Satunnaiset kuvat

Kuusinki 2009

Uusimmat

Blogin arkisto

063 Valtuutettujen ennaltaehkäisy

Keskiviikko 3.10.2012 klo 16:18 - yrjöpoeka

Vuosikausia on murrettu suuta ja väännetty kättä omaishoidontuesta. Samoin erilaisista ennaltaehkäisevistä toimenpiteistä, joilla menojen kasvua sotetoimialalla voitaisiin ehkäistä. Menojen kasvu viimevuosina on ollut niin rajua, että ensimmäisenä ensimmäisenä toimenpiteenä on leikattu juuri noista. Kainuun maakuntakuntayhtymän tämän vuoden budjetointi omaishoidontukeen loppui jo maaliskuussa. Koska kyseessä on harkinnanvarainen tuki, sen määrärahaa on ollut helppo leikata. Kaikesta leikkaamisesta ja vähentämisestä huolimatta soten-lakisääteiset menot ovat menneet yli budjetoidun. Kunnat eivät uskoneet sote-lautakunnan varoitusta, että budjetti ei riitä. Tämän vuoden saldoksi näyttää jäävän 13 miljoonan euron ylitys. Kuntien valtuutettujen huuto maakunnan suuntaan on ollut, että pitää leikata lisää.

Sitä sote on joutunut totisesti tekemään ja mikä on tulos? Nopean toiminnan yksikkö Kaks:n mäellä toimii supistetusti. Kuntien nostettua jatkuvasti tilavuokria, on sote joutunut ahtamaan työntekijänsä tavaroineen päivineen entistä pienempiin tiloihin. Henkilöstön käyttö on halvaantunut lomautusten ja täyttökieltojen takia. Tuloksena on erittäin huono palvelu kuntalaisille. Kaiken huipuksi yhteinen näkemys palvelujen turvaamiseksi on todella hukassa. Kuntien viesti on ollut selkeä vuoden 2013 budjetin raameiksi. Sitä on nykyisen johdon (kunnanjohtajat ja luottamusjohtajat) käskystä laskettava nykyisestä tasosta 10 – 15 miljoonaa. Jos nykyiset palvelut ovat takkuilleet, se on ollut vasta alkusoittoa.

Mikäli minulla on minkäänlaisia ennustajan lahjoja, tulevina viikkoina puhutaan hernekeittotarjoilun lomassa pehmeitä. Omaishoidon tukea ovat kaikki puolueet kasvattamassa. Lapsiperheiden ennaltaehkäisevään tukeen kaikki toivovat korotuksia. Vanhusten hoitopaikkoihin halutaan ja toivotaan lisää auttavia käsiä. Laboratorio- ja röntgen toimivat sutjakkaasti. Akuuttivuodeosaston toiminta turvataan kaikissa oloissa. Kunnan taloutta hoidetaan kestävästi ja elinkeinoihin satsataan. Kyllä tämmöisellä listalla pitäisi päästä valtuutetuksi. Miten näille toiveille valtuustokauden aikana sitten käy?

Kunnan virkamiehet lyövät sellaiset rätingit valtuutettuparan nenän eteen, että lupaukset vaalien alla unohtuvat ihmeen helposti. Valtuutettu alkaa todella nopeasti ajatella vain, kuinka kunta ja sen talous pysyy pystyssä. Kukaan ei ehdi miettimään, voisivatko kunnat yhdistää voimavarojaan palvelujen turvaamiseksi. Uskotaan virkamiesten ja joidenkin puolueiden sanomaa siitä, ettei kuntarakenteista löydy mitään säästettävää.

Valtuutettuparka ei pysähdy pohtimaan sitä, tarvitaanko Kainuussa näin vahvaa hallintoa? Kuntayhtymällä on yli 4000 ja kunnilla reilu 3000 työntekijää. Palkkakustannukset ovat suurin kuluerä. Kaikille tekisi hyvää miettiä, ovatko kaikki kuntien ja maakunnan työpaikat oikeasti olennaisia palvelujen ylläpitämiseen? Meitä on yhteensä 80 000 ja tuo määrä palkollisia on melkoinen!

Käyvätkö tyhjenevät kunnantalot ennaltaehkäisystä?

Avainsanat: ennaltaehkäisevätoimenpide, omaishoidontuli, budjetinylitys, nopeantoiminnanyksikkö, ennustajanlahja, vaalilupauksetjahernekeitto.ennaltatehkäisy