähteni käyttänyt avaavia lääkkeitä. Mutta jos uskoo oikein kovasti, silloin hometta on. Sitä en sitten tiedä missä?

Eteeni läväytettiin sitten tilastoja kokouksen tauolla. Niitten mukaan on vedenpitävästi todistettu, että turvapaikanhakijat ovat raiskaajia, naisten ja lapsien pahoinpitelijöitä, ryöstäjiä ja muutoin yhteiskunnan kannalta roskaväkeä. Tilaston eteeni läväyttänyt valtuutettu, sai hepulin kun epäilin tilaston luotettavuutta. Tilasto oli hänen mukaansa luotettava, koska se oli poliisin tekemä ja siksi kaikkien epäilysten ulkopuolella. En ehtinyt ja heti huomannut kuvata sitä tilastoa.

Sen mukaan raiskausten määrä Oulussa on räjähtänyt käsiin. Lasten seksuaalinen hyäksikäyttö samoin. Poliisi on huomattavasti tarkemmin tilastoinut nyt kaiken mahdollisen ja voi tietysti olla, että sen takia tilastot eivät ole vertailukelpoisia. Tuo listaus oli mielestäni vielä räävittömämpi, kuin mitä MV-lehti on koskaan esittänyt. Mikään tiedoitusväline ei ole kertonut sellaista, että Oulussa raiskattaisiin nyt huomattavasti enemmän kuin ennen viime vuodenvaihdetta. Kaiken lisäksi listauksen esittäjä väitti samaan aikaan suomalaisten tekemän rikollisuuden vähentyneen merkittävästi.

Epämääräiset vilautukset muka luotettavasta tilastosta ovat samaa tasoa, kuin homekouluihin uskovien herkät nenät. Tässä kohden mieleni tekee lausua se naamakirjassa esiintyvä ”kuha” sanonta. Naamakirjassa on yleensä jokin kuva, sanonta ja kuvaan liitettu kuhan kuva. Uskotaan, kuha on tilasto. Tai sitten, kuha uskot, se on totta. Uskot kuha on poliisi. Tämä on kyllä totta, sen uskon. Oulussa toimii poliisin päällystötehtävissä Kuha sukunimen omaava poliisi.

Mikä oli todistettava. Kuha on poliisi.

Avainsanat: kunnanvaltuustonbudjettikokous, homekoulut, astma, tilastojaemävalhe, kuhasanonta

060 Yskimällä se lähtee

Torstai 19.12.2013 klo 6:10 - yrjöpoeka

 

Vanhan kansan sanonta piti paikkansa. Useita päiviä oli kyllä ääni hukassa repivän ja hakkaavan yskän takia. Puhuminen oli oikeastaan hauskaa. Kuulijat kuuntelivät puhettani tarkasti, koska se oli pelkkää kuiskailua. Taudin jälkeen olo on todella voipunut. Voimat kadonneet ja lyhytkin kävely tuo limaisen hien pintaan. Onneksi tiedän, että pikkuhiljaa liikkumista ja kuntoilua lisäämällä se sieltä palaa. Se menetetty kunto. Kunnon palauttaminen on hidasta ja menettäminen nopeaa. Parasta tässä on se, että kuntoilulla on taas selkeä tarkoitus.

Kainuun kunnat ovat parin viimeviikon aikana sorvanneet tulevan vuoden 2014 budjetteja. Usea kunta on saanut budjetin kasattua ilman suurempaa poliittista vääntöä. Sotkamossa poliittinen peli on sitten ollut kovempaa. On mielenkiintoista nähdä mihin se tulee asettumaan. Suomussalmen budjetti valmistui myös ja ilman suurempaa julkista vääntöä. Hallitustyöskentelyn aikana oli se suurin vääntö säästöistä, mutta niistäkin selvittiin. Julkisuudessa näkyi enemmän Domnan-pirtin myynti ja koulurakenne keskustelu lakkauttamisineen.

Budjetin valmistumisen jälkeen hallitus on nyt saanut lausuntokierrokselle valtionosuuksien jakoperusteet ja kuinka se vaikuttaa kunnissa. Vaikutukset ovat todella kovia Suomussalmen näköpiiristä, osuudet tipahtavat 410 euroa asukasta kohden. Se tarkoittaa toteutuessaan, että heti alkuvuodesta on aloitettava kunnan tulevaisuuden suunnittelu aivan uudesta näkökulmasta. Uhka on ollut olemassa, siihen ei minun mielestäni ole oikein uskottu. Jonkinlainen toive on elänyt siitä, että poliittiset suhdanteet muuttuisivat ja tilanne vakiintuisi.

Käytin budjetti keskustelussa ryhmäpuheenvuoron ja otin siinä kantaa tulevaisuuteen seuraavasti: ”Kuntauudistus ja samoin sote uudistus ovat tulevana vuonna ja siitä eteenpäin kaikkien Suomen kuntien käsissä. Hallitus tekee omat päätöksensä ja sen jälkeen sananvalta on kunnilla. Jokatapauksessa kaikkien olisi syytä muista, ettei mikään rakenne ole itsetarkoitus. Uudistuksiin on pystyttävä suhtautumaan ennakkoluulottomasti. Demokratiassa enemmistö määrää ja sen mukaan on elettävä. Jatkuva vastaanänkääminen kuluttaa voimia ja ei johda mihinkään. Uudistukset on nähtävä mahdollisuutena muuttaa vanhoja jäykkiä rakenteita. Arkipuheissa niitä moititaan kaikkien suulla, mutta muutosten alla niitä pidetään sitten parhaimpina.

Ylä-Kainuun (Suomussalmen) perussuomalaiset suhtautuvat tulevaisuuden uudistuksiin avoimin mielin. Meidän mielestämme tärkeintä on turvata toimivat peruspalvelut kansalaisille. Tulevan vuoden aikana kunnan tehtävä on määrittää mitä ovat ne peruspalvelut. Samoin kuntien on sovittava, missä pisteissä näitä palveluja on tarjolla. Kuka ja mikä organisaatio ne tuottaa, ei ole tärkeää. Mielestämme kuntalaisilla on paljon suurempi valmius muuttaa rakenteita kuin poliittisilla päättäjillä. Vuosikymmenten aikana rakentuneet järjestelmät ovat jäykkiä muuttumaan ja niille on suojelijoita.”

Tiedän sen, että näin raju leikkaus valtionosuuksissa ei mene kakistelematta läpi meillä, eikä muuallakaan. Siinä on kieltämättä muutama kohta, jotka kaipaavat parannuksia. Harvaanasutun alueen tuki on paras esimerkki. Nyt Oulu tulisi saamaan sitä enemmän kuin Suomussalmi. Onko kuntamme tiivistynyt vai Oulu harventunut? Voimalaitosten kiinteistöverosta poistettiin tasausosa. Sen piti olla  kompensaatio säännöstelyn haitoista ja ne ovat Suomussalmella todella suuret. Kianta-järvi 4 metriä ja Vuokki-järvi 6 metriä. Ovatko haitat sitten poistumassa ja lohi palaa sen myötä Emä-jokeen?

Neuvotteluja mahdollisista muutoksista käydään vielä. Olen kyllä sanonut, että kunnan on varauduttava pahimman vaihtoehdon mukaan. Nyt jo hallituspuolue kokoomus on ilmoitellut, että kevään kehysriihessä puolue valmistautuu uusiin miljardiluokan leikkauksiin. Toivoa lievennyksiin ei siten ole todennäköisesti luvassa. Miten voisi ollakkaan, kun hallituksen edustajien mielestä nykyinen ei ole oikeudenmukainen.

Vuodesta 2014 on tulossa todella mielenkiintoinen.

Avainsanat: yskälähteeyskimällä, budjettivääntöä, uusivaltionosuuksienjako, harvaanasuttualue, voimalaitostenkiinteistövero

042 Syksy ja budjetit

Lauantai 21.9.2013 klo 9:43 - yrjöpoeka

Syksyn saapuessa puidenlehdet kellastuvat ja putoavat. Samalla alkavat putoilla ensimmäiset ehdotelmat uusiksi budjeteiksi ja saapuvat päättäjien pureskeltaviksi. Samat rituaalit toistuvat ja aina puhutaan leikkauksista, niin nytkin. Nyt kuntien taloutta kurittavat hallituksen leikkaukset valtionosuuksista entistä kipeämmin. Viimeisten vuosien aikana valtio on siirtänyt yhä uusia tehtäviä kuntien hoidettaviksi. Rahoitus tehtävin hoidosta jää kuntien harteille. Sama linja jatkuu tulevan vuoden suunnitelmissa. Tehtäviä tulee lisää ja ilman riittävää rahoitusta.

Suomussalmi kuuluu kuntaryhmään, jossa väestö ikääntyy ja verotuloja tuottava ikäpolvi siirtyy työn perässä kaupunkiseuduille. Samoin väestömäärä laskee joka vuosi, mutta ikääntyvän väestön palvelutarve ei laske. Suomussalmella riittäisi rakennettua infraa toiselle samankokoiselle väestölle. Nyt sen ylläpito nielee kuihtuvia varoja ja se aiheuttaa lisämenoja. Samaan aikaan osa väestöstä vaatii lisää palveluja ja kaikki uusi olisi edelleenkin tuotettava verovaroin. Verojen korotuksille ovat kaikki nihkeitä.

Näistä eväistä lähdettiin keväällä liikkeelle ja nyt on takana ensimmäinen tarkastelu. Useimmat päättäjät ovat samaa mieltä siitä, että sellaiset tehtävät, jotka eivät ole lakisääteisiä, joutuvat ensimmäisenä tarkastelun alle. Ajatus on aivan Ok. Käytännössä näyttää menevän niin, että kun se olisi leikattava ja tehtävä päätös, alkaa länkien veto. Peruuttelu ja jahkaileminen. Julkisuudella pelottelu kuuluu repertuaariin. Yksittäisen asian kohdalla vähätellään siihen laitettavaa rahamäärää, mutta pienistä puroista syntyy miljoonaluokan kustannukset.

Olen itse sitä mieltä, että kun päätös on tehty, rutina loppuu hyvin nopeasti. Toisekseen olen kuunnellut viimeisten vuosien aikana toreilla ja turuilla erikuntien väkeä. Siellä ollaan huomattavasti kriisitietoisempia kuin päättäjien enemmistö. Viesti on ollut selkeä. Turhista rönsyistä on päästävä eroon ja keskityttävä tärkeimpään. Sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen kuntalaisille. Liikkumista parantavan tiestön kunto on toinen huolenaihe, se lisää samalla väestön turvallisuutta. Kukaan ei ole ollut huolestunut tyhjenevistä kunnantaloista. Nyt kun sosiaalipalvelut ovat siirtyneet kunnatalolta muualle, ei Suomussalmen asukkailla ole liiemmälti asiaa kunnanvirastoon.

Kuntavaaliohjelmassa Suomussalmen perussuomalaiset lähtivät siitä, että tärkeintä ovat palvelut, eivät tyhjenevät seinät. Koska kunnan talous on painumassa miljoonia miinukselle, on äärimmäisen tärkeää asettaa kunnan tuottamat palvelut tärkeysjärjestykseen. Sitä kautta on helpompi käsitellä tehtäviä leikkauksia. Perussuomalaisella valtuustoryhmällä ei ole puolustettavana mitään entistä. On ainoastaan annetut vaalilupaukset ja niistä tulemme pitämään päätöksenteossa kiinni.

Avainsanat: keltaisetlehdet, budjettiehdotus, kuntienlakisääteisettehtävät, rakennettuinfra, suomussalmi, vaalilupauksistaselkänojaa,

036 Alijäämäistä mietiskelyä

Torstai 26.4.2012 klo 10:11 - yrjöpoeka

Kainuun maakunta tuotti alijäämiä edellisellä tilikaudella ja siitä kunnat kritisoivat maakunnan sote-palveluja. Moitteita pitää antaa mikäli siihen on aihetta. Nyt olisi syytä pohtia myös kuntien osaamisen tasoa sosiaali- ja terveydenhuollon asioissa. Kainuun valtalehti ruoti aihetta pääkirjoituksessaan ja toi esille suurimman osan ydinasioista. Lehti kirjoitti näin: "Kun talousarviota on laadittu, maakunnan sosiaali- ja terveyslautakunta on jo ennalta jo kahtena syksynä ilmoittanut, ettei budjetti tule pitämään. Sillä ei kuitenkaan ole ollut mahdollisuuksia esittää suurempia menoja, koska ne eivät olisi mahtuneet kuntien asettamaan rahoitusraamiin." Saman olen itse kirjoittanut jo useaan kertaan.

Yksi aihe jäi jostakin syystä kertomatta. Mikä osuus alijäämien syntyyn on maakunnan taloushallinnolla ja erityisesti talousjohtajalla?

Talousjohtaja antoi budjetti esityksessä kasvuvaraksi 3% ja jo silloin tiedettin sen olevan liian pieni. Maakunnan yli 300 miljoonan euron budjetissa vaikutukset näkyvät sitten helposti. Kasvua tulikin sitten yli 6%!  Nyt maakunnan talouden ahdinkoa seuraa maakunnan ulkopuoliset tahot. AVI ja eduskunnan oikeusasiamies.

Syytä on ulkopuolisten seurata, koska kansalaisten ja maakunnan sote-luottamusmiesten sanomaa ei uskota. Kainuun-maakunnan väestörakenne tuottaa nyt sellaisia kustannuksia, että maakunnan rahoitusosuuden kunnilta pitäisi olla lähempänä 65%. Paine sen nostamiseen tulee kasvamaan. Samalla kasvaa paine kuntien veroprosentin nostoon. Sitä kunnat ovat pantanneet. Huolimatta että kansalaiset hyväksyvät verojen noston, mikäli korotukset ohjataan sosiaali- ja terveydenhuoltoon.

Kainuun Sanomien paperiversion mukaan Kajaanin kaupunki ja maakunnan sote-johto ovat palkanneet kallispalkkaisen konsultin pohtimaan, kuinka palvelut tuotetaan vuodesta 2013 eteenpäin. Kainuun Radio uutisoi myös aiheesta. Asia on tietysti hyvä, mutta sen tuloksena oleva asia ei siitä muutu miksikään. Palvelujen tarve kasvaa ja sen patoamiseen ei konsulenttia tarvita. Pelkkä riihikuiva raha riittää.

Avainsanat: budjettialijäämä, taloushallinnonvastuu, avi, eduskunnaoikeusasiamies, kunnallisveroprosentti

031 Vallatonta maakuntapolitiikka

Torstai 12.4.2012 klo 20:50


Kainuun maakuntavaltuusto hyväksyi marraskuussa 2011 Kainuun maakunta – kuntayhtymän talousarvion vuodelle 2011. Huomionarvoista oli, että jokainen tiesi päätöshetkellä budjetin olevan alimitoitettu sote-palvelujen osalta. Sosiaali- ja terveyslautakunta teki asiasta kirjauksen lautakunnan kokouksessa 2.11.2011 pöytäkirjaan. Lautakunta oli arvioinnissaan yksimielinen siitä, ettei kuntien antama rahoitus tule riittämään maakunnan asukkaiden kasvavaan palvelutarpeeseen ja alati kasvaviin hintojen nousuun. Lautakunnan kokouksissa on aina istunut maakuntahallituksen edustaja ja olen elänyt uskossa, että lautakunnan arvioinnit ja terveiset otettaisiin huomioon.

Kuitenkaan maakuntahallitus ei ole sitä ottanut huomioon ja eikä aloittanut kuntien kanssa neuvottelua lisärahoituksesta. Hallituksen olisi pitänyt aloittaa lisätalousarvion laadinta välittömästi.
Maakuntahallitus oli nopea ja jo 19.12.2011 antoi täytäntöönpano-ohjeet. Hallituksen pöytäkirjan esittely osassa todetaan, etteivät annetut määrärahat tule riittämään. Hallitus päätyi esittämään 11-kohdan listan, jonka avulla lähdettiin leikkaamaan lisää maakuntavaltuuston hyväksymästä budjetista. Arvio leikkauksista vaihtelee kulloisenkin esittäjän mukaan 5-10 miljoonaan euroon. Talousarvion sitovuutta käsittelevässä osassa tuodaan esille aivan oikein, mikä on maakuntavaltuuston rooli. Esittely tekstissä kerrotaan, että mikäli määrärahat ylittyvät muutoksista päättää maakuntavaltuusto. Miksi ei näin toimittu ja maakuntahallitus tehnyt lisätalousarviota?

Ehkäpä siksi, että maakunnan asioista päättävät kunnanjohtajat, joita ei ole valittu demokraattisesti päättämään maakunnan asioista. Maakuntavaltuusto on koko toimikautensa ajan toiminut kunnajohtajien kumileimasimena. Kunnat ovat menettäneet hallintokokeilun aikana kokonaan sosiaali- ja terveystoimen osaamisen ja hallinnan. Kunnat ovat kokeilun tuloksena saaneet taloutensa kuntoon ja kunnantalojen korjaukset hoidettua. Tämä kaikki siitä huolimatta, että asukkaiden tarvitsemien palveluiden tarve on kasvanut ja kunnatalot alkavat kumista tyhjyyttään. Kuntien säikähdettyä tulevaa kuntauudistusta hallintokokeilu ajettiin alas, jotta kaikki ehtivät puolustamaan omia työpaikkojaan. Koko ajan kuntien suunnasta huudetaan sote-palveluille, että tarvitaan lisää sosiaali- ja terveydenhuollon palveluja. Yhtäaikaa huudetaan myös, että soten täytyy säästää lisää.

Nyt on pakko vaaleilla valitun maakuntavaltuuston herätä ja vaatia hallitusta toimimaan lain mukaisesti. Tämä siksi, että juuri nyt tehdään sellaisia säästötoimia, joilla vanhukset todella joutuvat heitteille. Vanhusten kotihoidossa vähennetään säästöjen seurauksena käyntikertoja jokaisen vanhuksen kohdalla. Jokainen työntekijä on saanut oman säästötavoitteensa. Kehitysvammaisia pakkosiirrellään omista kodeistaan uusiin isoihin laitoksiin säästöjen nimissä.

Vangeille taataan ihmisoikeudet. Kuinka on Kainuun asukkaiden laita?

Tilastojen mukaan yhden vanhuksen laitoshoidon kustannukset bruttona ovat noin 153 euroa.

Yhteiskunnan kustannukset yhdestä vangista ovat 205 euroa/pv.

Avainsanat: kainuunmaakuntavaltuusto, alimitoitettubudjetti, lisätalousarvio, valtuustokumileimasimena, vanhustenheitteillejättö, laitostenrakentaminenjatkuu, vastuunotto, vankienihmisoikeudet, huutolaisaika

014 Kriisijohtaminen

Keskiviikko 29.2.2012 klo 21:24 - yrjöpoeka


Viimepäivinä Kainuun maakunnassa on pidetty kovaa mekkalaa maakunnan tuottamista alijäämistä. Puuttumatta nyt syihin mistä se on johtunut, otan kantaa itse johtamiseen. Oikeammin sen puuttumiseen.

Hallintokokeilun aikana on ollut joitakin hetkiä, jolloin johtajat ovat astuneet esiin ja ottaneet julkisuuden hallintaansa. Erityisen hanakasti ja polleana maakuntavaltuuston puheenjohtaja Timo Säkkinen (kesk) ja maakuntajohtaja Alpo Jokelainen (kesk) ovat nousseet esille Tampereen yliopiston tutkimustulosten julkistamisen aikaan. Kansanedustaja Timo Korhonen (kesk) on mieluusti esiintynyt samoissa tilaisuuksissa ja ottanut kiitokset vastaan. Julkistamistilaisuudessa on puhuttu rahasta ja kokeilun mukanaan tuomista säästöistä. Niitä on pidetty loistavina kokeilun tuomina tuloksina.

Nyt johtajat ovat kuin kusi sukassa ja alaiset joutuvat nielemään kaiken ryöpytyksen kansalaisilta. Julkisuuteen päästetyissä kommenteissä tämä kyvytön johto suoraan sanoen syyllistää alaisensa. Viimeisin keskustelu on juuri siitä erinomainen osoitus.
Maakunnan henkilöstö on joutunut alijäämäisten budjettien takia kovan säästökuurin kohteeksi. Sairauslomat ovat siitä osoituksena, että henkilöstö on joutunut kestämisen rajoille. Koko ajan henkilöstön suuntaan on hallinnosta tullut lisää vaateita ja syytteitä, ettei säästöihin sitouduta.

Missään vaiheessa ei viime päivinä ole löytynyt vastuullista johtajaa ottamaan vastuuta tapahtumista. Yksinvaltaa pitävän keskustapuolueen asettama maakuntavaltuuston puheenjohtaja on täysin kadoksissa, samoin maakuntajohtaja.

Nyt on jo tiedossa ja sosiaali- ja terveyslautakunta ilmaisi budjetinteon yhteydessä, ettei rahoitus tule riittämään. Siitä syystä odotin maakuntahallitukselta nopeita toimia ja ilmoituksen siitä, että maakuntavaltuustolle tuodaan lisätalousarvio. Neuvottelut kuntien kanssa olisi pitänyt aloittaa heti rahoituksen lisäämiseksi. Maakunnan tarkastuslautakunnalta en ole odottanut mitään.

Maakuntahallitus on tiennyt, että viimeiset kaksi budjettia epärealistiselta pohjalta tehdyiksi. Maakunnan talousjohtaja on varoittanut maakuntavaltuustoa tulevasta ja siitä kirjoitti Kainuun Sanomat 1.12.2010 erittäin hyvän pääkirjoituksen. Sitä varoitusta ei ole kuunneltu. Ei ole myöskään kuunneltu sosiaali- ja terveyslautakuntaa ja sen esittämiä varoituksia.

Olen valmis esittämään maakuntahallitukselle epäluottamuslauseen maakunnan johtamisesta.

Avainsanat: Kainuunmaakunat, budjettikuri, sitoutumisenpuute, johtamisenpuute, syyllistenetsiminen, lisätalousarvio, epäluottamuslause

061 Budjettikuri, onko sitä?

Sunnuntai 4.12.2011 klo 22:36 - yrjöpoeka

Minulta on tiukattu, miksei tiukasti keskitetä palveluja ja leikata niin, että budjetissa pysytään. Budjetissa olisikin helppo pysyä, mikäli se olisi noin yksinkertaista. Kuntien antama raami on tiukka ja sen antamat mahdollisuudet olemattomat. Ensiksi melkein kaikki on lakisääteisiä menoja, toiseksi kulut kasvavat koko ajan ja kolmanneksi, emme voi priorisoida elinsiirtoja ja muita raskaita hoitoja pois. Lisäksi kunnat ovat antaneet omat lausuntonsa sosiaali- ja terveydenhuollon strategiaan. Siinä on määritelty tarkasti, mitä palveluja maakunnan täytyy tuottaa kaikissa kunnissa. Se tarkoittaa suomeksi sitä, että koko olemassaoleva palveluverkko on pidettävä kunnossa ja strategia sitoo maakuntaa.

Paljon olen saanut palautetta myös maakuntahallinnon turhista johtajien laumoista. Maakuntavaltuustossa sama asia kuului myös useissa puheenvuoroissa. Valtuustossa kyllä tuotiin esille muutamissa puheenvuoroissa tiukka toivomus, että kritisoijat esittäisivät ketä ja missä ne turhat johtajat ovat. Yhtään vastausta siellä ei kysymykseen tullut ja en ole itsekään vastausta asiaan saanut. Itse en sellaisia osaa nimetä, kaikille on tehtävää. Tiukka karsiminen on ensimmäisenä hävittänyt alimmat esimiehet ja se näkyy nyt joka ikisessä työpaikassa.

Kuluneen vuoden anti oli, että lisääntyvä kuormitus henkilöstölle kasvattaa sairausajan palkkakustannuksia todella paljon. Sama linja tulee väistämättä jatkumaan tulevana vuonna, koska uusia työntekijöitä ei voida ottaa pois lähteneiden tilalle. Jatkuvat ylityöt ja sairastuneiden työtaakan lisääntyminen jäljelle jääneille, tekee tilanteen kestämättömäksi. Kestämätön tilanne päättynee vuoden 2012 lopussa, koska Puolangan todennäköinen poisjääminen lopettaa Kainuun hallintokokeilun.

Tulevaisuudessa kunnat voivat sitten maksaa suoritusperusteella ja toivoa, ettei suuria kustannuksia aiheuttavia potilaita satu yhdellekään yksittäiselle kunnalle. En tiedä millaisia ammattilaisia kunnissa on, mutta yksikään pieni kunta ei enää selviä edes OYKS:n laskutuksista. Toivottavasti kaikki pienet kunnat ja myös suuret, saavat kaikki lääkärinvirkansa täytettyä. Myös kaikki muu sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö joutuu etsimään uusia palkanmaksajia. Vuonna 2013 näemme, kuinka kuntien valtionosuudet riittävät kaiken turvaamiseen. Jääkö niistä kunnan muihin toimintoihin kuten nyt, on epätodennäköistä.

Ihmeellisintä on ollut seurata viime kuukausina sitä, kuinka ne entiset hallintokokeiluun uskovat ovat lannistuneet? On tuntunut kummalliselta, että minä joka alussa vastustin hanketta, olen kohta ainoa tukija. Kokeilun alkamisen varmisti demokraattisesti tehdyt äänestystulokset eri kunnissa ja niiden päätösten mukana on pitänyt elää kaikkien, erityisesti vastustajien. Eripuraisten kuntien joukosta ei ole löytynyt valtaapitävistä puolueista ketään sellaista, johon muut uskoisivat. Koko luottamuskoneisto ajelehtii ja jokainen huolehtii vain oman kuntansa asioista. Ylevä ajattelu maakunnallisesta asioiden hoidosta ja yhteisestä hyvästä on romahtanut. Omasta mielestäni en ole kyllä sellaista edes havainnut.

”Suomussalmi-Tahdosta tekoihin” kunta on ajatellut tyhjenevän kunnantalon remontoinnin lisäksi myös johtajansa palkkausta. Virkavaalista tehdyn valituksen keskellä kunnanhallitus nosti kunnanjohtajan palkkaa enemmän kuin yleinen raami valtakunnassa edellytti. Kuntajohto ei kuitenkaan ole suhtautunut suopeasti ajatukseen, että rahoitusta olisi lisätty maakunnalle kuntalaisten palveluja varten.

Tahdosta tekoihin samalla kunnanhallituksen listalla on toinen asia, joka ansaitsee hieman tutkiskelua. Ylä-Kainuu esille hankkeella on kolme tavoitetta ja tulosta, joiden pitäisi kuulua automaattisesti kunnanjohtajien ja elinkeinojohtajien tehtäviin. Tähän hankkeeseen on saatu vajaan puolen miljoonan euron kustannusarvio. Sillä summalla tutustutaan moneen matkailupitäjään ja saadaan aikaan ehkä joitakin monisteita. Koska nykyisillä johtajilla ei kunnissa ole riittävästi oikeaa työtä, ne löytävät tällaista tekemistä. Tämä on täysin turhaa yhteisten rahojen haaskausta.

Näillä mennään. Suomussalmi-Tahdosta tekoihin.

Avainsanat: kainuunhallintokokeilu, budjettikuri, johtajialiikaa, sairausajanpalkkakustannukset, suoritusperuste, kuntienvaltionosuudet, suomussalmitahdostatekoihin, yhteistenvarojenväärinkäyttö

053 Maakuntapolitiikkaa osa 4

Torstai 3.11.2011 klo 21:59

Vuoden 2012 budjetin käsittely jatkui lautakunnassa. Edellisen kokouksen keskeyttänyt oppisopimuskoulutus tulee lautakunnan viralliseen käsittelyyn 9.11 ja luvassa on tiukka vääntö. Minulle itselleni ja aivan varmasti koko lautakunnalle tuli selväksi se, että lautakunta oli joutunut virkamiesten lattiamatoksi. Seuraavan kokouksen jälkeen jää nähtäväksi, mikä on virkamiesvastuu.

Lautakunnan hyväksymä ensivuoden budjetti on saanut aikaan napakkaa keskustelua maakuntalehden nettisivuilla ja keskustelu on räväkkää toreilla ja turuilla. Lautakunta joutui toisen kerran peräkkäin hyväksymään hallinnon antaman tiukan raamin. Tällä kertaa lautakunta oli yksimielinen siitä, että tilanne ei voi jatkua näin. Lautakunta kirjasi selkeästi oman näkemyksensä budjettiin ja se tekee hyvää tulevalle keskustelulle julkisuudessa ja seuraavassa maakuntavaltuustossa.

Tänään sain olla mukana Suomussalmella pidetyssä ikääntymispolitiikan seminaarissa ”Plussan puolelle!” Seminaari kesti koko päivän ja sen anti oli erittäin hyvä. Alustajat ympäri Suomea saivat todella hyvän ilmapiirin valoisilla esityksillään. Poissa oli jatkuva itku ja valitus Kainuuta uhkaavasta vanhustulvasta. Oli kerrassaan loistava päivä!

Huomenna on vuorossa ulkoilupäivä. Suomussalmella pidetään perinteiset ”Röntsy-markkinat” ja olen mukana menossa. Toivottavasti sää pysyy sateettomana ja tuulesta ei ole haittaa. Toivottavasti ehdin saada annoksen Rajasisarien keittämää mainiota hernekeittoa.

Sitä odotellessa.

Avainsanat: alimitoitettubudjetti, kuntienriittämätönrahoitus, kainuunhallintokokeilutiensäpäässä, plussanpuolelle

152 Mietteitä maakuntavaltuuston kokouksesta

Tiistai 30.11.2010 klo 18:25 - yrjöpoeka

Maanantai oli todella pitkä päivä autossa istumisineen ja kokouspäivän pituuden takia. Kello oli yli iltayhdeksän, ennen kuin ehdin kotiin. Onneksi kotona odotti vaimo lämmitetyn saunan kera. Siinä päivän raskaus poistui jutellessa ja löylyä lyödessä. Pitkä päivä ja huono ruokailumahdollisuus laskivat energiatason ja verensokerin todella alas. Saunan jälkeen oli mahdollisuus kunnon ruokailuun ja hetki postin lukuun, ennen kunnon yöunia.

Maakuntavaltuuston kokous oli todella mielenkiintoinen, erityisesti niiden vähäisyyden takia kaikilla oli puhetta ja paljon. Budjetti sai totta kai paljon puhetta ja erityisesti sosiaali- ja terveydenhuolto oli mielenkiinnon kohteena. Suurin osa valtuutetuista käsitteli budjettia aivan ensikertaa ja siksi käsittelystä tuli pitkä. Puheita oli tulossa paljon ja puheenjohtaja joutui heti ryhmäpuheenvuorojen jälkeen siirtymään kahden minuutin puheenvuoroihin.

Ryhmäpuheenvuoroissa huomio kiinnittyi välittömästi keskustan ja kokoomuksen voimakkaaseen esiintuloon maahanmuuton suhteen. Kummastusta lisäsi erikoisesti se, ettei maahanmuuttoasia liity mitenkään maakuntavaltuuston budjettiin. Kaiken lisäksi puheenjohtaja salli todella pitkän keskustelun aiheesta, aivan kuin asia olisi heitetty perussuomalaisille haasteena. Haaste otettiin mieluusti vastaan ja valtuustossa tuli selkeä osapuolijako. Kotimaisen työvoiman ja työttömyyden puolesta puhui kaikkein voimakkaimmin perussuomalaisten ryhmä. Vihreät ja sitoutumattomat säestivät meitä.

Kokoomuksen puolelta tuotiin voimakkaasti esille maahanmuuttajien määrän lisäämisen syyksi se, että meidän vanhustemme hoitajiksi niitä tarvitaan. Kokoomuksen ja keskustan yrittäjien sanoma oli, että yli 5000 kainuulaisesta työttömästä ei ole mihinkään. Laiskuuden lisäksi suomalaiset ovat vielä heidän mukaansa liian kalliita. Voiko asian paremmin ilmaista äänestäjien suuntaan tulevissa vaaleissa.

Eilisenkokouksen tiimoilta lehdet eivät kirjoittaneet aiheesta mitään, mutta sitä voimakkaammin niin sanotusta 4Suorasta. Siitä syystä vasemmisto kokonaisuudessaan antoi meidän puolustaa kotimaista työväestöä. Tämä 4Suora ryhmä oli pystyssä myös viime eduskuntavaalien aikaan. Tulevissa vaaleissa äänestäjillä on selkeästi näkyvissä vaalien vaihtoehdot. Vanhaa valtaa puolustavat puoluekannoistaan riippumatta, neljää (4) eripuoluetta edustavat henkilöt. Toisin sanoen puolueiden värillä ei ole väliä, kuten äänestäjät ovat viime vuosina kokeneet.

Käytin eilen valtuustossa puheenvuoron, jossa toin esille hallinnon päällekkäisyyden. Esitin suoraan harkittavaksi kuntarakenteen tiivistämistä. Erityisesti siitä on keskusteltava nyt, koska reuna alueilla väestö vähene todella rajusti. Kaiken lisäksi lasten syntyvyyden määrä keskittyy Kajaanin ja Sotkamon alueille. Keskustelun avaus ei saanut mitään vastakaikua. Valtapuolueet eivät halua keskustella asiasta ennen vaaleja, mielestäni vaalien aika on parasta aikaa keskustella aiheesta. Miksi maksaa veroja seinien ja turhan päällekkäisen hallinnon takia?

Jokatapauksessa Hallintokokeilu on osoittanut sen, että sosiaali- ja terveydenhuolto voi toimia yhden johdon alla. Samalla tavalla muita aloja voidaan yhdistää yhden hallinnon alle. Luottamusmies organisaatioille se tietäisi reilua vähentämistä. Esimerkkinä edelleen Ylä-Kainuu: alueella on väkeä paljon vähemmän kuin Suomussalmella oli enimmillään. Silti alueella toimii kolme suurta kunnanvaltuustoa suurine toimitiloineen. Ovatko ne kansalaisten hyvinvoinnin kannalta ensisijaisia?

Maakuntalehti yllätti minut nyt todella! Tätä kirjoittaessa lehti julkaisi huomisen lehden pääkirjoituksen netissä ja siinä asia on nyt otettu esille. Juuri niin kuin eilen toin aiheen keskusteltavaksi. Nyt on annettava pääkirjoituksen tekijälle kaikki pinnat!

Avainsanat: pitkätvälimatkat, kainuunmaakuntavaltuustonbudjettikokous, keskustajakokoomuspuolustaamaahanmuuttoakainuuseen, kokoomuksenyrittäjäteivätarvostakainuulaistatyötöntä, perussuomalaisetpuolustavatsuomalaistatyötäyksin, 4suora, valtapolitiikkaa

145 Kuntoilua sinisessä hämäryydessä

Torstai 11.11.2010 klo 18:13 - yrjöpoeka

Tänään ehdin lopultakin talven lumille. Kokeilin ensin isoilla metsäsuksilla, mutta siirryin hyvin nopeasti lumikenkiin. Lumikenkäily on sellaista puuhaa, että ensimmäinen kerta saa lonkat ja reidet tukkoon. Niin kävi nytkin, jouduin palauttavalle kävelylenkille koirani Inkan kanssa. Jumi irtosi lonkista ja erityisesti koiralla oli hauskaa. Nyt on erittäin paljon myyriä ja koira ehti kolmelta ottaa hengen pois. Lintujen ruokinta paikka on aivan täynnä hiirien jälkiä ja niitä näkee päivällä juoksentelemassa pihalla. Pöllöjen kohtalo on ollut niin kova viime vuosina, ettei niistä nyt ole apua myyräkantojen tuhoamiseen. Toivottavasti niiden kannat pääsevät elpymään ja niitä alkaa näkyä myös metsissä pitkästä aikaa. Kettukannat ovat jo nyt nousseet ja lumentulon jälkeen niiden jälkiä on talon vierustalla. Toivottavasti ne ehtivät ottaa myyrä kannoista osan pois, ennen niiden invaasiota taloon. Yhtenä vuotena niitä oli joka paikassa, nousivat seiniä myöten ullakolle. Siellä kävi rapina jatkuvasti ja ne ovat kaivaneet vuorivillat täyteen onkaloita.

Tänään on ollut erittäin palaute pitoinen päivä. Puhelin on pirrannut vähän väliä ja erityisen hanakasti iltapäivällä olleen Kainuun Radion lähetyksen jälkeen. Eräs kuuntelija, joka ei juuri koskaan osaa sanoa mitään järkevää päivän aiheesta, haistatti lähetyksessä minulla p....t. Soittaja on vuosien mittaan alkanut jotenkin oirehtia kummasti ja minun ääneni kuuluminen laukaisee hänellä kohtauksen. Toivottavasti hän ottaa rauhoittavaa lääkettä, ennen seuraavaa radion lähetystä. Hänen onnensa, huomenna minulla ei ole aikaa soitella! Sähköposti on tuonut viestejä ja myös tekstiviestejä tulee. Nimetöntä palautetta pukkaa aina ajoittain ja jostakin syystä tänään? Onkohan päivässä jotakin erikoista, olisiko keskustan eduskuntaryhmän pienenemisellä vaikutusta asiaan? Nimetön kommentoija, 85.29.83.67 / line-9439.dyn.kponet.fi, ei ollut ymmärtänyt blogini tekstistä mitään. Toisen palautteen hän antoi myös ja totesi minut persaukiseksi ja sellaiset eivät voi hänen mukaansa käydä vaaleihin. Palautteen antaja on oikeassa, pieni eläke ei tee minusta rikasta ja sellaista en ole yrittänyt edes näytellä. Eduskuntavaalit tulen kuitenkin käymään ja ns. Niukkas-budjetilla. Ne riittävät sitten mihin riittävät.

Tiistaipäivä oli oikein mielenkiintoinen ja sen aiheutti television kuvausporukka. Oli todella vaikea saada itsestään irti sitä mitä halusi, kun kuvaukset tehtiin pienissä erillisissä pätkissä. Saa nähdä mitä kommentoitavaa niistä jatkossa löytyy? Viikolla 47 ohjelman pitäisi tulla ulos ja jäänee nähtäväksi kuinka käy.

Nyt laitan saunan lämpiämään ja odotan vaimoani töistä. Odotellessa pitänee hieman venytellä ja kuunnella uutisia. Irlanti tuntuu kaatuvan seuraavaksi veronmaksajien piikkiin, kuten kävi Kreikan. Uutinen kertoo Irlannin itsensä ilmoittaneen, että tilanne on vakava.

Avainsanat: talvenharrastus, lumiliikunta, myyrienmassaesiintyminen, pöllökato, uusipaavalniemiloikkasi, niukkasbudjetti, euroaluekriisissä

196 Autolla ja suksilla

Torstai 19.11.2009 klo 15:15 - yrjöpoeka

Eilinen päivä menikin sitten ajellessa ja kokouksessa istumiseen. Sote-lautakunnan kokous sujui juohevasti, vaikka kokouksessa käsiteltiin iso ja tärkeä asia, lautakunnan ensivuoden talousarvio. Näyttää siltä, että kyllä Kainuulaiset ensi vuodesta selviävät, uusia tekeviä käsiä tulee lisää ja erityisen hyvä asia on koulupsykologia toiminnan käynnistäminen. Vanhuksia ja terveydenhoitoakaan ei ole jätetty aivan tuuliajolle, sinne tulee myös lisää tekeviä käsiä. Lääkäreistä on paljon puhuttu ja erityisesti niiden puutteesta, lääkäripula elää kuitenkin aivan omaa elämäänsä. Uskon kuitenkin, että lisäykset muuhun ammattihenkilöstöön auttavat ihmisiä palveluiden saannissa.

Syksyllä toteutettu sosiaali- ja terveyspalvelut tutuksi kierros toi mielestäni esille kaikkein tärkeimmän seikan. Maakuntaan kohdistettava arvostelu kumpuaa kaikkein eniten huonosta palvelusta. Huonot käytännöt ja huono palvelu on saatava pois. Kuljetuspalveluissa on riittänyt puhuttavaa koko vuoden ajan ja siinä riittää puhumista vielä jatkossakin. Sosiaalipalvelujen puolella hiertää yksi iso asia ja se liittyy myös osaltaan kuljetuspalveluihin. Maakunta on jaettu kolmeen alueeseen ja jokaisella alueella on vammaispalvelupäällikkö, joka päättää kuljetuspalveluoikeudesta. Vanhus tai vammainen tekee kirjallisen anomuksen tarpeestaan ja siihen pitäisi virkanaisen/miehen myös vastata kirjallisesti. Tämä juuri sen takia, että asiakas voi tarvittaessa valittaa virkanaisen/miehen tekemästä päätöksestä. Mikäli kirjallista päätöstä ei saa, ei voi myöskään valittaa. Jatkossa ohjaan ihmiset tekemään valituksen suoraan eduskunnan oikeusasiamiehelle. Eduskunta on aikoinaan säätänyt lain ja presidentti sen allekirjoittanut, eli sitä pitää noudattaa. Siitäkin huolimatta, että virkamies pelkää rahojen loppuvan ja ylemmän tahon antavan tukkapöllyä.

Viimeisin lehtikirjoitukseni on poikinut runsaasti palautetta ja osa on ollut nimetöntä. Pisimmät nimettömät puhelut ovat kestäneet yli 20 minuuttia. Kirjoitukseeni livahti yksi virhe ja olen lähettänyt siitä oikaisun Kainuun Sanomiin. Ammatti ja sukunimi menivät oikein, mutta tarkistuksista ja oikoluennoista huolimatta etunimi muuttui Juhaksi, kun oikea nimi piti olla Hannu. Uskon kuitenkin kirjoituksen ohjautuvan oikeaan osoitteeseen ja virkamiehen paukuttavan konetta sormet punaisena.

Tänään onkin ollut vuorossa kulkupelinä sukset ja paikkana ylävesien tutut metsät. Hiihtokeli oli oikein erinomainen, lämpötila nollan paikkeilla. Lisäliikuntana on vielä kaikki kotityöt, uunin lämmityksestä ja pyykäämisestä lähtien. Iltapuhteeksi harjoitan etusormiani näppäimistöllä ja vatuloin maailman menoa

Avainsanat: sotelautakunta, budjetti, koulupsykologi, sosiaalipalvelut, terveyspalvelut, vammaispalvelupäällikkö, oikeusasiamies, presidentti, kainuunsanomat, hiihtokeli, kotityöt