Satunnaiset kuvat

Harjus 47cm

Uusimmat

Blogin arkisto

196 Lain kunnioitus kunniaan

Tiistai 18.9.2018 klo 10:55 - yrjöpoeka

Suomi on demokraattinen oikeusvaltio ja lait koskettavat meitä kaikkia. Tämän me kansalaiset olemme saaneet kuulla ja myös oppia. Tavallisen kansalaisen kohdalla laki on juuri niinkuin luetaan. Rangaistukset astuvat voimaan yleensä heti tuomion jälkeen ja tavis kärsii saamansa rangaistuksen mukisematta ja hiljaisuudessa. Suomessa sanotaan olevan vahva usko poliittiseen järjestelmään ja samoin poliisin järjestelmiin. Kansainvälisissä tutkimuksissa maamme on sanottu olevan myös vähiten korruptoitunut maa.

Viimeiset kaksi eduskuntakautta ovat kuitenkin rapauttaneet uskon korkeimpien lainsäätäjien, kansanedustajien toimintaan. Ei sitä päivää, etteikö media julkista jonkun kansanedustajan tekemisiä. Yleensä aina on kyse siitä, etteivät kansanedustajat pidä säädettyjä lakeja heitä koskevina. Erityisesti perussuomalaiset ovat kunnostautuneet tällä saralla. Myös muissa puolueissa on niitä, joihin on tarttunut tämä ylimielinen tapa.

Viimeisin heistä on vihreiden Jani Toivola. Hän on kunnostautunut erityisesti taksin käytössä. Me maksamme tästä huvista ja hän katsoo sen olevan vain hänen valintansa. Hän kertoo, että taksin käytöllä hän on pyrkinyt rajaamaan yksityisyytensä. Näin Toivola välttyy siltä, että julkisissa kulkuneuvoissa voisi törmätä kurjiin kansalaisiin. Jani Toivola on myös huomannut, että lisärahoitusta saa pitämällä kirjansa Helsingin ulkopuolella. Näin hän on saanutkorotettua kulukorvausta. Tosiasiallisesti hän asuu vaklituisesti Helsingissä. Eduskunnan tilitoimistolle hän on kertonut asuvansa Riihimäellä.

Kaikkien näiden uutisointien jälkeen olen todella alkanut ihmetellä, mihin me tarvitsemme tällaista rikollisten ja vastuuntunnottomien pesää? En varmasti ole yksin tämän ihmettelyni kanssa. Kaiken lisäksi meitä kansalaisia syyllistetään siitä, ettemme ymmärrä äänestää vilkkaammin. Oma äänestysvilkkauteni on kyllä loppumassa. Ilmeisesti tulevaisuudessa näemme sen, että äänestysprosentti tipahtaa alle 50 %. Ilmeisesti näin pitää käydä, jotta Suomessa aloitettaisiin uudenlaisen vaalijärjestelmän luominen.

Olen vastustanut aiemmin listavaalia, mutta viimeisten kahden eduskuntakauden jälkeen olen tullut toisiin aatoksiin. Tänään puolueet haalivat listoillensa kaikenmaailman julkkiksia ja tulos on nähtävissä. Listavaaleissa puolueen järjestelmä seuloisi esille useiden vuosien kuluessa osaavat ja vastuuntuntoiset ihmiset. Lisäksi tänään on yksi tärkeä tekijä valinnoissa taustaelämän puhtaus. Sosiaalinen media on armoton ja näin pienessä maassa kaikki aikasemmat töpeksinnät nousevat esille jossakin vaiheessa.

Ruotsissa on listavaalit ja itse olen arvioinut, että heidän poliittiset debattinsa vaalien aikana olivat todella hyviä. Siellä lyödään toisia asiapitoisesti, ei henkilökohtaisiin ominaisuuksiin puuttumalla kuten meillä herkästi mennään. Toivoisin nyt puolueilta selkeää näkemystä, miten vaalijärjestelmää voitaisiin muuttaa nykyaikaan sopivaksi? Jokainen voi nähdä, ettei nykyjärjestelmä toimi. Hyvänä esimerkkinä on politiikan ulkopuolelta pääministeriksi noussut Sipilä. Tottumattoman pääministerin johdolla hallitus on rapauttamassa koko oikeusvaltio järjestelmäämme.

Yksi vaihtoehto olisi tietysti ulkoistaa hallituksen ja eduskunnan tehtävät. Kilpailutettaisiin neljän vuoden välein Suomen johtaminen.

Taso varmasti nousisi. Ja paljon halvemmalla.

Avainsanat: demokraattinenoikeusvaltio, lainkunnioitus, janitoivola, eduskunnankorotettukulukorvaus, listavaalit