Satunnaiset kuvat

Pyhäinpäivä 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

056 Kuinka kulttuuri häviää

Keskiviikko 20.11.2013 klo 8:57 - yrjöpoeka

Viime päivien aikana vienankarjalaisen kulttuurin todella harvat rivit ovat tiivistyneet ja käyneet sotajalalle Suomussalmen kunnan päätöksentekoa vastaan. Kunnan suorittamat säästötoimet eivät saisi heidän mukaansa milloinkaan koskettaa heidän vaalimaansa vienalaista kulttuuria. Valitettavasti ei huomioida sitä, ettei kulttuurin vaaliminen vaadi kunnanrahoitusta elävänä pysyäkseen.

Arvostan avointa keskustelua. Hieman voisi pohtia avoimuutta ja puolueettomuutta erityisesti paikallislehden ja sen entisen päätoimittajan osalta. Ex-päätoimittaja toimii Vienan Veräjä ry:n puheenjohtajana. Yhteisymmärrys säilyi siihen asti kunnes selvisi että kunta ehkä myy Domnan Pirtin. Ostaja ehdokkaan ilmaantuminen sekoitti sitten pakan. Kauppaa estämään valjastettiin ”puolueeton” paikallislehti. Masinointia puolustettiin sillä, että tarvitaan avointa pohdintaa eri vaihtoehdoista. Tavoitteena oli kuitenkin estää mahdollinen kauppa.

Suomussalmen kunta on tukenut todella paljon viimeisten 49 vuoden aikana vienakarjalaista kulttuuria. Domnan pirtti on pidetty kunnan rahoituksella lämpimänä ympäri vuodet. Kulttuuri ei ole siitä huolimatta lisääntynyt mitenkään. Pirttiä on kunnosteltu ja vesihuolto ja viemäröinti rakennettu aivan viime vuosina. Vesikatto uusittiin tämän vuoden aikana ja siihen upposi 50000. Vuosittain taloon on syydetty kymmeniä tuhansia euroja. Kunta ei ole saanut kyllä vastineeksi yhtään mitään. Kunta tarjosi pirttiä myös ilmaiseksi yhdistykselle, se ei kelvannut. Talon täyttä satojentuhansien remonttiakin kaavailtiin kunnan tehtäväksi.

Samaan aikaan muualla Suomussalmella on tapahtunut samoja asioita. Kylät ovat autioituneet ja niiden kulttuuri on kuollut väestön loppumiseen. Kukaan ei ole huutanut, että kunnan pitäisi tasapuolisuuden vuoksi tukea myös näitä kyliä. Kantaväestön kulttuuri elää arjessa ja ajassa. Sitä ei tarvitse erikseen vaalia. Puheista ja kirjoituksista päätellen kantaväestön arjen kulttuuria ei pidetä minään oikeana kulttuurina. Viimeisimmät kirjoitukset paikallislehden sivuilla kertovat vain vienankarjalaisen kulttuurin olevan oikeaa elävää kulttuuria. Mutta miten se voi elää ilman ihmisiä? Kenen mielestä jokin on oikeaa kulttuuria?

Kaikesta kritiikistäni huolimatta, uskon elämän soljuvan Kuivajärven maisemissa entistä latuaan. Paikka säilyy ja muistot kulttuurista. Uskon pirtin ostajan pitävän tuvan lämpimänä myös jatkossakin. Ostajan juuret ovat olleet siellä jo pitkään avioliiton kautta. Samoin ostaja on siellä paikallisen metsästyseuran jäsen ja juuri metsästysseurat pitävät kylät viimeisinä elossa ja kulttuurin hengissä. Tietojen mukaan, hän on se taho, joka on tuonnut eniten käyttäjiä taloon omien taustaryhmiensä kautta. Kuriositeettina mainittakoon, että ostaja on kuntaa kohtaan kritiikkiä esittävän Vienan Veräjä ry:n hallituksen jäsen.

Osto ei ilmeisesti miellyttänyt aivan kaikkia yhdistyksessä. Osa olisi halunnut nauttia hamaan tulevaisuuteen ilmaisesta lomailusta.

Näillä mennään.

Avainsanat: vienankarjalainen kultturi, domnanpirtti, eläväkulttuuri, vienanveräjä, suomussalmenkunnanhallitus