Satunnaiset kuvat

Sininen valo

Uusimmat

Blogin arkisto

203 Blogisti tauolla

Sunnuntai 30.9.2018 klo 14:56 - yrjöpoeka

Blogi viettää nyt pakollista taukoa. Suomalainen sote-järjestelmä sairaala palveluineen on usealla neulalla kiinnitetty kirjoittajan käsiin.

Palaan neulojen poiston jälkeen sorvin äärelle.

Avainsanat: sote, keskussairaala, erikoissairaanhoito, potilas

015 Onko elämää ilman erikoissairaanhoitoa?

Keskiviikko 16.2.2011 klo 10:25 - yrjöpoeka

Maakuntalehden pääkirjoituksen mukaan ei. Kainuun hallintokokeilun ajan olen suhtautunut erittäin kriittisesti siihen, että kaikki voimavarat keskitetään erikoissairaanhoitoon. Keskussairaalan toimintoja on kehitetty ja tiloja on uusittu. Ongelmia se ei ole poistanut ja ei mielestäni tule niitä koskaan kokonaan poistamaankaan.

Maakuntalehti on ollut koko hallintokokeilun ajan toimintojen keskittämisen puolestapuhuja ja se on nähnyt siinä mahdollisuudet suuriin säästöihin. Huolimatta maakunnan todella suurista etäisyyksistä, lehti on nähnyt keskittämisen maakunnan tulevaisuuden ykkösasiana. Nyt on ilmeisesti havahduttu siihen, että tämän kortin käyttöönoton myötä valtion suunnalla on myös havahduttu asialle.

Säästöjen nimissä sitä on huudettu Kainuussakin. Nyt on ääni muuttunut ja lehti ei näe sellaisia luotettavia laskelmia, joilla sitä voitaisiin perustella. Kysyä voi, onko olemassa sellaisia luotettavia laskelmia, jotka osoittaisivat erikoissairaanhoidon olevan Kainuun tulevaisuuden kynnyskysymys?

Aikaisemmin kuviteltiin useita asioita olevan Kainuulle viimeisiä oljenkorsia. Esimerkkinä on UPM ja Opettajankoulutuslaitos. Elämä jatkuu näistä huolimatta ja aina poistumat jollakin ajanjaksolla korvautuvat jollakin muulla toiminnolla.

Myönnän auliisti sen, että erikoissairaanhoito on tärkeä. Perusterveydenhuollon parempi toimiminen ja sen parantaminen, säästäisi tulevaisuudessa erikoissairaanhoidon kustannuksia. Nyt pitäisi saada päätöksentekijöille kokonaan uusia ajattelumalleja tulevaisuuden terveydenhuollosta Kainuussa. Laskelmia pitää olla useammasta vaihtoehdosta. Yhden ja ainoan vaihtoehdon tuominen päätöksentekoon, on ollut koko hallintokokeilun suurin turmio. Vaihtoehdoton politiikka estää kaiken järjen käytön.

Lehti yllätti ja ällistytti minut todella seuraavalla toteamuksella: ” Keskussairaalan aluetaloudellinen merkitys on luultavasti jopa suurempi kuin Kainuun Prikaatin.

Erikoissairaanhoito saa rahoituksen valtiolta ja kunnilta. Kainuun Prikaatin rahoitus tulee aluetalouteen kokonaan valtion rahoista. Mielestäni tämä oli lehdeltä sellainen viesti päätöksenteon koneistolle, että sillä tulee olemaan omat seurauksensa. Aikaisemmin lehti on puolustanut varuskuntaa ja nyt on ilmeisesti politiikan toimittajilla muuta tietoa tulevaisuudesta?

Nämä molemmat ovat Kainuulle tärkeitä ja ilman toista, ei ole myös toista.

Perusterveydenhuolto on nostettava aivan ykkösasiaksi ja siihen pitää sisällyttää kiinteästi mielenterveys ja päihdehuolto. Kainuun Prikaatin puolustaminen on nostettava yhdeksi kärkiasiaksi koko Pohjois-Suomen alueella. Puolustusvoimien säästöjen etsimisessä ei ole eduksi, mikäli maakuntalehti arvioi Kainuun Prikaatin merkityksen aluetaloudelle vähäiseksi. Pohjois-Suomen poliittinen voima on yksin kevyttä ja se vaatii ehdotonta yksituumaisuutta Kainuun Prikaatin kehittämiseksi.

Mikäli tämä epäonnistuu, loppuu erikoissairaanhoito varmasti Kainuusta.

Avainsanat: erikoissairaanhoitokriisissä, keskittäminentuosäästöjä, viimeinenoljenkorsi, vaihtoehdotonpolitiikka, säästötuhkanakainuunprikaatille, perusterveydenhuoltoykkösasiaksi