Satunnaiset kuvat

Kesä 2003

Uusimmat

Blogin arkisto

062 Ketun elämää

Maanantai 20.3.2017 klo 14:36 - yrjöpoeka

Katsoin eilen TV1 ohjelman ketuista. Maapallolla on useita hieman toisistaan ulkomuodoiltaan poikkeavia kettuja. Kaikille näille on yhteistä, että ne ovat sopeutuneet loistavasti juuri niihin olosuhteisiin, missä ne elävät. Aivan tavallinen punakettu on sopeutunut myös ihmisten asuttamiin kaupunkeihin. Kaupunkialueilla on jatkuvasti ruokaa tarjolla ja kettu on sopeuttanut elimistönsä myös siihen. Onkin todennäköistä, että rotat, torakat ja ketut elävät vielä meidänkin jälkeemme.

Aavikoilla elävät ketut omaavat suuret korvat ja niiden hämäränäkö on erinomainen. Ohjelmassa tuotiin esille myös eräs tutkijoiden huomaama piirre kettujen aisteista. Tutkijoiden mukaan kettu pystyy aistimaan magneettikentän eroavaisuudet ja se käyttää juuri sitä hyödykseen, kun se talvisin hyppää metriseen lumeen. Ketun porautuessa salamannopeasti lumikerroksen lävitse, se tietää millilleen, missä kohden myyrä sijaitsee.

Itseäni huvitti kaikkein eniten Tiibetin kettu. Muutoin täysin kettumaisen rungon koristeena oli erikoisen muotoinen pää. Sivuille levittäytyvä poskikarvoitus toi sille oudon ilmeen. Itse nauroin tv-kuvaa katsoessani, että niinkuin joku olisi käynyt leikkaamassa karvat erikoiseen muotoon. Sillä oli tiibetiläisen munkin mietiskelevä ilme. Tällä ketulla oli erikoinen näkö ja se pystyi kohdentamaan katseensa kaukaisiin pieniin liikkeisiin. Havaittuaan saaliin, se eteni kuin luoti suoraan kohteeseen.

Ketuista puhuttaessa siihen yhdistetään viekkaus. Ketut omaavat hyvän selviytymisen taidon kovissa ympäristöissä. Ne ovat samalla myös yksi osa sitä luonnon monimutkaista koneistoa. Kettu kuuluu puhtaanapitolaitoksen väkeen ja sillä on tärkeä rooli myös ihmisen kannalta.

Eräs kettu sai eiliseen Kainuun Sanomiin peräti uutisen. Tämä viekas kettunen kertoi uutisessa julkisesti omat motiivinsa viime eduskuntavaalien ajalta. Me mukana olleet tiesimme sen, mutta on hyvä, että ikääntyvän ketun viekkaus on muuttunut ja julkisesti kertoo nyt olleensa viekas ja katala. Suuren kettupesueen etua ei tämä yksilö edes ajatellut. Oli ajatellut vain ilkeyttään estävänsä lauman muitten jäsenten pääsyn laumahierarkiassa ylemmäs.

Uutinen toi säälittävällä tavalla esille sen, millaisilla motiiveilla politiikkaa voidaan tehdä. Kun ei itse päässyt kettulan liikennevastaavaksi, piti katkeroituneena tehdä jotakin jäynää muille. Mielenkiinnolla odottelemme, millaista katkeruuden kalkkia sieltä muistelmakirjasta löytyy. Vennamon ajoilta siellä olisi vielä ollut hyviäkin muistoja, mutta katkeruuden verhoamana siitä voi tulla säälittävä muistokirjoitus.

Viimeisellä eduskuntakaudellaan hän ympäröi itsensä muilla samantasoisilla juonittelijoilla. Sen ansiosta voimme tänään kirjoittaa muistokirjoituksen yhden puolueen nousulle ja tuholle Kainuulaisessa politiikassa. Oikein alleviivaten maakuntalehdessä, tämä kettu kertoo olleensa kaunainen ja estäneensä perussuomalaisen kansanedustajan valitsemisen Kainuusta 2015.

Ilmeisesti hän katsoo tämän erikoisesti ansiokseen. Puolueen johto hyväksyi tämän toiminnan vaalien alla. Puolue ja kettu saivat mitä tilasivat. Maakunnan toiseksi suurin puolue sai kintuilleen. Vajaan kolmen viikon kuluttua näemme tämän ketun aikaansaannoksen.

R.I.P.

Avainsanat: vulpesvulpes, susicanislupus, tiibetinkettu, entinenkansanedustaja, erkkiäimistelee