Satunnaiset kuvat

Syyskuinen aamu

Uusimmat

Blogin arkisto

042 Kuntavaalit ja perustuslaki

Torstai 23.2.2017 klo 2:36 - yrjöpoeka

Me allekirjoittaneet katsomme, että on nyt on aika puhua arvoista. Yhtä aikaa sekä ihmisarvo, että ihmisten tasavertaisuus lain edessä ovat joutuneet kiistanalaisiksi.

Allekirjoittajilla on vahvat siteet sosiaali- ja terveystoimeen. Maarit Nurmella ammattiosaamisen ja työtehtävien kautta, Yrjö Puurusella erilaisten sosiaali- ja terveystoimen luottamustehtävien kautta. Omaamme kokemusta niin kunta kuin maakuntatasolta. Tehtäviemme kautta olemme saaneet vahvan annoksen sosiaalista ymmärrystä ja auttamisenhalua kotiemme perinnöllä vahvistettuna. Tähän perintöön on kuulunut ja kuuluu, auttaa ja tukea heikoimpia ja kaikkein turvattomimpia. Työttömiä, köyhiä, väliinputoajia, sairaita, kuin myös sotaa ja kuolemaa pakenevia ihmisiä.

Aikaisempi puolueemme perussuomalaiset on siirtynyt linjalle, jota me kumpikaan emme voi, emmekä halua tukea. Puoluetta tukeneet köyhät ja työttömät on kiihotettu toista vielä surkeamman kohtalon kokenutta väestöä vastaan. Pakolaisia, turvapaikanhakijoita ja heidän auttajiaan, suvakkeja. Näiden kansankiihottajien toimesta marssitaan kaduilla. Mieltä osoittaville on uskoteltu, että ahdistelemalla maahanmuuttajia ja heitä auttaneita tahoja, heidän elämänsä kohenisi. Näin ei ole tapahtunut, eikä koskaan tule tapahtumaan. Tämä puolue on päätöksillään hallituksessa rusikoinut raskaimmin juuri näitä köyhiä ja työttömiä.

Oikeusministeri Jari Lindströmin suulla olemme kuulleet, että Suomen perustuslaki on aikansa elänyt. Oikeusministerillä on halua avata perustuslaki ja asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan rodun, uskonnon, tai kansalaisuuden takia. Pidämme tätä täysin käsittämättömänä ja vastuuttomana puheena. Erityisesti siksi, että ministerin ja hänen puolueensa vaade perustuslain muuttamisesta kohdistuu kaikista turvattomimpiin ihmisryhmiin.

Allekirjoittaneet ovat yhteistyössä Suomussalmen Vasemmiston (Vasemmistoliitto R.P) kanssa sopineet, että olemme kuntavaaleissa heidän listallaan sitoutumattomina ehdokkaina. Tällä, mahdollisesti monia tahoja järkyttävällä poliittisella valinnalla, haluamme herättää ihmiset ajattelemaan arvojen tärkeyttä. Vasemmistolla ja allekirjoittaneilla on kuntapolitiikassa hyvin paljon samankaltaisia ja yhteneviä arvoja. Olemme myös pitkälti samaa mieltä, että yhteiskunnan käsissä oleva sosiaali- ja terveydenhuolto on parhaiten köyhän ja turvattoman asialla.

Edellä mainituista syistä, me allekirjoittaneet haluamme vahvistaa ja tukea paikallisella tasolla työtä ihmisarvoisen politiikan puolesta. Samalla ilmaisemme tukemme moniarvoisen Suomen perustuslain puolesta.

Maarit Nurmi Yrjö Puurunen

Näin kirjasimme yhteisen kannanoton ja se on tänään julkinen. Arvuuttelu jatkon osalta on äänestäjien käsissä. Olemme molemmat valmiita vastaanottamaan myötä- ja vastatuulta. Naamakirjan kaveriporukka voi ohentua jälleen, mutta se kuuluu elämään.

Tästä lähdetään, että tähän on tultu.

Avainsanat: kuntavaalit2017, ehdokasasettelu, oikeusministerijarilindström, perustuslaki

041 Uutisten aatto

Keskiviikko 22.2.2017 klo 18:47 - yrjöpoeka

Huomenna voi olla pöhinää eri vaalitoimistoissa. Tiistain valtuustokokouksen aikana ehti yksi jos toinen heittää kysymyksen, mitä aion tehdä kevään vaalien suhteen. Soiteltiin vielä perään, koska oli jääty pienemmissä porukoissa pohtimaan allekirjoittaneen levollisuutta. Itsellä on ollut niin paljon muuta pohtimista ja valmistautumista, että kuntavaalit ovat väkisin jääneet sivuosaan. Kokemusta itse vaaleista on jo sen verran, että mikäli on mukana, vaaleihin riittää viikko-pari valmistautumisajaksi.

Omaishoitajan rooli kotona on suurin ja ehdottomasti minun tärkein tehtävänä juuri nyt. Vaimoni saamat uudet polvet eivät vielä ole valmiit kevätkarkeloihin, joten osakseni on tullut autella. Sen auttamisen teen erittäin mielelläni. Vaimoni on vuosien mittaan tehnyt minun eteeni hyvin paljon. Nyt on minun vuoroni. Olen saanut osakseni myös säälinsekaisia kommentteja, että miten sinä poikarukka nyt selviät. Olen ilmeisesti niin avuttoman oloinen reppana.

Tällaisen kuvan saa, jos käy katsomassa Suomi24 (minä nimitän Suoli24) sivustoa. Siellä minut on harjattu todella hyvin ja monta valmista ehdotusta on siellä osalleni annettu. Valitettavasti arvailut ja toteamukset eivät osu aivan kohdalleen. Se ei ilmeisesti ole edes oikea tarkoitus. Paremminkin on tarkoitus loukata allekirjoittanutta. Kävin toissa iltana katsomassa yhtä keskusteluketjua, ystäväni toimittaman linkin perusteella. Kirjoitusten perusteella saa sellaisen kuvan, että minut tunnetaan todella hyvin.

Valitettavan huonosti he tuntevat, sen voi sanoa. Huomisen uutisen jälkeen siellä alkaa sitten oikea sopan keittäminen. Yksikään ei ole osannut arvioida minun tekemisiäni. Tunnen itseni kyllä hyvin otetuksi, koska ainakin kirjoituksiani seurataan ja niitä kommentoidaan. Tätä pidän erinomaisena asiana. Jatkan kirjoitteluani huomisen jälkeenkin. Sen voin luvata, että Suoli24 sivut saavat olla minulta rauhassa. En ole niin kyvykäs, että osaisin vastailla kaikkeen siihen viisauteen, mikä siellä kukoistaa.

Yksi ainoa seuraaja on osannut lukea minun tekstejäni oikein. Kaikki vaihtoehdot puntaroituaan, hän tuli siihen ainoaan oikeaan lopputulokseen. Äimistelijä saa ensimmäisenä kiinnostuneena huomisen uutisen aamuyöllä luettavakseen. Lupaan lähettää sen sinne Tampereelle sähköisessä verkossa. Ehtineekö sitten kommentoida mitenkään, koska Lahden kisat kaatuvat päälle ja siellä on mielenkiintoisia tapahtumia menossa.

Lastenlasten vierailu hiihtolomaviikolla on ollut antoisa. Mummo ei ole päässyt minnekään, joten keskustelulle on jäänyt paljon tilaa. Onneksi jalat kantavat sen verran, että tyttöjen suuri himo leivontaan on saatu taltutettua. Samoin on ilo seurata, millä innolla tytöt puuhailevat keittiössä mummoa autellen. Tänään valmistui tytöillä perunamuussi ja paistetut lohifileet mummon valvovan silmän alla. Sitä puheen pulputuksen määrää ei kukaan sivullinen voi tietää.

Ikääntymisellä on tämä hyvä puoli. Kuulla kasvun ääniä. Kuunnella iloa, jota ei ole aikuisuus vielä vakavoittanut.

Näin on ihmisen hyvä olla.

Avainsanat: kuntavaalit2017, ehdokasasettelu, omaishoitaja

170 Päivän kuulumisia

Perjantai 2.12.2016 klo 18:46 - yrjöpoeka

Olen odotellut kansanedustaja Lea Mäkipään ilmoitusta liittyen hänen avustajaansa Terhi Kiemunkiin. Todennäköistä on kyllä, että ilmoitusta ei tule. Jos Kiemunki on paatunut ja välinpitämätön tuomiostaan, niin samaa voi sanoa myös kansanedustajasta. Äkkinäisempi olisi työntänyt tuollaisen mesojan kauemmaksi, mutta ei tämä. Ei pata kattilaa soimaa.

Viikon verran on huudettu kansantuomiota pääministeri Sipilälle, vaikka mitään syytettä ja tuomiota ei ole. Toisena ääripäänä on tämä tuomion saanut Kiemunki. Ei kansaa kiinnosta, vaikka selkeästi on tuomio tullut. Näyttää ja kuulostaa siltä, että tuomittu aloittaa uhriutumisen. Kanattajineen hän olettaa olevansa kaiken yläpuolella ja saavansa jatkaa mekkalointiaan. Varmaan näin tekeekin, koska ei ymmärrä lopettaa. Kokee ilmeisesti uhriutumisen antavan hänelle kansantuen. Jäänee nähtäväksi. Takiaispuolueesta on vaikea nousta kansanedustajaksi.

Vietin aamupäivän kylällä ja sain useita tiedusteluja tuleviin kuntavaaleihin liittyen. Jokainen haluaisi tietää, miten ehdokasasettelu on edennyt. Aika moni taisi kysyessään jo tietää homman olevan puissa. Olen itse tällä kertaa seuraajana ja kuuntelen, kuinka nykyinen johto aikoo toimia. Sanoin tänäänkin, ettei omalla ilmoituksella ole vielä kiirettä. Kerron oman ratkaisuni, kun aika on.

Usea nosti keskusteluissa esille heti Säynäjäsuon tilanteen. Halusivat kuulla, aikooko Suomussalmen kunta tehdä asialle jotakin. Kerroin sen minkä tiesin, että virkajohto aikoo lähestyä Metsähallitusta asiasta ja pyytää neuvonpitoa. Luottamusorganisaatio ei voi asialle juurikaan mitään, ellei tule painetta muualta. Toisinsanoen kuntalaisilta. Usea pelkäsi sitä, että koska talvi on tullut, niin hakkuut alkavat hyvinkin nopeasti. Pelkona oli, että ihmiset heräävät vasta sitten kun alue on jo hakattu. Toivottavasti näin ei pääse käymään.

Eniten kyläläisiä puhuttaa liikeiden autioituminen. Kylätaajaman keskellä on jatkuvasti lisää tyhjää liiketilaa. Usea liike on lopettanut aivan viimeaikoina, aika moni kaipaili erityisesti kirjakauppaa takaisin. On todennäköistä ettei sitä aivan heti taida tulla, mutta voisi olettaa jonkin kauppaketjun lisäävän tuotevalikoimiinsa kirjoja ja paperitavaraa. Tätä keskustelua kuuntelin erityisesti paikallislehden jouluglögi tilaisuudessa.

Maailmanmeno on kummallista. Kun pienemmällä paikkakunnalla kauppa lopettaa, se pakottaa asiakkaat ajamaan satakilometriä kauemmas hakemaan tarvitsemansa. Jotenkin tuntuu siltä, että kaupat tekevät tätä tietoisesti. Kaupat haluavat vähentää kiinteistökustannuksia ja keskittävät palvelut yhteen paikkaan maakuntakeskukseen. Asiakas on se joka aina kaikesta maksaa. Mielestäni kyse kaikisssa lakkauttamisissa ei ole kannattavuudessa itsessään, vaan kauppiaiden voiton maksimoimisessa.

Pian ollaan samassa tilanteessa kuin 100-vuotta sitten. Käydään maakuntakeskuksessa markkinoilla ostamassa rukkaset ja muut tarveaineet ja pari suolasäkkiä. Näin se kehitys kehittyy. Olemme oravanpyörässä.

Avainsanat: leamäkipää, terhikiemunki, kuntavaalienehdokasasettelu, kajaanintalvimarkkinat

059 Tenavakerhon lapset

Keskiviikko 29.10.2014 klo 20:48 - yrjöpoeka

Kaikki ulkopuoliset olettavat, että ihmiset puolueiden piiritasolla ovat jo aikuisia. Oletukseen kuuluu, että he myös käyttäytyvät aikuisina, vastuullisina ja toiset huomioon ottavina ihmisinä. Kuvaan kuuluu, että näitten organisaatioiden vastuulliset toimijat luovat myös sellaista kuvaa toiminnastaan. Niin minäkin oletin siirtyessäni muutama vuosi sitten maakunnan tason toimintaan mukaan.

Joskus tulee pettymyksiä tämän suhteen. Viimeiset kaksi vuotta ovat olleet todella riitaisia omassa viiteryhmässäni. Viimekesänä riitaisuuden aiheuttaja poistui itse ovet paukkuen piirin johdosta. Sen jälkeen tilanne on muuttunut ja on sellaista, kuten sen pitää olla. Vastuullista, keskustelevaa ja toiset huomioon ottavaa. Tämän muutoksen tekijänä miesten maailmassa on ollut nainen, Maarit Nurmi. Hän on joutunut omassa arkityössään ottamaan toiset huomioon ja sovittelemaan erilaisia näkökantoja. Jokainen piirihallituksen jäsen on kiitellyt tätä muutosta. Nyt halutaan keskustella ja päättää asioista yhdessä.

Viimeisten viikkojen aikana perussuomalaisten Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirit ovat keskustelleet tulevista vaaleista ja ehdokasasettelusta. On huomattu, ettei se palvele puolueen, eikä Oulun-vaalipiirin kokonaistilannetta parhaalla mahdollisella tavalla. Valtava alue on ollut kokonaan ilman perusuomalaista ehdokasta. Pudasjärvi, Taivalkoski, Suomussalmi, Kuhmo, Hyrynsalmi, Ristijärvi ja Puolanka ovat olleet tyhjinä. Kuusamo on myös ilman ehdokasta ja sen tilanne selviää myöhemmin. Alueena tämä on melkein puolet koko vaalipiiristä.

Vastuullisina toimijoina piirien johto on asiaa käsitellyt ja niin Pohjois-Pohjanmaan piirihallitus lähetti Kainuun-piirille yksimielisen ehdotuksen siitä, että otammeko yhden paikan käyttöön. Kainuun perussuomalaiset hallituksessa käsittelivät asiaa ja yksimielisesti päättivät ottaa tarjotun mahdollisuuden käyttöön. Samalla piirihallitus nimesi ehdokkaaksi jäsenäänestyksen tuloksen mukaisesti allekirjoittaneen. Tavoitteena oli molemmilla piireillä, että asia julkistetaan vasta sitten, kun molempien osapuolien neuvottelijat ovat allekirjoittaneet sopimuksen.

Nyt Kainuun-piirin edellinen puheenjohtaja, kauden kesken jättänyt Toivo Kyllönen otti oikeuden omiin käsiinsä ja julkisti asian vastoin yhteistä piirien sopimusta. En arvioi mitkä ovat hänen todelliset tarkoitusperänsä, mutta jonkinlainen katkeruus Kainuun Sanomien yleisönosastokirjoituksesta (28.10.2014) kumpuaa. Kaiken lisäksi kirjoituksesta selviää, että hän on valmis jättämään puolueemme. Tämä on juuri sellaista mitä tenavat leikeissään silloin tällöin käyttävät. Mikäli et tee niinkuin sanon, minä lähden. Enkä leiki enää teidän leluillanne.

Tähän kohti on lainattava Timo Soinin sanoja. ”Puolueessamme ei ole pakko olla. Ovi on auki molempiin suuntiin.” Lieneekö tuo kirjoituksen viimeinen lause se ilmoitus oven avaamisesta ulospäin, tarkoitettu piirille ja puolueelle? Vai muille tenaville?

Hyvää tuossa kirjoituksessa toki oli. Nimeni oli kirjoitettu oikein. Se on hyvä.

Avainsanat: mäenleikisunkaa, perussuomalaistenouluvaalipiirinehdokasasettelu

030 Ilmastonmuutos jatkuu..

Lauantai 27.2.2010 klo 18:25 - yrjöpoeka

Ilmaston muutoksista puhutaan nyt ja paljon, Espanjan ja Portugalin rannoilla pelätään ensi yönä myrskyä. Samaan aikaan tyynen meren rannoilla pelätään tsunamia, uutinen kertoo maanjäristyksen voimasta, joka olisi yli 50-kertainen Haitin järistykseen verrattuna. Samaan aikaan kotisuomessa tippuu ihmisiä katoilta, kun asuntoministeri antoi ukaasin, että kaikkien on katoille noustava. Tämä kansa on vuosituhansien aikana oppinut elämään lumen kanssa ja samoin on eletty muuallakin pohjoisilla alueilla. Pientä lumikuormaa eivät kestä nämä uudet rakennelmat, joita on tehty ilmaston lämpenemisen takia. Jokainen on odotellut banaanien kasvavan Suomen niemellä, mutta tuo luonto ei insinöörejä ja lisensiaatteja usko.

Parasta antia on ollut tuo Iltalehden tekemä kysely, jossa povaillaan perussuomalaisten saavan seuraavaan eduskuntaan reilusti lisää edustajia. Ilman tuota kyselyäkin on ollut selvää, että muutos on tulossa. Valtapuolue keskustassa ja vasemmistoliitossa on Kainuussa pelko tulevasta, mutta valtalehti Kainuun Sanomat ei vielä tunnista ”tsunamin” tuloa. Lehden eilisessä pääkirjoituksessa jaetaan jo eduskunta paikkoja entisille puolueille, vaikkei vaaleja ole vielä pidetty. Perussuomalaisia lehti ei noteeraa mitenkään, mutta itse olen aistinut muutoksen halua ihmisistä. Viime kunnallisvaalien aikaan meille samoin naureskeltiin saman lehden toimesta ja äänestäjät olivat pitkään epätietoisia mitä tehdä. Onneksi osa tohti äänestää meitä ja nyt kynnys on poistunut. Me olemme oman ”roknoosimme” jo tehneet ja uskomme, että saamme Kainuusta yhden kansanedustajan. Itse olen tehnyt arvion koko valtakunnan osalta ja se kertoo, että 17–23 perus ässää tulee vaaleissa läpi. Ehdokkaita tulee nyt joka ovesta ja ikkunasta ja niitä ei tarvitse etsiä kansanäänestyksillä. Ehdokas asettelu on todella tärkeä ja sen pitää olla tasapainossa alueellisesti ja naisia on ehdottomasti oltava yhtä paljon kuin miehiä. Ikäjakautumaan täytyy myös kiinnittää huomiota ja alueelliseen tasapainoon. Tätä ”roknoosia” voi muistella ensi vuoden keväällä tarkemmin. Uutiset vahvistavat omaa arviota ja kun seuraa eri keskustelu palstoja, voi nähdä kuinka isojen puolueiden edustajilla kipinöi.

Tänään olen saanut seurustella vaimon kanssa ja kävimme todellisessa lumimyräkässä kauppareissulla Kuusamossa. Hiihtolomaviikkojen vaikutus näkyi tiestöllä ja kaupoissa. Väkeä oli todella paljon liikkeellä ja kauppiailla menossa oikea joulumyynti. Isojen liikkeiden vaateosastoilla oli alennuspoistoja ja ahkera naisväestö rynnäköi kärryjen kera hyllyjen ja vaaterekkien väleissä. Onneksi kuntoni oli hyvä ja pystyin ketterästi väistelemään ostokiihkoisia ohjuksia. :))

Nyt on lumityöt tehty ja sauna on lämpiämässä, hyvää ruokaa vaimon kanssa nautiskellaan ja katsotaan illanpäälle naisten hiihtoa Vancouverista. Mikä on ihmisen ollessa.

Avainsanat: säätilanmuutokset, tsunami, vapaavuori, soinistasisäministeri, ääniäuusjakoon, ehdokasasettelu, roknoosi

201 Valmistautumista

Perjantai 27.11.2009 klo 20:35 - yrjöpoeka

Huomenna on Perussuomalaisten Kainuun piirin syyskokous Kajaanissa ja siihen on nyt valmistauduttava. Mielenkiintoinen kokous on tulossa, mikäli on uskomista tämän päivän maakuntalehden kirjoitteluun. Kunnallisvaalien jälkeen on toimittajia alkanut kiinnostaa perussuomalaisten toiminta ja erityisesti erilaiset valintatilanteet. Muutama vuosi sitten lehtiä ei kiinnostanut, mutta nyt on positiivista virettä ilmassa ja se on hyvä.

Päivän Perussuomalaisen lehden sisäsivuilta löytyi myös Suomussalmen osaston perustamisjuttu. Ympäri Suomea perustetaan uusia yhdistyksiä todella tiuhaan tahtiin, se lupaa todella hyvää tulosta seuraavissa eduskuntavaaleissa. Uusi yhdistys on ilmeisesti perustettu eilen Paltamoon, on mielenkiintoista huomenna kuulla ketä sieltä on mukaan lähtenyt?

Puolueen kasvu tuo monia hyviä asioita, mutta se tuo myös kielteisiä asioita esiin. Tulevat eduskuntavaalit ovat jo innoittaneet joitakin ja innokkaimmat ovat jo puoluetoimistoa myöten kyselleet, kuinka päästä Kainuun piirin ehdokkaiksi. Paikkoja pyrkivät hakemaan ihmiset, joilla ei ole ollut mitään kosketusta puolueeseen. Nyt on kova halu päästä mukaan, näille kyselijöille olen kertonut, että jokaisen on aloitettava alusta. Ensin haetaan osaston jäsenyyttä ja sitten osallistutaan erilaisiin talkoo tapahtumiin, siitä ne ovat muutkin aloittaneet. Oikotietä puolueen ehdokkaaksi Kainuussa ei ole, piirin yleinen kokous tekee aikanaan tarvittavat valinnat. Mielestäni kaikkein tärkeintä valinnoissa on se, miten ja millä valinnoilla saamme mahdollisimman paljon ääniä Kainuusta ja koko Oulun läänistä. Vasta sen jälkeen tullaan näkemään, jäikö kenellekään mitään jaettavaa. Ehdokasasettelu tulee olemaan tärkein, pitää olla molempia sukupuolia saman verran.

Näistä asioista tulemme keskustelemaan huomisessa kokouksessa jo alustavasti. Toivottavasti kuumapäisimmät saadaan rauhoitettua huomisen kokouksen jälkeen. Valitusoikeutta kokouksen päätöksistä ei ole, mutta sen voi jo sanoa, että maakuntalehti teroittaa jo kyniään.

Avainsanat: perussuomalaiset, kainuunpiiri, valintatilanne, suomussalmenosasto, eduskuntavaalit, puolueenkasvu, ehdokasasettelu, maakuntalehti