Satunnaiset kuvat

Se on siinä..!

Uusimmat

Blogin arkisto

069 Suuri kusetus

Perjantai 20.5.2016 klo 10:30 - yrjöpoeka

Kalastuslain uudistuksesta puhuttiin paljon ja sen luvattiin helpottavan vapaajankalastajien kukkaroa ja selkeyttävän lupajärjestelmää. Normaalisti olen heti vuodenvaihteen jälkeen lunastanut kalastuksenhoitomaksun ja läänikohtaisen vapaluvan. Erinäisistä syistä johtuen pääsin vasta nyt parhaimman harrastukseni pariin. Kahden päivän jälkeen on syytä pohtia uutta käänteentekevää uudistusta.

Uudistuksen jälkeen uutisoitiin rehvakkaasti, kuinka kalastajan rahapussi kiittää. Hyvin lyhyellä oppimäärällä olen tullut tulokseen, että päättäjiä on kusetettu. Kalastajia erityisesti. Lupien yhtenäistämisen sijasta on saatu aikaiseksi todellinen rahastusautomaatti. Uudella luvalla saat kalastella kyllä, mutta suurin osa käyttämistäni kalastuspaikoista on siirretty erikoislupa alueiksi.

Aikaisemmin sai läänikohtaisella vapaluvalla kalastella valtion vesialueilla pienillä puroilla ja jokialueilla. Nyt voi uudella kalastuksenhoitomaksulla kalastaa vain yleisillä vesialueilla, lammeilla ja järvillä. Valtava määrä pieniä ojia, puroja ja jokia, sekä järvien kapeikkoja on siirretty koko valtakunnan kattavan vapaluvan piiriin. Normaali ihminen ei tarvitse sellaista lupaa. Vapalupa maksaa kalenteri vuodeksi 50 euroa. Kalatalousmaksu on nyt 39 euroa.

Uusi valtakunnallinen lupa toki sisältää metsähallituksen entisiä erikoislupa alueita ja vapamäärää ja vieheitä voi sitten laittaa likoon reippaasti. Peräti 8 vapaa saa laittaa vetoon. Mitä normaali, yhdellä vavalla kalastava tekee tämmöisellä? Ei mitään. Nyt on keksitty viimeinkin sellainen automaatti rahastukselle, ettei paremmasta väliä. Vuosittain ministeriö lyö uudet luvut pöytään ja kuka maksaa? Sinä maksat.

Paikkatietoikkunaa tutkimalla jokainen saa selville, kuinka pikkutarkasti pienenpienet ojatkin on tulkittu sellaisiksi alueiksi, joilla on uuden vapaluvan tarvitsema status. Mikäli olet kalastamalla yhdellä vavalla jollakin järvialueella, sinulla on oltava tiedossa kaikki rajoitetut alueet. Järvellä voi sijaita useita kapeikkoja, jossa sinun on hinattava pyydys ylös, ellet ole lunastanut uutta valtakunnallista vapalupaa. Epäilenkin, että tämä uudistus on tehty vain vetouistelijoiden tarpeeseen. Ei normaalin vapakalastajan.

Tämä järjestelmä on suorastaan sikamaisen kiero. Väitän, että suurin osa kalastajista ei koskaan tule tietämään, että omalle järvelle on yhtäkkiä 1.1.2016 tullut erikoisalueita. En löydä mitään syytä, miksi jotkin järvien kapeikot ovat nyt erityisalueita?  Kalakantojen hoito ei sitä puolla millään tavalla. Kotikuntani Suomussalmen suuret järvet ovat rajun säännöstelyn kohteina. Kiantajärvi 4 metriä ja Vuokkijärvi 6 metriä. Mikä on esimerkiksi meidän vesissämme muuttunut tammikuun ensimmäinen päivä? Ei mikään. Vesi nousee ja laskee.

Olen aina luullut, että autoilijaa kusetetaan jokainen vuosi päättäjien toimesta. Nyt samaiset päättäjät uusilla vahvistuksilla ovat löytäneet uuden kultaisen suonen, mistä lypsää rahaa valtion kassaan. Uskooko kukaan, että kalastusmaksut kokonaisuudessaan siirtyvät kalakantojen hoitoon? Autoilijat eivät enää usko.

Uudistuksissa luvattiin kalastajan kukkaron kevenevän. Ovat oikeassa.

Kyllä se kevenee.

Avainsanat: mmm, kalastuslakiuudistus, valtakunnallinenvapalupa, erikoisvedet