Satunnaiset kuvat

On hetki sininen...

Uusimmat

Blogin arkisto

057 Kuinka meidän täällä oikein käy

Perjantai 24.10.2014 klo 13:58 - yrjöpoeka

Tuo laulun sana alkoi kiertämään ajatuksissani, kun tutustuin tilastokeskuksen sivuilla elinajanodotuksiin eri alueilla. Kainuu on sivulla hyvin esillä. Valitettavasti taas kerran ei niin hyvin kuin pitäisi olla. Kainuulaisten miesten elinajanodote tuntuu itsestä aika pahalta. Onko niin, että minulla on jäljellä rapiat 10-vuotta? Naissukupuolella ei mene myöskään hyvin, kun sitä verrataan muihin maakuntiin. Väkisin tilastoja tutkiessa tulee mieleen yksi ajatus. Olisiko Kainuun maakunnan vähäinen väkimäärä ripoteltava Pohjanmaalle? Siellä on molemmilla sukupuolilla pisin elinajanodote!

Tilasto ei itsessään ole yhtä kuin totuus. Suuntaa antava se kuitenkin on. Kainuu on koko historian ajan ollut kasvattaja maakunta, eli väki on aina täältä lähtenyt muualle. Sota ja kurjuus on historiamme aikana kulkenut usein maakunnan ylitse. Kaiken lisäksi historiamme on ohut, vaikka täältä löytyy esihistoriallisia asuinpaikkoja. Maakunnassamme on aina valiteltu kurjuutta ja tunnuslauseemme on ollut melkein aina vähättely: Mitäpä sitä, tai eipä sitä meikäläinen!

Mitä pitäisi tehdä? Olisiko tuo Pohjanmaalle ripottelu ratkaisu? Mistä sitten väki tänne kuolevien maakuntaan? Olisiko tänne perustettava pakolaisten ja maahanmuuttajien reservaatti? Nykymenolla maakunnan väki käy kokoajan pienemmäksi ja sen takia olisi pohdittava joko pakolaisia tai sitten susia. Susilaumat ovat jo kasvaneet niin suuriin mittoihin, että se on jo hyvää matkaa toteutumassa. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, mikä olisi pakolaisten elinajanodote, jos maakunta täytettäisiin niillä?

Kainuuta on viimeisten 20-vuoden aikana kurjistettu valtiovallan toimesta kovalla kädellä. Viimeisin tulevaisuuteen ja nuoriin koskettava päätös oli tuo opettajakoulutuksen lakkauttaminen ja satavuotisen historian lakkaaminen. Nuoriin koskettavana asiana on nyt esillä jo vihonviimeinen isku. Valtiovallan mielestä maakunnan synnyttäjien määrä, noin 700/vuosi, ei riitä. Siksi se on siirrettävä joko Ouluun tai Kuopioon. Ei ole ollenkaan ihme, että täällä elinajanodote on alamaissa.

Kaiken lisäksi Kainuun saavutettavuutta on koko ajan järjestelmällisesti heikennetty. Ensin lähti yöjunayhteys ja kaiken aikaa on julkinen liikenne jatkanut rappeutumistaan. Huolimatta maanteitten jatkuvasti lisääntyneestä käyttöasteesta, tiestöjen kunto on laskenut niin, ettei mene kauan kun saavutamme itärajan takaisen möykkelikön. Lentoliikenne takkuilee ja on kaikenlisäksi niin kallista, ettei se juuri palvele nuoria ja maakunnan vähävaraista väestöä. Koko ajan huononeva saavutettavuus vaikuttaa siten myös yritysten ja teollisuuden pysymiseen ja uusien perustamiseen maakunnan alueelle.

Kainuun alueelle on pikaisesti saatava valtiovallan toimesta työttömyystöitä. Joku kysyy mitä tekemään? Meidän on parannettava Kainuun saavutettavuutta. Meillä on niin paljon korvausvelkaa radoilla ja tiestöllä, ettei se ole ongelma. Juuri nyt raha on halpaa ja työttömyys kasvaa jatkuvasti. Valtiovalta joutuu jokatapauksessa ottamaan velkaa työttömyyden hoitamiseen. Työvoiman pitäisi edelleen olla valtiovallan erityisessä suojeluksessa. Odottaessamme laman taittumista, meillä olisi oikea hetki laittaa infra kuntoon. Tämä on myös valtiovallan, metsäteollisuuden ja kaivosteollisuuden etu.

Kontiomäen ja Taivalkosken Mustavaaran välille olisi nyt pikaisesti saatava ratatyöt käyntiin. Laman loppuessa puuntarve tehtailla kasvaa ja rautateillä sen kuljetus on edullisinta. Kaivosteollisuus lähtee takuuvarmasti käyntiin siinä vaiheessa, koska raaka-aineitten tarve nostaa hintoja. Teollisuuden tuleminen alueelle on tulevaisuudessa entistä enemmän kiinni saavutettavuudesta.

Kainuulaisten ihmisten elinajan odote kasvaa työn mukana. Ihmisten usko tulevaisuuteen on murentunut. Täällä masennutaan olemaan pelkkinä numeroina ja köyhäinavun kohteena. Tekemällä työtä jokainen saa arvostusta ja uskoa tulevaisuuteen. Kuka tietää vaikka lapsilykky lisääntyisi työn mukana?

Uskon siihen, että tilastokeskus vuosikymmenten jälkeen löytäisi piikin elinajan odotteeseen.

Avainsanat: eliajanodote, työvoimaonvaltiovallanerityisessäsuojeluksessa, kainuunsaavutettavuus