Satunnaiset kuvat

Elokuun 2

Uusimmat

Blogin arkisto

208 Ruokinnalle päätepiste

Keskiviikko 1.11.2017 klo 10:41 - yrjöpoeka

Pohjoisessa Suomessa on menossa porojen massavaellus maanteitä myöten. Eteläiset paliskunnat rahtaavat eläviä vasaikäisiä poroja pohjoisten paliskuntien alueilta eteläisimpien paliskuntien alueille. Tätä on jatkunut vuosia ja paikallista mediaa asia ei ole kiinnostanut. Tämä johtunee siitä, että porojen rahtaamisella on liian vaikutusvaltaiset tukijat. Nyt näyttää siltä, että hiljaisuus päättyy.

Vihreä Lanka uutisoi tästä ilmiöstä. Nyt juttua on jaettu myös iltapäivälehden sivuilla ja myös Kainuun Sanomat ja paikallislehti Ylä-Kainuu uutisoi aiheesta. Tämä ilmiö on samankaltainen kuin oli aikoinaan Neuvostoliiton toimien arvioiminen. Juttu vuodettiin Ruotsiin ja sen jälkeen myös suomalaiset mediat referoivat sitä. Vihreänpuolueen kasvun johdosta sen puoluelehteä myös luetaan tarkemmin ja nyt jutun ansiosta tähän kauppatapaan voi tulla päätös.

On todella omituista, että kuollut poro tuo paremmat tulot kuin elävä. Suomessa on hyvä lainsäädäntö, mutta siinä on myös porsaanreikiä. Ihmisten luonteesta johtuen se reikä ennenpitkää löytyy ja sitä ryhdytään käyttämään. Kaikki eivät siihen toki alennu, mutta joukossa on aina niitä, jotka eivät katso ja arastele sitä, millä tavoin rahat tulevat omiin käsiin. Olen arvostellut sitä, että syksyisin porot kuljetetaan teitten varsille ja aloitetaan niiden talviruokinta alueella. Tästä johtuen poroja liikkuu erittäin paljon tiestöllä. Ei siis ole ihme, että vilkas liikenne tappaa poroja paljon.

Koska porot ruokitaan pääsääntöisesti talvella joko teitten varsilla, tai tarhassa, se ei ole enää villieläin. Kotieläinten vapaana pitäminen ei ole sallittua ja saman pitäisi koskea myös poroa. Mikäli lailla pakotetaisiin porot tarhattaviksi edes talvella, päästäisiin käsiksi suuriin säästöihin. Liikenteessä kuolleitten porojen määrä romahtaisi kokonaan. Autoille ja ihmisille aiheutuvat onnettomuudet porojen aiheuttamina talvisin loppuisivat. Aitaamalla huomattaisiin myös sellainen ihme, että petojen aiheuttamat vahingot tipahtaisivat minimiin.

Näillä eduskunnan aikaansaamilla päätöksillä säästettäisiin kymmeniä miljoonia jotka ovat uponneet petovahinkojen korvauksiin. Se summa mitä on uponnut autojen ja ihmisille aiheutuneiden vahionkojen korvauksiin on myös erittäin suuri. Koska olen pessimisti tiedän myös sen, ettei eduskunta ja sen valiokunnat tee tällaisia päätöksiä. Miksikö sanon näin? Tutkikaapa eduskuntavaalien jälkeen mikä taho syöttää ja juottaa parhaiten kansanedustajia. Mikä taho huolehtii kuntien poliittisten päätäjien hyvästä informoinnista.

Metsästysretkillä pohjoisessa kansanedustajilla on syöttäjiä ja juottajia. Keväiset sidosryhmien tapaamiset pohjoisten laskettelukeskusten ympäristöissä saavat myös sidosryhmät anteliaiksi. Tämä on sidosryhmiltä tietysti aivan normaalia edunvalvontatyötä. Toinen asia on, ovatko kansanedustajat sidosryhmien anteliaisuuden takia neutraaleja lakien laatijoita.

Myös pororajan siirto huomattavasti pohjoisemmaksi olisi otettava harkintaan. Mikäli eteläisillä alueilla joku haluaisi pitää poroja, niiden olisi aina oltava aidattuina kotieläiminä. Porojen ammattimainen ja luonnonvarainen kasvatus siirrettäisiin vain aivan pohjoisille paliskunnille.

Nämä ovat aivan omia arvioitani nykymenosta. Lisää on hatun alla.

Avainsanat: vihreälanka, petokorvauksiakäytetäänväärin, petovahinkokorvaukset, pororajansiirtosaamelaisalueenrajalle, paliskuntienyhdistyksenedunvalvontatyö

049 Muutto, muutto?

Sunnuntai 16.10.2011 klo 21:51 - yrjöpoeka

Ja vielä kerran muutto. Tämän vuoden aikana olen opiskellut muuttoa ja siihen alkaa pikkuhiljaa tottua. Omien tavaroiden jatkuva siirtely paikasta toiseen saa tavarat lopullisesti sekaisin. Katselin juuri tänään kalastusvälineitäni ja totesin tarvitsemieni tarvikkeiden olevan hukassa.

Talvella matka oli pidempi ja siitä oli omat hankaluutensa. Nyt muutin omien tavaroiden osoitetta 50 metriä etelään ja samalla muutin äitini tavarat samaan osoitteeseen. Kaikkiaan olen nyt tehnyt kolme muuttoa samalle vuodelle. Hyvää jatkuvassa muutossa on ollut se, että nyt tiedän kuinka paljon nurkkiin on kasaantunut tarpeetonta roinaa. Ensivuoden aikana on tehtävä reissu ”rompe-markkinoille”, jotta minulle tarpeeton tavara löytäisi uudet omistajat.

Muutto ruljanssi katkaisi myös nettiyhteyteni pitkäksi aikaa. Hermot joutuivat todella koetukselle yrittäessäni hoitaa asioita mokkula yhteyden avulla. Yhteyden toiminta oli todella ongelmallista ja todella katkonaista. Annoin lopulta koneiden jäähtyä aivan rauhassa.

Nyt ikivanha pöytäkoneeni taitaa tulla tiensä päähän ja sen uusiminen alkaa olla käsillä. Yrittäessäni saada skype toimimaan, jymähti koko rakkine tukkoon. Virta piti katkaista ja aloittaa kokonaan uudelleen. Saaneekohan mistään sellaista uudempaa konetta, joka myös toimisi yli 10 vuotta? Epäilen vahvasti. Tämän päivän vehkeet tehdään lyhyen elinkaarimallin mukaan. Kuluttajan pitää kuluttaa, siitähän herra Katainen (lausutaan: käteinen) jatkuvasti meitä koettaa muistuttaa.

Viikonvaihteen aikana sain osallistua 100-vuotis syntymäpäivä juhliin Kuhmossa. Pietikäisten kaksoisveljekset täyttivät 50 vuotta ja pitivät yhteiset pippalot. Juhlat olivat todella onnistuneet ja siitä suuret kiitokset juhlien isäntäväelle. Markku Pietikäinen on toiminut Rajavartioliiton pääluottamusmiehenä yhtäjaksoisesti jo yli 20 vuotta. Oman työurani aikana tutustuin suureen joukkoon rajavartiomiehiä ympäri suomea ja nyt sain pitkästä aikaa tavata heitä näissä juhlissa.

Koiramiehiä vanhoilta hyviltä ajoilta oli myös joukossa ja jutut olivat yhteisiä. Illan aikana ehdimme myös saunoa ja löylyt olivat hyvät. Löylyvesi oli erinomaista, jälkivaikutuksena hienoista hilpeyttä. Juhlien aikana pohdimme usean tutun kanssa myös sitä, kenen vuoro on juhlia seuraavana. Ihmisellä on vain yksi elämä ja siksi ihmissuhteista on pidettävä huolta. Olen tullut siihen tulokseen vuosien mittaan ja siksi aion tavata ”vanhoja” tuttujani edes kerran vuosikymmenessä.

Tulevalla viikolla aion pitää vapaata ja käydä lopultakin metsästämässä, kalastus on myös kuvassa mukana. Laitoin metsästysvarusteet kuntoon aamua varten ja kasasin perhokalastusvälineet autoon. Huomenna on edessä reipasta ulkoilua ja nokipannukahvit makkaran paistoineen tuovat jo nyt veden kielelle.

 

Avainsanat: asuinpaikanmuutto, roudaaminen, tarpeetontaroinaa, rompemarkkinat, rajavartioliitto, edunvalvonta, kulutusjuhlat, syntymäpäiväjuhla, markkupietikäinen

029 Kolme teemaa tulevaisuuteen

Maanantai 4.4.2011 klo 9:37 - yrjöpoeka

Aluepolitiikan edunvalvonta on mielestäni Kainuulle se tärkeä asia. Pitää uskaltaa puolustaa aluepolitiikkaa, jolla turvataan puolustusvoimien pysyminen Kainuussa, Ammattikorkeakoulutuksesta kiinni pitäminen. Yhteistyötä on kehitettävä koko Pohjois-Suomen kanssa aluepolitiikan osalta.
Tuloerojen kasvun pysäyttäminen, verotuksen painopiste sinne, missä on maksukykyä.
Lapsiperheiden tukeen on satsattava enemmän. Satsauksilla säästetään tulevaisuuden mielenterveyden kustannuksia ja sillä voidaan ennalta ehkäistä enneaikaista syrjäytymistä työelämästä. Tuki lapsiperheille, on tuki tulevaisuudelle.

Avainsanat: aluepolitiikantulevaisuus, edunvalvontayhteistyössäpohjoissuomenkanssa, lapsiperheetpitävätaluetaloudenpyörätliikkeellä