Satunnaiset kuvat

metsakurjenpolvi3

Uusimmat

Blogin arkisto

064 Carpe diem!

Torstai 4.10.2012 klo 11:39 - yrjöpoeka

Heräsin aamuyön tunteina miettimään sellaista mahdollisuutta, että Kainuussa päätettäisiin aivan puhtaalta pöydältä rakentaa sosiaali- ja terveystoimi. Jokin aivan ulkopuolinen taho miettisi tarkoin, mitä virkoja ja toimia homman pyörittämiseen tarvittaisiin. Samalla tämä selvittäjä tutkailisi, mitä fyysisiä rakenteita toimiva järjestelmä tarvitsisi ja missä ne sijaitsisivat. Tämä ajatus pakotti nousemaan, laitoin kahvin tippumaan ja avasin koneen kirjoittamista varten.

Selvittäjän lähtöasetuksena virkojen ja toimien perustamiseen pitäisi olla se, ettei yksikään tehtävä olisi toistaiseksi voimassa oleva. Kaikki tehtävät tulisivat olemaan määräaikaisia. Näin tulevaisuuden muutoksiin olisi tulevien päättäjien helpompi tehdä tarvittavat muutokset. Johtajien kohdalla kaikki virat suunniteltaisiin niin, että tarvittaessa muutoksia voitaisiin tehdä ilman viivytyksiä. Kaikki johtavat virat täytettäsiin pätevyyden mukaan. Mitään suojatyöpaikkoja ei rakennettaisi. Johtotähtenä olisi maakunnan asukkaiden etu maksajina ja palveluiden tarvitsijoina.

Tässä kohden kahvikuppi alkoi kädessäni tärisemään. Ajatukseni olivat todella houreisia. Hallintokokeilun savuavilla raunioilla ovat kuntien ja maakunnan virkamiehet, kuntien luottamusjohdon siunauksella saaneet rakennettua käyttöä vaille valmiiksi uudet hallintohimmelit. Jokaiselle johtajalle on löytymässä ensivuodelle uusi kirjoituspöytä tietokonetta varten. Muualta maakunnasta palveluhenkilöstä vähennetään ja palvelupisteitä vähennetään. Lopuille palveluille näytetään kuntien virkamiesten siunauksella tietä kohti Kajaania.

Hallinnon ja rakenteiden uudistaminen on aina pysähtynyt keskusteluun viran- ja toimenhaltijoiden 5-vuoden suojasta. Käytännössä kuntaliitoksissa on ollut keksittävä kaikille johtajille 5-vuodeksi suojatyöpaikka. Nyt aamun pohdinnoissa ajatukseni ovat juuttuneet virkamiehiä säätelevään lakiin. Laki kunnallisesta viranhaltijasta 11.4.2003/304 ja pykälät 25 ja 39 käsittelevät aihetta. Siksi haluan nostaa keskustelua nyt siitä, onko irtisanomissuoja voimassa hallintokokeilun päättyessä? Kyseessähän ei ole kuntaliitos, vaan liikkeenluovutus kuntayhtymien välillä. Asia on erityisen tärkeä kuntien kannalta, koska kunnat rahoittavat uudetkin kuntayhtymät.

Olisiko nyt oikea aika pohtia, kuinka paljon me tarvitsemme erilaisia virkamiehiä ja hallintoa?

Carpe diem!

Avainsanat: carpediem, puhtaaltapöydältä, suojatyö, houreisetajatukset, lakikunnallisistaviranhaltijoista