Satunnaiset kuvat

teno 3-8.72007 046

Uusimmat

Blogin arkisto

023 Kainuulaista rasismia

Sunnuntai 20.3.2011 klo 15:08 - yrjöpoeka

Kainuun kansan äänenkannattajaksi julistautunut Kainuun Sanomat uutisoi torstaina 17.3 Kainuulaisesta rasismista. Aiheeseen ei pitäisi koskea pitkällä tikullakaan, koska siitä saa vaahdot herkästi päällensä. Kokeilen kepillä jäätä.

Lehden uutisen mukaan oli tehty kyselytutkimus 1555 Kainuussa asuvalle maahanmuuttajalle. Kyselyyn vastasi vain 150 yli 20-vuotiasta ja he olivat kaikki kokeneet Rasismia. Kajaani oli erityisen paha paikka vastaajien mielestä. Huomattavaa on se, että vain kymmenesosa vastasi. Tästä on vedetty pitävä johtopäätös ja se on Kainuulaisten turmioksi.

Tämän ”kattavan” tutkimuksen johtopäätös oli toimittajan ja erityisesti tutkijan mielestä, että rasismi on Kainuussa suuri ja hälyttävä asia. Toimittaja oli myös erikseen sitä mieltä, että rasismia on Kajaanissa. Kyseessä oli toimittajan mielestä vakava asia ja siihen pitäisi nyt havahtua.

Olen toimittajan johtopäätöksistään samaa mieltä, kohderyhmästä en sitten ollenkaan.

Tutkijan ja toimittajan mielestä rasismia on se, ettei maahanmuuttaja saa esimerkiksi töitä. Samoin rasismia on huono palvelu terveydenhoidossa. Rasismia on myös tulkkauspalvelujen puute. Rasismia oli koettu kaikkialla, kouluissa, kaupassa, pankissa, ravintolassa ja kadulla. Kaiken hyvän päälle tutkittavat olivat ilmoittaneet saavansa kuulla nimittelyä, katseiden kohteeksi joutumista, välttelyä ja palveluhaluttomuutta.

Olen toiminut Kainuun maakuntavaltuutettuna ja sen alaisen sosiaali- ja terveyslautakunnan jäsenenä ja kaikki uutisen mukaiset asiat ovat todellisia. Ainoastaan kohderyhmä on toinen. Kiertäessäni maakuntaa ristiin rastiin olen saanut kuulla monta tarinaa ja ne kertovat selkeästä rasismista. Maakunnan asukkaat saavat ajoittain todella huonoa palvelua ja hyvin huonoa kohtelua. Tulkkipalvelu ja opastus puuttuvat täysin byrokratian viidakossa. Nimittely, katseiden kohteeksi joutuminen ja palveluhaluttomuus ovat olleet arkipäivää vuosia.

Miksi siihen ei ole puututtu? Miksi tästä rasismista ei ole puhuttu? Tätä syrjintää on kaikkialla ja erityisen paljon terveyspalveluissa. Koska kyse on valtaväestöstä, siihen ei liitetä sanaa rasismi ja syrjintä. Tutkijoiden ja toimittajien uutiskynnyksen ylittää vain sellainen marginaaliryhmä, joka ei ole alkuperältään suomalaisia.

Me Kainuulaiset joudumme rasismi syytösten kohteeksi herkästi ja silti olemme samanlaisen kohtelun alaisena. Demokratiassa enemmistön on huolehdittava myös vähemmistön oikeuksista. Suotavaa olisi, että myös enemmistö saisi nauttia samoista oikeuksista.

Avainsanat: kainuulaisetrasisteja, kyselytutkimusrasismista, matkakumppanithanke, rasismikajaanissa, piilossavaiei, demokratianolemus