Satunnaiset kuvat

Paras kalakumppani

Uusimmat

Blogin arkisto

024 Neljän kopla

Maanantai 2.3.2015 klo 9:49 - yrjöpoeka

Kainuun Sanomat aloitti viime vaalien alla itselleen mieluisten ehdokkaiden mainostamisen. Lehti on aloittanut saman toiminnan jälleen. Nyt sitä on lanseerattu viisikon nimellä. Puolueettomana tiedoitusvälineenä lehti asettaa muut ehdokkaat takarivien taaveiksi. Siksi on paikallaan pohtia millaisia erikoismiehiä lehti ylösnostattaa.

Kysellessäni ihmisiltä sitä, mitä näitten neljän istuvien kansanedustajan työstä on jäänyt mieleen, seuraa aina hetken hiljaisuus. Ainoastaan yhden kohdalla muistetaan edes jotakin. Koppakuoriaisaloite ja naisten eläkeikään liittyvä aloite muistetaan hämärästi. Mutta niitä ei muisteta myönteisessä mielessä. Useimpien suusta kuuluu sellaisia sanoja, joita ei ole sopivaa minun toistella. Ärräpäitä ja muita erilaisia laatusanoja on niin paljon.

Muiden kolmen töistä ei kukaan muista yhtään mitään. Itselle on jäänyt eräs juttu aivan viimepäiviltä mieleen. Eräs heistä oli saanut lahjaksi dildon mieskaveriltaan. Näitä viisikon jäseniä on hehkutettu Kainuun pelastajina ja heidän yhteistyökykyään lehti on myös arvostaen nostanut korkealle. Siinä lehti on toisaalta oikeassa. Vaikka he ovat eri poliittisista ryhmistä, he aivan hyvin voisivat kuulua yhteen poliittiseen järjestöön. Mitä hyvää he ovat sitten yhdessä nostaneet esille?

Viimeisten neljän vuoden aikana Kainuun aluetta on koetellut Talvivaara niminen tsunami. Kaivoksella on ollut ongelmia, jotka ovat meille kaikille tuttuja. Kaivos on Kainuun elinvoimalle työpaikkoineen erittäin tärkeä. Viisikon neljä jäsentä ovat viimeaikoina yhtäpitävästi oleet samaa mieltä, että kaivos on suljettava. Kaivoksen vesiongelman ratkaisuun heillä on yhtäpitävästä ratkaisumalli, purkuputkea ei pidä rakentaa. Kaikista näistä neljän koplan julkituloista saa kuvan, ettei Kainuun elinvoima merkitse heille yhtään mitään.

Tärkeintä on nuoleskella julkisuutta. Media on alun massiivisen Pekka Perä fanittamisen jälkeen aloittanut Talvivaaraa mollaavan kirjoittelun ja kansanedustajat kyllä aistivat, kenen kättä pitää nuolla. Julkisuutta ovat saaneet erittäin runsaasti myös kaikki kaivostoimintaa vastustavat tahot. Tällä aallolla ratsastaen uskotaan nyt ratkaistavan Kainuulaisten tulevaisuus.

Olisin uskonut ja olettanut aikaisemmin, että kansanedustajat osaavat katsoa hurmoksen ohi. Valitettavasti se usko on kuopattu ja syvälle. Tehtyjä virheitä pitäisi pystyä rakentavasti korjaamaan, niitä ei korjata pysäyttämällä kaikki. Kainuu ei tarvitse syyllisiä. Mikäli niitä etsitään, sen voi aloittaa tästä neljän viisaan koplasta. Miten he ovat toimineet asioitten hyväksi muutoin, kuin tekemällä yhteisiä julkilausumia? Julkilausumia julkisuutta varten.

Kainuu tarvitsee nyt erityisesti työtä. Rapa voi siinä välillä roiskua, mutta se on hyväksyttävä. Näin se on aina ollut. Mikäli haluamme Kainuussa tulla edelleen omillamme toimeen, roiskeet on hyväksyttävä yhteisen edun nimissä. Se ei tarkoita, että luontoa ei kunnioitettaisi. Kainuu on aina elänyt luonnosta ja kunnioittaminen on meillä geeneissä. Elääksemme meidän on käytettävä osa luontoa ihmisten hyväksi.

Kainuu tarvitsee nyt uusia ihmisiä rakentamaan tulevaa. Ihmiset eivät synny tyhjästä. Kainuussa kuollaan omillamme pystyyn. Kuten ovat kuolleet nämä neljä.

Avainsanat: viisikonseikkailut, enidblyton, talvivaaratsunami