Satunnaiset kuvat

Titti

Uusimmat

Blogin arkisto

059 Suomussalmi-Tahdosta tekoihin

Tiistai 29.11.2011 klo 14:24 - yrjöpoeka

Suomussalmi on toiminut nykyaikaisesti ja saanut palkatun konsultin avulla uuden toimintaansa kuvaavan brändin. Tuon seurauksena Helsingin Sanomat uutisoi (25.11) näyttävästi kunnanjohtaja Matti Mentilän ajatuksen. Tämä tahdosta tekoihin lause kuului: ”Suhtaudumme turvapaikanhakijoiden asuttamiseen avoimin mielin.”

Lisää löylyä antoi Ylä-Kainuu lehdessä (29.11) kunnanhallituksen puheenjohtaja Ritva Huttunen (kesk.). Lainaus: ”Vakavasti harkittava asia, kun meillä kerran on tyhjiä tiloja. Niitä voisivat käyttää turvapaikanhakijat, jotka odottavat sijoitusta. Valtiohan korvaa kustannukset ja myös uusia työpaikkoja syntyisi. Tämä on varteenotettava vaihtoehto ja suhtaudun asiaan positiivisesti. Tämä on yksi mahdollisuus, enkä näe sitä uhkana. Tämä on lähinnä organisointikysymys.”

Loistavaa argumentointia! Lähinnä organisointikysymys!

Hyrynsalmen kunnanjohtaja Heimo Keränen käyttää samasta aiheesta ilmaisua: ”Itse suhtaudun ennakkoluulottomasti, jopa innostuneesti asiaan.”

Ylä-Kainuun Perussuomalaisten puheenjohtajana minulle asetettiin lehden toimesta myös kysymys, mitä mieltä olin kunnanjohtajan lausunnosta. Lainaus: ” Se olisi aika lyhytnäköistä politiikkaa. Tyhjiksi jääneiden tilojen käyttöön on löydettävä kestävämpiä ratkaisuja. Saisimme valtiolta 3 vuotta tuloa, mutta kaikki ongelmat jäisivät myöhemmin meidän hoidettavaksemme. Suomussalmelaisten päättäjien kannattaa harkita asiaa tarkkaan ja käydä vaikka opintomatkalla Kajaanissa. Turvapaikanhakijoiden tuominen syrjäisille alueille ei ole paras ratkaisu, esimerkiksi sopii Lieksan tilanne.”

Mikäli väen väkisin halutaan jokainen kunnan tyhjä asunto täyttää, teen toisenlaisen ehdotuksen. Pääkaupunki seudulla on satoja suomalaisia asunnottomia pitkin metsiä. Heille ei kukaan löydä tyhjiä asuntoja, etenkään pääkaupunki seudulta. Miksi emme tekisi yhteistyö sopimusta Helsingin kaupungin kanssa ja tarjoaisi asuntoja Helsingin asunnottomille? Kielikin olisi sama, selviäisimme ilman tulkkien ja sosiaalitanttojen laumaa. Muutto ystävällisten ihmisten keskelle voisi tuoda näille asunnottomille kokonaan uuden elämän. Helsingin kaupunki ja mahdollisesti myös valtio mukaan ja yhteiskunnan rahaa säästyy. Kaupantekijäisiksi saisimme hyvän mielen.

Olen syyskesän ja -talven aikana useaan kertaan makustellut tuota lausetta ja se ei oikein toimi kunnan tekemisien kanssa. Keväällä Suomussalmelaiset nuoret äidit repäisivät oikein kunnolla ja haastoivat kunnan johdon Ämmänsaaren torille. Heidän aiheenaan oli lasten leikkipaikan saaminen autiolle ja tyhjälle torille. Äitien erinomaisena perusteluna oli torin elävöittäminen kesäaikana. Heidän vaatimuksensa kunnalle oli, että kunta olisi rakentanut yhdelle kulmalle siirrettäviä leikkitelineitä, hiekkalaatikoita ja istuimia.

Mitä teki kunnanjohto, Mentilä ja Huttunen? Sitä ei ole budjetoitu ja tekninen toimi ei ole asiaa suunnitellut ja kunnalla ei nyt ole varaa. Muutaman satasen sijoituksella ja muutaman tunnin työllä paikka olisi jopa äitien toimesta laitettu kuntoon. Johdon perustelut jatkuivat. Pitää miettiä kuinka äitien aloite sopii torin muuhun käyttöön, mutta pohdimme asiaa sitten kun taloudellinen tilanne paranee.

Hyrynsalmella ja Puolangalla, köyhissä naapurikunnissa samankaltaisen asian kanssa ei sen sijaan tarvittu budjetointia eikä suunnittelua. Siellä johto pani kunnan miehet hetkeksi töihin ja kas, leikkipaikat ovat valmiina. Hyrynsalmella sipaistiin myös uusi kevyen liikenteen väylä, kun todettiin lasten koulunkäynnin olevan vaarallista. Tuosta noin vaan! Olen erittäin ylpeä naapurikuntien päättäjien ja virkamiesten tahdosta tekoihin. Tällaisiin pieniin, mutta suuresti ihmisiin vaikuttaviin asioihin ei tarvita nykyaikana byrokratiaa. Ilmeisesti Suomussalmen kunnanvirastolla alkavat työt olla todella niin katselussa, että tällaiset asiat pitää kierrättää koko tyhjän panttina seisovan koneiston läpi.

Jotenkin nauru kuplii ajatuksissani, mutta asia itse on vakava. Suomussalmi-Tahdosta tekoihin.

Avainsanat: suomussalmitahdosta tekoihin, turvapaikanhakijoidenasuttaminen, ryysyranta, ritvahuttusenorganisointikysymys, pientenlastenäitienaloite, leikkipaikkatorille, byrokratiaseisauttaajärjenkäytön, suomussalmenkunnanvirastotyhjänpanttina