Satunnaiset kuvat

Matti

Uusimmat

Blogin arkisto

100 Eron sietämätön vaikeus

Keskiviikko 20.3.2019 klo 19:33 - yrjöpoeka

Ihmisten erotessa voi tapahtua ihan mitä vain. Sopuisaa eroa ei todellisuudessa ole. Mikäli lapsia on siunaantunut, alkavat vaikeudet siitä, kuka milloinkin lapsia hoitaa. Edellisen vuosisadan puolella oli yleistä, että lapset jäivät äidille. Tänään se ei ole enää niin yksioikoista. Joskus aiemmin itkettiin sitä, että miehet eivät saa lapsia mukaansa. Nyt kun se on mahdollista, siitä aiheutuu yleensä kitinää. Äidin pitäisi kantaa suurempaa vastuuta. Eli mikään ei mene mieliksi kaikille.

Tästä eroamisen vaikeudesta olemme saaneet esimakua muutamien viimekuukausien aikana hieman isommassa mittakaavassa. Englanti halusi eroon EU:sta ja se ero ei näytä onnistuvan sitten millään. EU:lle se kyllä kävisi, mutta eron hakija ei saa itse tehtyä mieleistään eropäätöstä. Tätä seuratessa nousee väkisin mieleen ihmisten eron vaikeudet. Niissä on paljon yhtäläisyysmerkkejä. Maaliskuun 29 päivä piti olla eron päivä, mutta pääministeri May on lähettänyt komissiolle sähköpostia, josko lähtöä lykättäisiin kolmella kuukaudella.

Meillä Suomessa on useita politiikkoja jotka ovat vaatineet maamme eroa EU:sta. Kaikki paha on heidän mukaansa lähtöisin siitä. Timo Soini oli heistä näkyvin, mutta puolueen noustua valtakunnan eturiviin suunta muuttui. Soini tunnustaa itse, että eroaminen ei tulisi enää kysymykseenkään. Suomessa on syntynyt sukupolvia, jotka ovat eläneet vain EU:n aikaa. Heillä ei ole mitään tuntumaa aikaan ennen sitä. Kaiken lisäksi nuorempi väestö elää aikaa, jolloin matkustetaan paljon. Nyt osataan kieliä ja meillä on Euroopassa yhteinen raha. Rajamme ovat avoimia. Ei kukaan nuorempia halua palata muinaisuuteen.

Näitä isomman luokan eroja on nyt mukava seurata, kun Unkarin Viktos Orban on luvannut maansa eroavan heti, jos puolue erotetaan parlamentin suurimmasta EPP ryhmästä. Tätä keskustelua käydään juuri nyt tänään EPP-ryhmässä. Orban ilmoittaa maansa lähtevän kuin hauki kaislikosta. Epp-ryhmä on sietänyt pitkään Orbanin johtaman puolueen menoa kotimaassaan. Orban on kunnon yksinvaltias joka sulkee rajojaan muukalaisilta ja lietsoo äärioikeistolaista propagandaa. Lopultakin päätettiin ryhmän toimesta tehdä päätös erottamisesta, Orban kokeilee nyt uhkailun tehoa. Mikäli EPP ei erota, Orban on voittanut. Se ruokkisi myös muita Euroopan nationalistisia ryhmiä entistä räyhäkkäämpään menoon.

Eurooppa elää niin sanottua etsikkoaikaansa. Alussa erityisesti itäiset maat pyrkivät nopeasti eroon Venäjän kainalosta. Itäpuoli oli Neuvostoliiton kainalossa ja vallan alla toisen maailmansodan jälkeen. Kun maat pääsivät EU.n ytimiin alkoivat juuri nämä maat ensimmäisinä kyselemään entisten aikojen perään. Kommunismista selvinneet maat ovat tänään kaikkein nationalistisimpia maita. Unkari ja Puola ovat näkyvimpiä, mutta toisella kädellä he hamuavat NATOn turvallista sateenvarjoa. Haluavat hyötyä EU:sta ja NATOsta, mutta eivät halua jakaa yhteisiä arvoja.

Eilinen arvo-keskustelu toi mieleeni sen, että Euroopassa pitäisi nyt järjestää kaikkien EU-maiden kokous. Siinä kokouksessa jokaisen maan tulisi ilmoittaa, jakavatko he kaikki EU:n laatimat arvot. Mikäli jokin maa ilmoittaisi halauvansa muuta, maa erotettaisiin ilman mutinoita heti. Samalla he välittömästi menettäisivät vapaan kulkemisen edut. Aivan kaiken.

Auttaja on heti rajan takana. Iso karhu. Venäjä.

Avainsanat: eroamisensietämätönvaikeus, brexit, missäeusielläongelma, unkari, viktororban, isokarhu