Satunnaiset kuvat

Isojen säyneiden narraaja

Uusimmat

Blogin arkisto

060 Yskimällä se lähtee

Torstai 19.12.2013 klo 6:10 - yrjöpoeka

 

Vanhan kansan sanonta piti paikkansa. Useita päiviä oli kyllä ääni hukassa repivän ja hakkaavan yskän takia. Puhuminen oli oikeastaan hauskaa. Kuulijat kuuntelivät puhettani tarkasti, koska se oli pelkkää kuiskailua. Taudin jälkeen olo on todella voipunut. Voimat kadonneet ja lyhytkin kävely tuo limaisen hien pintaan. Onneksi tiedän, että pikkuhiljaa liikkumista ja kuntoilua lisäämällä se sieltä palaa. Se menetetty kunto. Kunnon palauttaminen on hidasta ja menettäminen nopeaa. Parasta tässä on se, että kuntoilulla on taas selkeä tarkoitus.

Kainuun kunnat ovat parin viimeviikon aikana sorvanneet tulevan vuoden 2014 budjetteja. Usea kunta on saanut budjetin kasattua ilman suurempaa poliittista vääntöä. Sotkamossa poliittinen peli on sitten ollut kovempaa. On mielenkiintoista nähdä mihin se tulee asettumaan. Suomussalmen budjetti valmistui myös ja ilman suurempaa julkista vääntöä. Hallitustyöskentelyn aikana oli se suurin vääntö säästöistä, mutta niistäkin selvittiin. Julkisuudessa näkyi enemmän Domnan-pirtin myynti ja koulurakenne keskustelu lakkauttamisineen.

Budjetin valmistumisen jälkeen hallitus on nyt saanut lausuntokierrokselle valtionosuuksien jakoperusteet ja kuinka se vaikuttaa kunnissa. Vaikutukset ovat todella kovia Suomussalmen näköpiiristä, osuudet tipahtavat 410 euroa asukasta kohden. Se tarkoittaa toteutuessaan, että heti alkuvuodesta on aloitettava kunnan tulevaisuuden suunnittelu aivan uudesta näkökulmasta. Uhka on ollut olemassa, siihen ei minun mielestäni ole oikein uskottu. Jonkinlainen toive on elänyt siitä, että poliittiset suhdanteet muuttuisivat ja tilanne vakiintuisi.

Käytin budjetti keskustelussa ryhmäpuheenvuoron ja otin siinä kantaa tulevaisuuteen seuraavasti: ”Kuntauudistus ja samoin sote uudistus ovat tulevana vuonna ja siitä eteenpäin kaikkien Suomen kuntien käsissä. Hallitus tekee omat päätöksensä ja sen jälkeen sananvalta on kunnilla. Jokatapauksessa kaikkien olisi syytä muista, ettei mikään rakenne ole itsetarkoitus. Uudistuksiin on pystyttävä suhtautumaan ennakkoluulottomasti. Demokratiassa enemmistö määrää ja sen mukaan on elettävä. Jatkuva vastaanänkääminen kuluttaa voimia ja ei johda mihinkään. Uudistukset on nähtävä mahdollisuutena muuttaa vanhoja jäykkiä rakenteita. Arkipuheissa niitä moititaan kaikkien suulla, mutta muutosten alla niitä pidetään sitten parhaimpina.

Ylä-Kainuun (Suomussalmen) perussuomalaiset suhtautuvat tulevaisuuden uudistuksiin avoimin mielin. Meidän mielestämme tärkeintä on turvata toimivat peruspalvelut kansalaisille. Tulevan vuoden aikana kunnan tehtävä on määrittää mitä ovat ne peruspalvelut. Samoin kuntien on sovittava, missä pisteissä näitä palveluja on tarjolla. Kuka ja mikä organisaatio ne tuottaa, ei ole tärkeää. Mielestämme kuntalaisilla on paljon suurempi valmius muuttaa rakenteita kuin poliittisilla päättäjillä. Vuosikymmenten aikana rakentuneet järjestelmät ovat jäykkiä muuttumaan ja niille on suojelijoita.”

Tiedän sen, että näin raju leikkaus valtionosuuksissa ei mene kakistelematta läpi meillä, eikä muuallakaan. Siinä on kieltämättä muutama kohta, jotka kaipaavat parannuksia. Harvaanasutun alueen tuki on paras esimerkki. Nyt Oulu tulisi saamaan sitä enemmän kuin Suomussalmi. Onko kuntamme tiivistynyt vai Oulu harventunut? Voimalaitosten kiinteistöverosta poistettiin tasausosa. Sen piti olla  kompensaatio säännöstelyn haitoista ja ne ovat Suomussalmella todella suuret. Kianta-järvi 4 metriä ja Vuokki-järvi 6 metriä. Ovatko haitat sitten poistumassa ja lohi palaa sen myötä Emä-jokeen?

Neuvotteluja mahdollisista muutoksista käydään vielä. Olen kyllä sanonut, että kunnan on varauduttava pahimman vaihtoehdon mukaan. Nyt jo hallituspuolue kokoomus on ilmoitellut, että kevään kehysriihessä puolue valmistautuu uusiin miljardiluokan leikkauksiin. Toivoa lievennyksiin ei siten ole todennäköisesti luvassa. Miten voisi ollakkaan, kun hallituksen edustajien mielestä nykyinen ei ole oikeudenmukainen.

Vuodesta 2014 on tulossa todella mielenkiintoinen.

Avainsanat: yskälähteeyskimällä, budjettivääntöä, uusivaltionosuuksienjako, harvaanasuttualue, voimalaitostenkiinteistövero