Satunnaiset kuvat

Lohisaaren hopea

Uusimmat

Blogin arkisto

003 Puolueiden ja politiikan remontti

Keskiviikko 2.1.2019 klo 14:58 - yrjöpoeka

Poliittiset puolueet ovat muuttuneet takavuosikymmenten selkeistä vaihtoehdoista samanlaisiksi. Vaalien alla puhutaan yhtä ja vaalien jälkeen toista. Konsensus on meillä se taikasana jonka nimeen vannotaan. Aivan presidenttiä, Sauli-1 myöten. Miten saisimme selkeät vaihtoehdot takaisin? Sitä miettii erityisesti äänestäjä parka.

Kommunistilla tulisi olla selkeä ero kokoomuslaiseen politiikkaan. Heidän tulisi aina olla eri hallituksessa. Tämän tietää äänestäjä. Mutta kuten Paavo Arhinmäki näytti aiemmin sateenkaari hallituksessa, viina on parempaa juoda ministeri Audin takapenkillä. Työväen puolueiden tulisi pysyä lestissään, juoda kossu työväentalon nurkan takana. Haukkua siellä porvarit ja pitää pönäköitä puheita työväenaatteesta. Mutta eihän se ole sopinut enää vassareille aikoihin. Ministeri Audin takapenkiltä puolustetaan kokoomuslaista politiikkaa.

Mutta palataan aluksi kunta tasolle. Eduskunnan tulisi säätää laki, jolla rajattaisiin kunnanvaltuutetun toimikaudet kolmeen. Miksikö? Nyt kunnissa pitävät valtaa yhdet ja samat ihmiset vuosikymmeniä. Valtuustoissa on todellakin +30 ja +40 vuotta istuneita jääriä. Tämä on muuttanut koko järjestelmän itseään säilöväksi. Mitä alemmas äänestysprosentti laskee, sitä varmemmin vanhat jäärät jatkavat. Ja äänestäjät kaikkoavat. Kunnissa ei uskalleta muuttua ajan mukana. Samalla uusia kasvoja ei tule mukaan politiikkaan, koska vanhat jäärät puolustavat omaa reviiriään. Erimieliset katoavat hyvin pian.

Sama tulisi tehdä myös eduskunnassa. Uusien kasvojen myötä uskallan väittää, että huomattavasti paremmin nuoremmat päättäjät uskaltaisivat pitää lupaamistaan vaihtoehdoista kiinni. Tämä rotaatio pakottaisi myös puolueet jatkuvaan uudistumiseen. Puolueiden pitäisi olla haluttava vaihtoehto uusille tulijoille. Jatkuva uudistuminen pitäisi eduskunnan ja puolueet ajassa paremmin kiinni. Nyt eduskunnassa iloitaan siitä, kuka on istunut kauemmin. Päinvastoin sitä tulisi kauhistella ja sen pitäisi olla lähtölaukaus uudistuksille. Miten voi politiikko uudistua jos on istunut 30-50-vuotta eduskunnan saunassa. Ei hän uudistu, vaan puolustaa järjestelmää joka turvaa hänen elämänsä.

Poliittiset puolueet saisivat uudistuksen myötä mukaansa jatkuvasti uudempia sukupolvia. Nythän poliittiset puolueet ovat täynnä muumioita. Näky on melkein sama, kuin oli Neuvostoliiton Punaisentorin mausoleumin katolla 1980-luvun lopulla. Muumioituminen näkyy parhaiten eduskunnassa. Dementia on sairaus, mutta sairaiden ei tulisi olla eduskunnassa. Puolueiden pitäisi myös entistä paremmin kouluttaa tulevat sukupolvet politiikan estraadeille. Uusien tulisi tietää perusasiat paremmin jo ennen ehdolle asettumistaan. Samalla puolueet pääsisivät eroon siitä, että heillä tulisi olla joku julkku keräämässä ääniä.

Jatkuvan koulutuksen myötä, myös puolueiden johto sisäistäisi puolueen sanoman paremmin. Ja erityisesti sen, mitä puolue edustaa ja onko se muille puolueille/äänestäjille selkeä vaihtoehto. Siispä nyt kolme pointtia: 1/Konsensus haudataan keskustan kuuluisaan perunakellariin. 2/Uskalletaan tuottaa selkeitä vaihtoehtoja ja pidetään niistä kiinni. 3/rajoitetaan edustajakaudet valtuustoissa ja eduskunnassa kolmeen.

Tässä selkeä ohjelma kevään vaaleihin sinne pyrkiville. Saa kopsata ja ottaa käyttöön.

Avainsanat: ministeriaudi, paavoarhinmäki, edustajakausienrajauskolmeen, punaisentorinmausoleumi, neuvostomuumiot, kolmepointtia